Н У Х Т

Викладачі Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ видали навчальний посібник

19 лютого 2018

Викладачі Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ видали навчальний посібник

Викладачі кафедри харчових технологій та інженерії Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ видали навчальний посібник «Мікробіологічний контроль консервного виробництва». Автори – Л.О.Стоянова, К.Ю.Іващенко, І.П.Персіанова, Л.М.Герасименко.

В інституті щорічно підвищують кваліфікацію технологи та мікробіологи консервних підприємств, які відзначають відсутність необхідної методичної літератури для використання у повсякденній роботі з контролювання процесів виробництва та готової консервованої продукції, що особливо необхідно нині в умовах постійного оновлення нормативно-законодавчої бази функціонування харчових виробництв. У виданому посібнику максимально враховані усі останні нововведення і оновлення.

Посібник складається з трьох розділів і дає відповідь на те, як правильно організувати мікробіологічний контроль консервного виробництва.

У першому розділі підручника наведені вимоги до влаштування виробничої мікробіологічної лабораторії та правила виконання мікробіологічних досліджень із урахуванням чинних національних і міжнародних нормативних і законодавчих документів.

Другий розділ дає детальну інформацію щодо класифікації консервів залежно від їх складу, технології, фізико-хімічних характеристик і особливостей мікробіологічного контролю процесів виробництва кожної з груп консервів, включаючи сучасний асептичний метод консервування.

Третій розділ містить методичні вказівки щодо виконання лабораторних робіт із деталізованими прописами стандартизованих методів контролювання мікробіологічних показників санітарного стану виробництва, особистої гігієни працівників, сировини, матеріалів, напівфабрикатів на всіх етапах виробництва і перевірки готової продукції на відповідність вимогам промислової стерильності і мікробіологічної стабільності з урахуванням мікробіологічних показників, регламентованих останніми відповідними законодавчими актами, гармонізованими з міжнародними вимогами до безпечності харчових продуктів.

Позитивною особливістю підручника є те, що в кожній лабораторній роботі наведений опис морфологічних і фізіологічних властивостей відповідних потенційних збудників псування чи харчових отруєнь із кольоровими ілюстраціями, можливі джерела мікробіологічного забруднення досліджуваних об’єктів, нормативи для оцінювання результатів досліджень і рекомендації щодо заходів при виявленні невідповідностей нормативним вимогам.

За рекомендаціями рецензентів: доктора технічних наук, професора кафедри біохімії, мікробіології та фізіології харчування ОНАХТ Л.М. Пилипенко та завідувача центральної лабораторії ПрАТ «ВО «Одеський консервний завод» Є.П.Коновалової посібник може бути рекомендований як для проведення лабораторної практики студентів технологічних спеціальностей і курсантів-мікробіологів у системі післядипломної освіти, так і як настільна книга для практикуючих мікробіологів консервних підприємств.

Опублікований: 19-02-2018
Читайте також:
Випробовуємо нові підходи для захисту бакалаврських робіт

На кафедрі міжнародної економіки Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ відбувся попередній захист бакалаврських робіт студентів освітньої програми «Міжнародна економіка» спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини». Попередній захист відбувався в режимі WhatsApp і з використанням дистанційної платформи університету, де з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Випробовуємо нові підходи для захисту бакалаврських робіт 25 травня 2020

Бронзовим призером Всеукраїнської олімпіади з української мови стала студентка Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ

Уже дев’ятий рік поспіль в освітньому просторі України відбувається значна подія – Всеукраїнська студентська олімпіади з української мови серед закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку за освітнім рівнем «молодший спеціаліст», яка має на меті розкриття творчого потенціалу студентської молоді, стимулювання до творчого самовдосконалення, є одн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Бронзовим призером Всеукраїнської олімпіади з української мови стала студентка Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ 20 травня 2019

День вишиванки в Івано-Франківському фаховому коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

Всесвітній День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. У 2021 році він припадає на 20 травня. Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію народу. Цьогоріч цьому прекрасному святу – уже 15 років, воно набуло міжнародних масштабів і український традиційний одяг одяг...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День вишиванки в Івано-Франківському фаховому коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 20 травня 2021

Про роль освіти для миру та розвитку на заході кафедри іноземних мов професійного спрямування

До Міжнародного дня освіти, який відзначають 24 січня, викладачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Катерина Рудницька зі студентами 3 курсу спеціальності «Готельно-ресторанна справа» провела тематичний англомовний захід стосовно ролі освіти для миру та розвитку. Учасники переглянули відео, яке продемонструвало, що, незважаючи на стрі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про роль освіти для миру та розвитку на заході кафедри іноземних мов професійного спрямування 24 січня 2022