Відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Ольгою Дулькою, яка представила на розгляд спеціалізованої вченої ради Д 26.058.04 зі спеціальності 05.18.05 – «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння» дисертаційну роботу «Удосконалення технології хлібного квасу з використанням підготовленої води та нового штаму дріжджів».
Ольга Дулька – викладач Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ, аспірант кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства. Вона закінчила з відзнакою наш університет і виявила бажання навчатися в аспірантурі за темою дисертаційної роботи, науковий керівник якої – професор Віталій Прибильський
Офіційними опонентами виступили д.т.н., професор кафедри технології і організації ресторанного господарства КНЕУ Леонід Левандо́вський і к.т.н., доцент кафедри біоінформатики Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» Лоліта Маринченко.
Мета роботи – удосконалення технології хлібного квасу із розробленням способу підготовки води з використанням природних мінералів та активованого вугілля.
Здобувач доповіла про використання в підготовці води для приготування квасу клиноптилоліту, гірського кришталю та активованого вугілля. Нею було встановлено, що підготовлена вода, оброблена у послідовності: клиноптилоліт, активне вугілля, гірський кришталь із швидкістю фільтрування 10 см³/хв позитивно впливає на перебіг технологічного процесу. При цьому тривалість бродіння квасного сусла зменшується на 13% та на 25% збільшується титрована кислотність.
Робота відзначалась актуальністю, адже аспірантом виявлено, що використання мінералів для оброблення води у певній послідовності дозволяє збільшити вміст цінних компонентів у готовому квасі за рахунок покращення умов метаболізму дріжджів. Підготовлена вода з використанням досліджуваних матеріалів зменшує також мутність готового напою на 5-11%.
Отримані результати підтверджені науковими апробаціями у виробничих умовах, навчальному процесі, на конференціях .
Підтримати дисертанта прийшли викладачі та аспіранти кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, рідні та близькі.
Здобувач лаконічно та інформативно обґрунтувала актуальність і новизну своїх наукових розробок, впевнено відповіла на всі запитання членів спеціалізованої вченої ради, які відзначили високий рівень виконання роботи, обізнаність у розглянутій тематиці й глибину порушених питань. В обговоренні взяли участь члени ради та присутні.
За результатами публічного захисту роботи та відповідей дисертанта на питання члени ради одноголосно присвоїли Ользі Дульці науковий ступінь кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – «Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння».
Присутні щиро привітали здобувача із цією знаменною подією і побажали творчих успіхів у подальшій науковій роботі.