Н У Х Т

Відкрита лекція розкриває особливості мікробного синтезу антибіотиків

30 березня 2023

Відкрита лекція розкриває особливості мікробного синтезу антибіотиків

«Технологія мікробного синтезу лікарських засобів» – дисципліна, що поєднує знання студентів з біохімії, мікробіології, технічних дисциплін і надає їм уявлення про можливості застосування набутих під час навчання в університеті знань у практичній професійній діяльності. У рамках цієї дисципліни здобувачі освіти опановують технології отримання антибіотиків, ферментних препаратів і вітамінів. Читання лекцій з дисципліни вимагає координації з викладачами інших дисциплін для кращого представлення студентам інформації щодо особливостей виробництва цих біологічно активних компонентів лікарських препаратів. Тому надзвичайно важливим є обмін досвідом між викладачами, який відбувся в рамках відкритої лекції професорки кафедри біотехнології і мікробіології, докторки біологічних наук Людмили Буценко.

Під час лекції «Технологічні особливості одержання антибіотиків мікроміцетного походження» лекторка висвітлила питання технологій виробництва природних пеніциліну та цефалоспорину, а також технологій отримання 6-амінопеніциланової і 7-аміноцефалоспоранової кислот, що є вихідними продуктами для виробництва напівсинтетичних антибіотиків. Разом вкладачкою присутні занурилися в історію організації виробництва першого антибіотика пеніциліну у світі та в Україні, розглянули важливість створення напівсинтетичних та інгібіторозахищених препаратів пеніцилінів і цефалоспоринів у зв’язку з такою глобальною проблемою людства, як поширення набутої резистентності до антимікробних засобів серед збудників хвороб, проаналізували технологічні схеми виробництва антибіотиків, зосереджуючись на підходах, що дозволяють підвищити продуктивність штамів-продуцентів, ознайомилися з можливостями використання іммобілізованих ферментів у виробництві напівсинтетичних похідних антибіотиків. Для кращого опанування всіх цих складних питань Людмила Буценко використала багато ілюстративного матеріалу, включно зі схемами виробництва пеніциліну та цефалоспорину. Протягом лекції вона постійно акцентувала увагу здобувачів освіти на зв’язку матеріалу лекції з попередньо розглянутим матеріалом у дисципліні, що вивчається, та інших дисциплін освітньо-професійної програми та наголошувала на використанні отриманих знань у майбутній професійній діяльності.

Чітка структура лекції та послідовність викладення матеріалу дозволила здобувачам третього курсу спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» добре зорієнтуватися у новому матеріалі, а запитання лекторки, на які здобувачі самостійно знаходили відповіді, підвищили залученість у процес вивчення нових технологій. Студенти отримали інформацію про технологічні рішення і підходи, які вже зараз можуть застосувати у курсовому проєктуванні.

Підсумовуючи, можна сказати, що лекція була цікавою для здобувачів освіти та викладачів кафедри. Обмін досвідом, що відбувся, сприяє підвищенню рівня комунікації між колегами та дозволяє надавати більш якісні знання студентам.

Опублікований: 30-03-2023
Читайте також:
НУХТ на Всеукраїнському тижні харчових технологій-2023

Участь у галузевих виставкових заходах – ідеальна можливість для демонстрації навчального і наукового потенціалу колективу університету та прекрасний інструмент для започаткування й розвитку співпраці зі стейкхолдерами-виробничниками. Тим більше, коли мова йде про виставки такого рівня як «INPRODMASH», «UPAKOVKA», «SWEETS UKRAINE» та «BAKERY UKRAIN...

ЧИТАТИ ДАЛІ

НУХТ на Всеукраїнському тижні харчових технологій-2023 20 вересня 2023

Ще одна маленька перемога на освітньому фронті

Цьогоріч наш університет у співпраці з колегами з Лундського університету (Швеція) та компанії «Nomad Bioscience» (Німеччина) виборов одразу два нових проєкти Жана Моне програми Європейського Союзу Еразмус+. Проєкти передбачають грантову підтримку вивчення Кращих практик ЄС з менеджменту академічних проєктів (координатор – завідувач кафедри еколог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ще одна маленька перемога на освітньому фронті 09 серпня 2022

Зміни до діючих редакцій ОПП і ОНП стейкхолдерами підтримано!

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбулося розширене засідання робочих груп із проведення локального моніторингу освітніх програм. Гарантки освітньо-професійних програм спеціальності 181 «Харчові технології», доцентки Оксана Петруша та Світлана Усатюк представили освітньо-професійні програми «Технологічна експертиза та безпека харчової про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зміни до діючих редакцій ОПП і ОНП стейкхолдерами підтримано! 03 лютого 2025

Робоча група освітньої програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу» обговорила результати локального моніторингу

3 лютого 2025 року відбулася чергова зустріч робочої групи бакалаврської освітньо-професійної програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу» за участі здобувачів освіти Анастасії Олейнікової, Катерини Давиденко, Віталія Шаланського, стейкхолдерів-роботодавців – засновника ТВГ «Росинка» Сергія Германа, юриста Верховної ради України Сергія Корі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Робоча група освітньої програми «Економіка та правове забезпечення бізнесу» обговорила результати локального моніторингу 05 лютого 2025