Н У Х Т

Успішний старт нової дисципліни

04 жовтня 2022

Успішний старт нової дисципліни

Сучасний розвиток українських наукових досліджень весь час іде в ногу із закордонними та має чітку кореляцію одержаних результатів. Не так давно нові терміни нано- стали уже добре вивченими і систематизованими у широких колах науковців фізиків, хіміків, біологів, астрономів та інших спеціалістів. Нанотехнології стали новою міждисциплінарною наукою, що змогла пояснити відхилення від традиційних класичних пояснень і законів та розмежувати одержані експериментальні дані у області нанорозмірних об’єктів і технологій.

Завжди велику увагу привертала до себе така хімічна система як вода, яка є найбільш поширеною рідиною на нашій планеті, найбільш уживаним розчинником. Вона може існувати у трьох агрегатних станах!

 Нові результати учених Кембриджського університету дали нову порцію цікавих результатів щодо властивостей води, її кількісної характеристики приграничного шару на рівні молекул і атомів. Подібні експерименти проводилися і проводяться українськими ученими НАНУ та інших закладів академій і відомств різного підпорядкування та форм власності.

У ногу з часом йдуть і наші викладачі. На засіданні кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів відбулося обговорення відкритої лекції «Наночастинки та нанокомпозиційні матеріали», яку доцентка, к.хім.н. Галина Біла прочитала  для студентів групи ХТ-2-14М спеціальності «Хімічна технологія» 19 вересня 2022 р.. На лекції та при обговоренні її результатів були присутні завідувачка кафедри, професорка Тамара Носенко, гарантка освітньої програми Олена Подобій, викладачі кафедри.

Гаранткою освітньої програми був відзначений високий науково-методичний рівень викладання доценткою Галиною Білою, новизна та сучасність започаткованого курсу, актуальність обраної тематики наукових досліджень. Також Олена Подобій відзначила професійну майстерність іа педагогічну тактовність лекторки, уміння зрозуміло і на достатньому рівні пояснити складні речі. Ця дисципліна читається уперше, але це не завадило викладачці підготувати цікаві наукові матеріали та приклади різних наноматеріалів для проведення чіткого аналізу їх властивостей. Використано порівняльну характеристику для пояснення результатів аналізу існуючих традиційних методів і сучасних нанотехнологій та показано їх міждисциплінарні зв’язки .

Професоркою Тамарою Носенко відзначено високу зацікавленість обраною темою як студентської аудиторії, так і присутніх викладачів. Завідувачка кафедри наголосила на можливості використання одержаних знань для впровадження у власних наукових дослідженнях студентами при виконанні магістерських робіт, що зможе забезпечити їх у майбутньому цікавою роботою на сучасному виробництві та дозволить бути конкурентоспроможними на ринку праці.

Доцентка Наталія Сабадаш відзначила високий рівень володіння українською мовою та сучасною хімічною термінологією, що дозволяє слухачам легко засвоювати складні речі.

Також викладачі кафедри зауважили доброзичливе ставлення лекторки до своїх студентів та присутніх колег.

У висновку кафедри зазначено, що лекторка вільно володіє матеріалом дисципліни, демонструє професійну компетентність, чітко та науково точно формулює визначення і поняття. Знає та уміє наводити цікаві приклади наукових досліджень наноматеріалів і проводити порівняння з існуючими українськими аналогами та закордонними. Повно розкрила суть сучасних понять і визначень наночастинок і нанокомпозитних матеріалів. На прикладі модельних систем наночастинок SiO2, β-FeOOH та нанокомпозитів SiO2+β-FeOOH показала можливості їх дослідження, особливості при проведенні розрахунків основних параметрів об’єктів дослідження та аналізу результатів, одержаних методами електронної мікроскопії, електрооптичного, осмотичного та в’язкісного методів.

Матеріал лекції викладено системно, послідовно та доступно, акцентуючи увагу слухачів на головному. Особливу увагу приділено висвітленню особливостей при дослідженні наноматеріалів різного походження з використанням методів хімічного, фізико-хімічного аналізу та сучасних методів аналізу, наголошуючи на міждисциплінарних зв’язках. Тема лекції та час її прочитання відповідають затвердженій робочій програмі дисципліни.

Лекторка наголосила на необхідності вміти обирати теоретичне підґрунтя та експериментально підтвердити їх за допомогою існуючих методів дослідження, що використовують у сучасних виробничих цехах і на підприємствах харчової, косметичної промисловості.

Під час лекції прозвучало кілька ключових тез щодо економічної доцільності та екологічно безпечного використання досліджуваних наноматеріалів у виробничому процесі. Наводилися приклади результатів наукових досліджень українських і закордонних учених, що дозволило зацікавити студентів сучасною темою і перспективою майбутньої роботи на українських підприємствах.

За результатами голосування кафедра одноголосно прийняла позитивне рішення щодо проведеної відкритої лекції доценткою Галиною Білою. 

Опублікований: 04-10-2022
Читайте також:
Offline-заняття – неоціненний досвід

З 14 вересня всі заняття у студентів денної форми навчання в нашому університеті відбуваються в режимі online. А незадовго до цього, 11 вересня студенти-буотехнологи групи БТ-4-2 відпрацювали надзвичайно цікаву лабораторну роботу з дисципліни «Мікробіологія, санітарія та гігієна виробництв з основами НАССР». Поринути у захоплюючий світ мікробіолог...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Offline-заняття – неоціненний досвід 21 вересня 2020

Дуальна освіта: чому зараз це – тренд?

Дуальна освіта – це запорука успішного професійного старту, нова й гнучка форма навчання, спрямована на підвищення якості підготовки саме професіоналів-практиків. У рамках впровадження елементів дуальної освіти у освітній процес та для зміцнення співпраці зі стейкхолдерами захист дипломних проєктів студентів четвертого курсу спеціальностей «Автома...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дуальна освіта: чому зараз це – тренд? 27 червня 2022

Актуальні проблеми управління небезпеками в харчовій галузі – викладачі НУХТ у пошуку рішень

28 вересня 2023 року в Одеському національному технологічному університеті в  рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів і комбікормів 2023» відбувся важливий захід для наукової спільноти та фахівців харчової промисловості – круглий стіл «Актуальні проблеми управління небезпеками в харчовій галузі». Під час ро...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальні проблеми управління небезпеками в харчовій галузі – викладачі НУХТ у пошуку рішень 03 жовтня 2023

Зі святом Дня хіміка!

В останню неділю травня традиційно відзначається професійне свято хіміків – День хіміка. Наш університет славний своїми хімічними здобутками й традиціями. Як відомо, історія нашого закладу пов’язана з іменами багатьох відомих хіміків, починаючи з Дмитра Менделєєва, який стояв біля витоків університету та підтримував відкриття класів із підготовки т...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зі святом Дня хіміка! 26 травня 2018