Н У Х Т

Відкрита лекція від метра кафедри харчової хімії

18 листопада 2020

Відкрита лекція від метра кафедри харчової хімії

Можна зі впевненістю стверджувати, що навряд чи знайдеться в нашому університеті студент або викладач, який би не був знайомий із професором кафедри харчової хімії Сергієм Шульгою. Уже більше п’ятдесяти років він працює в рідній Alma mater. Усім відома його активна громадська позиція, ретельне ставлення до будь-яких навантажень, але головне – чудова атмосфера конструктивного наукового спілкування, яка завжди панує на лекційних заняттях Сергія Івановича. Багато молодих викладачів університету керуються в своїй педагогічній практиці принципами, що заклала професура покоління Сергія Івановича, серед яких вимогливе, але справедливе ставлення до здобувачів, досконале знання предмету викладання, «залізна», але доброзичлива дисципліна під час занять. Тому, щоб здобути ще один неоціненний досвід, колеги та студенти поспішили приєднатися до відеоконференції професора.

Лекція, що відбулася 18 листопада для здобувачів першого курсу, груп ХЕ-1-7,8 Навчально-наукового інституту харчових технологій, спеціальності 181 «Харчові технології», супроводжувалася мультимедійною презентацією за темою заняття «Вуглеводи. Моносахариди».

Цей розділ дисципліни «Харчова хімія. Модуль 2. Основи органічної хімії» надзвичайно складний, але й важливий для застосування у майбутній практиці інженера-технолога. Професор детально розглянув історію розвитку теорії будови вуглеводів, класифікацію, явище оптичної ізомерії. Студенти дізналися про еволюцію уявлень про структуру моносахаридів, починаючи з формул Фішера, далі через розвиток уявлень про оксікарбонільні структури Колі-Толленса, і перспективні формули Хеуорса. Був розглянутий характер утворення окисних кілець, явище мутаротації і конфармації моносахаридів.

Під час заняття викладач звертався до аудиторії з питаннями, які мали прямий зв'язок із попередніми темами та допомагали систематизувати вивчений матеріал. Слід зазначити, що професор доповнював свою доповідь написанням структурних формул і схем реакцій у графічному редакторі. Темп і структурованість лекції допомагали здобувачам чітко конспектувати матеріал.

Наприкінці лекції, після відповідей на запитання студентів, Сергій Іванович побажав студентам і колегам здоров’я та нагадав про необхідність дотримання протиепідемічних заходів.

Викладачі кафедри ще раз високо оцінили проведене заняття і навзаєм побажали Сергію Івановичу міцного здоров’я, наукового та педагогічного натхнення, вдячних студентів.

Опублікований: 18-11-2020
Читайте також:
В університеті відзначили День української писемності та мови

Щороку 9 листопада, починаючи з 1997 р., в Україні відзначають державне свято – День української писемності та мови. Долучився до святкування і наш університет. Цього дня усі охочі студенти та викладачі кафедри гуманітарних дисциплін приєдналися до написання 18-го радіодиктанту національної єдності, який звучав на Українському радіо. Як завжди, пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті відзначили День української писемності та мови 12 листопада 2018

Третьокурсники-екологи дізнавалися, як вирішують екологічні проблеми на хлібокомбінаті №6

10 квітня студенти-екологи 3 курсу разом із доцентом кафедри екологічної безпеки та охорони праці Оксаною Салавор побували на дочірньому підприємстві ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 6». «Київхліб» – найбільший столичний виробник хліба, хлібобулочних і кондитерських виробів, що вже понад 85 років утримує провідні позиції у галузі вітчизняного хлібо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Третьокурсники-екологи дізнавалися, як вирішують екологічні проблеми на хлібокомбінаті №6 11 квітня 2019

Ораторському мистецтву вчилися студенти хіміки-технологи

Формат майстер-класів в опануванні чогось цікавого став доволі популярним сьогодні в університеті. Останній приклад – наші хіміки-технологи. Вони повірили у свої сили, підвищили рівень володіння власними здібностями та отримали з перших рук від відомої теле- та радіоведучої знання з ораторського мистецтва, що було дуже корисно. Наталія Махно, як  т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ораторському мистецтву вчилися студенти хіміки-технологи 08 червня 2018