Н У Х Т

Працедавці високо оцінюють якість підготовки фахівців у нашому університеті

19 серпня 2021

Працедавці високо оцінюють якість підготовки фахівців у нашому університеті

Працедавці України уже традиційно визнали НУХТ одним із найкращих університетів України з підготовки фахівців за технічними та економічними спеціальностями. Шанси випускника зайняти вакансію в престижній компанії дослідив журнал «Гроші».

Чотирнадцятий рейтинг вишів «Грошей» – особливий. Адже журналісти разом із компаніями-роботодавцями оцінювали роботу університетів за 2020 рік, який став своєрідним стрес-тестом для вітчизняної системи вищої освіти. Як зазначають укладачі, у цілому, пандемію виші пережили гідно, і навіть у дистанційному режимі продовжували готувати майбутніх фахівців.

Учасником «зарплатного» рейтингу може стати будь-який заклад вищої освіти. Список університетів продовжує оновлюватися. Для оцінювання провідні українські виші діляться на списки за спеціальностями – гуманітарні, технічні, юридичні, економічні, будівельні, аграрні.

Кожному з навчальних закладів роботодавці могли поставити одну з чотирьох оцінок. Мінімальна – «0», що означає «я не візьму на роботу, швидше за все». Трохи вище – «2», яка говорить про згоду прийняти на зарплату, нижче середньоринкової для даної категорії фахівців, якщо немає альтернативи. Оцінку «5» ставили в тому випадку, якщо роботодавець не проти такої кандидатури і може взяти на зарплату, рівну середньоринковій для даної категорії фахівців. Найвище значення – «10», що говорить про готовність роботодавця взяти випускника на роботу на зарплату, вищу за середньоринкову для даної категорії фахівців.

Наш університет традиційно представлений у двох категоріях: за технічними спеціальностями і економічними (оскільки у НУХТ немає будівельних, юридичних, аграрних і гуманітарних спеціальностей).

Роботодавці відзначають, що рівень технічних фахівців, яких випускали вітчизняні заклади вищої освіти, завжди був гідним. Але щоб конкурувати не тільки на українському, а й на глобальному ринку, технарям катастрофічно не вистачає університетських знань. При пошуку роботи шанси вище у тих студентів, які виходять за рамки стандартної програми і роблять акцент не на теорію, а на практику. Враховуючи, що переважна більшість наших здобувачів освіти починають стажування вже з другого-третього курсу, не дивно, що вони складають гідну конкуренцію іншим претендентам при працевлаштуванні. Тож наш виш цього року посів у цій категорії 16-е місце.

Випускників економічних факультетів на ринку праці у надлишку. Але на кваліфікованого економіста, фінансиста та бухгалтера завжди є сталий попит. При прийомі на роботу фахівців економічних спеціальностей роботодавці звертають увагу на отриманий за час навчання практичний досвід і індивідуальні досягнення здобувача (участь у олімпіадах, конференціях, наукові статті і т. д.). Крім того, мають величезне значення знання іноземної мови, високий рівень володіння ПК, а головне – участь у проєктах, неординарне мислення, здатність швидко навчатися. Випускники нашого Навчально-наукового інституту економіки і управління повною мірою мають всі ці навички. Тож місце НУХТ у економічному зарплатному рейтингу цього року – 17-те (у 2020 році – 20-те).

У минулому році українська економіка в зв'язку з пандемією пішла на спад – впала бізнес-активність, зріс рівень безробіття. Логічно, що попит на кадри з боку роботодавців істотно знизився. Крім того, компанії посилили політику найму співробітників і підвищили вимоги до молодих і недосвідчених фахівців, але наш колектив довів, що готує кваліфіковані кадри, які будуть затребувані навіть під час кризи. Приємно, що хоч серед учасників опитування немає харчових підприємств, наш університет високо цінується роботодавцями.

Вітаємо НУХТівців, які вкотре потвердили високий рівень навчання і викладання в нашому виші, а також свій авторитет і конкурентоспроможність на ринку праці!

Опублікований: 19-08-2021
Читайте також:
Всесвітній день туризму у Івано-Франківському фаховому коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

27 вересня – Всесвітній день туризму. З кожним роком туризм стає все популярнішим, а нові маршрути відкривають вікно у широкий світ. Це – високорентабельна галузь економіки, дієвий чинник інтеграції України у європейську та світову спільноту. Напередодні свята викладачі Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ здійс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Всесвітній день туризму у Івано-Франківському фаховому коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 27 вересня 2021

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком

Наші студенти з великим захопленням долучаються до участі у різних міжнародних програмах та обмінах. Тож, магістрантка кафедри біотехнології і мікробіології першого року навчання Ірина Ковшар скористалася нагодою і стала повноправною виконавицею міжнародного Українсько-Латвійського проєкту «Мікробно-зв’язаний мікропластик у нейстоні міжфазної повер...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародна співпраця для вирішення актуальної проблеми забруднення довкілля мікропластиком 19 жовтня 2021

Аспіранти і студенти відзначені за науково-дослідну роботу у 2023-2024 навчальному році

Традиційно, коли у ботанічному саду Києва цвітуть магнолії, в університеті підводяться підсумки наукового року. Наші здобувачі освіти, запросивши колег і однодумців з усього світу, діляться результатами своїх наукових досліджень, розробками та творчим доробком на Міжнародній науковій конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Аспіранти і студенти відзначені за науково-дослідну роботу у 2023-2024 навчальному році 26 квітня 2024

Студенти Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ вперше в історії стажувалися в готелях Болгарії

12 вересня 2018 року відбулася зустріч студентів і викладачів Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ із директором Міжнародного коледжу індустріалізації та захисту населення від лих і аварій (Республіка Болгарія, м. Варна) Петром Сиротіним. Під час зустрічі студенти, що вперше в історії коледжу пройшли стажування в готелях Болгарії, звітува...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти Сумського коледжу харчової промисловості НУХТ вперше в історії стажувалися в готелях Болгарії 13 вересня 2018