Н У Х Т

Викладачі Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ видали навчальний посібник

19 лютого 2018

Викладачі Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ видали навчальний посібник

Викладачі кафедри харчових технологій та інженерії Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ видали навчальний посібник «Мікробіологічний контроль консервного виробництва». Автори – Л.О.Стоянова, К.Ю.Іващенко, І.П.Персіанова, Л.М.Герасименко.

В інституті щорічно підвищують кваліфікацію технологи та мікробіологи консервних підприємств, які відзначають відсутність необхідної методичної літератури для використання у повсякденній роботі з контролювання процесів виробництва та готової консервованої продукції, що особливо необхідно нині в умовах постійного оновлення нормативно-законодавчої бази функціонування харчових виробництв. У виданому посібнику максимально враховані усі останні нововведення і оновлення.

Посібник складається з трьох розділів і дає відповідь на те, як правильно організувати мікробіологічний контроль консервного виробництва.

У першому розділі підручника наведені вимоги до влаштування виробничої мікробіологічної лабораторії та правила виконання мікробіологічних досліджень із урахуванням чинних національних і міжнародних нормативних і законодавчих документів.

Другий розділ дає детальну інформацію щодо класифікації консервів залежно від їх складу, технології, фізико-хімічних характеристик і особливостей мікробіологічного контролю процесів виробництва кожної з груп консервів, включаючи сучасний асептичний метод консервування.

Третій розділ містить методичні вказівки щодо виконання лабораторних робіт із деталізованими прописами стандартизованих методів контролювання мікробіологічних показників санітарного стану виробництва, особистої гігієни працівників, сировини, матеріалів, напівфабрикатів на всіх етапах виробництва і перевірки готової продукції на відповідність вимогам промислової стерильності і мікробіологічної стабільності з урахуванням мікробіологічних показників, регламентованих останніми відповідними законодавчими актами, гармонізованими з міжнародними вимогами до безпечності харчових продуктів.

Позитивною особливістю підручника є те, що в кожній лабораторній роботі наведений опис морфологічних і фізіологічних властивостей відповідних потенційних збудників псування чи харчових отруєнь із кольоровими ілюстраціями, можливі джерела мікробіологічного забруднення досліджуваних об’єктів, нормативи для оцінювання результатів досліджень і рекомендації щодо заходів при виявленні невідповідностей нормативним вимогам.

За рекомендаціями рецензентів: доктора технічних наук, професора кафедри біохімії, мікробіології та фізіології харчування ОНАХТ Л.М. Пилипенко та завідувача центральної лабораторії ПрАТ «ВО «Одеський консервний завод» Є.П.Коновалової посібник може бути рекомендований як для проведення лабораторної практики студентів технологічних спеціальностей і курсантів-мікробіологів у системі післядипломної освіти, так і як настільна книга для практикуючих мікробіологів консервних підприємств.

Опублікований: 19-02-2018
Читайте також:
Виїзні заняття в умовах ресторанних підприємств для здобувачів освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа»

За ініціативи лекторки навчальної дисципліни «Барна справа та організація роботи сомельє», доцентки кафедри готельно-ресторанної справи Ольги Пушки лабораторні заняття з для здобувачів освіти третього курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» пройшли в умовах закладу ресторанного господарства «Львівська майстерня шоколаду». У межах теми ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виїзні заняття в умовах ресторанних підприємств для здобувачів освіти спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» 10 листопада 2023

Відкриті лекції для здобувачів спеціальності «Облік і оподаткування»

У жовтні 2022 року викладачки кафедри обліку і аудиту, к.е.н., доцентка Ольга Михайленко і к.е.н., доцентка Людмила Духновська прочитали відкриті лекції для здобувачів спеціальності 071 «Облік і оподаткування». Ольга Михайленко розкрила особливості проведення аналізу використання трудових ресурсів і заробітної плати в умовах сьогодення. Зокрема, в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкриті лекції для здобувачів спеціальності «Облік і оподаткування» 31 жовтня 2022

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулася олімпіада з програмування

18 січня 2018 року відбулася олімпіада з програмування серед студентів спеціальності «Обслуговування програмних систем та комплексів» Смілянського коледжу харчових технологій НУХТ. У майстерності розроблення програм для розв’язування цікавих прикладних задач за допомогою комп’ютера та різних систем програмування змагалися 10 студентів 2-4 курсів. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У Смілянському коледжі харчових технологій НУХТ відбулася олімпіада з програмування 18 січня 2018

Викладацько-студентська профорієнтаційна діяльність факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка

Професійна орієнтація учнівської молоді – стратегічний пріоритет діяльності факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу (ГРТБ) імені проф. В.Ф. Доценка. Кожний тиждень сповнений нових профорієнтаційних зустрічей, активну участь в яких беруть і викладачі, і студенти випускових кафедр. Доцент кафедри готельно-ресторанної справи Олег Бор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладацько-студентська профорієнтаційна діяльність факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка 13 травня 2024