Не зважаючи на військовий час і майже екстремальні умови навчання, викладачі кафедри харчової хімії продовжують виконувати свій обов’язок на педагогічно-науковому фронті. Зокрема, доцентка Олена Майборода та старша викладачка Христина Чебаненко провели відкриті лекційні заняття.
Христина Чебаненко 31 жовтня 2022 року прочитала лекцію «Загальні властивості розчинів» з дисципліни «Хімія» для здобувачів збірної групи ННІХТ-1. Викладачка детально розповіла про класифікацію розчинів за відносним вмістом і метою розчинності, класифікацію речовин за здатністю до розчинення. Було розглянуто структури дисперсних систем, поняття істинного, колоїдного розчинів, ефект Тіндаля як ознаку визначення істинного розчину, фізико-хімічні ознаки процесу розчинення, принцип Ле-Шательє, кількісні вираження концентрації розчинів.
Доцентка Олена Майборода 1 листопада 2022 року прочитала лекцію «Будова, властивості та біологічна роль ферментів» з дисципліни «Біохімія» для здобувачів другого курсу факультету біотехнології та екологічного контролю. Були розглянуті основні визначення, будова, структура, номенклатура і класифікація ферментів, їх відмінності від небіологічних каталізаторів. Окремо викладачка зупинилась на постаті нашого видатного співвітчизника, професора Харківського університету Олександра Данилевського. Професор став не тільки засновником біохімічної науки, але й присвятив все своє наукове життя дослідженню функцій ферментів.
Зазначимо, що обидві лекції проведені на високому науково-методичному рівні, чудово структуровані, що дозволяло здобувачам ретельно вести конспектування, супроводжувалися наочними детальними презентаціями. Також колеги відзначили активність слухацької аудиторії до ведення предметного наукового діалогу та доброзичливі конструктивні відповіді викладачок на всі запитання студентів.
Викладачі кафедри харчової хімії, що були присутні на лекціях, високо оцінили проведені заняття і бажають лекторкам нових професійних здобутків, наснаги та миру.