23 жовтня 2023 року відбулася відкрита лекція професорки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Олени Білик на тему «Основні підходи щодо використання харчових добавок у різних галузях харчової промисловості країн ЄС». Одне із питань теми стосувалося харчових добавок, які поліпшують колір харчових продуктів.
Вивчення цієї теми передбачено програмою вибіркової дисципліни «Регулювання використання харчових добавок в різних технологіях та гармонізація Європейських регламентів в Україні на шляху Євроінтеграції», викладання якої відбувається в рамках реалізації проєкту програми Erasmus+ Модуль Жана Моне (#620521-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE).
Лекція читалась здобувачам освітнього ступеня «Магістр», освітньо-професійних програм «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» і «Технології органічних харчових продуктів». На відкритій лекції також були присутні директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Володимир Ковбаса та викладачі.
Навівши визначення поняття «харчовий барвник» згідно з Регламентом ЄС 1333/2008, лекторка роз’яснила, які речовини не відносять до барвників. У харчовій промисловості барвники використовують з метою стабілізації забарвлення, підсилення контрасту або відбілювання, тому для технолога важливо правильно обирати барвники. Олена Білик навела класифікацію барвників за походженням, хімічною будовою, товарною формою випуску та розповіла про систему кодифікації. Здобувачі вищої освіти дізналися багато про натуральні, синтетичні та мінеральні барвники, їх одержання в промисловості та особливості застосування з урахуванням властивостей продукту, в який додають барвник, і технології його виробництва. Професорка постійно наголошувала на допустимому добовому споживанні добавок із урахуванням вимог Європейських Регламентів.
Лекція була прочитана на високому методичному рівні, з використанням презентації. Олена Білик постійно підтримувала контакт із аудиторією, наводила практичні приклади застосування харчових барвників. Здобувачі могли поставити запитання, які виникали у них під час лекції. Інформація, представлена в лекції, стане у пригоді здобувачам вищої освіти у майбутній професійній діяльності.