Н У Х Т

У рядах біотехнологів – чергове поповнення

17 червня 2020

У рядах біотехнологів – чергове поповнення

Ви інколи замислювалися, яка роль мікроорганізмів і сполук, що вони синтезують у житті кожної людини? Як вони впливають на сучасний світ? Більшість думають, що бактерії, бактеріофаги та гриби тільки приносять шкоду нашому життю – спричиняють хвороби та псують продукти. Однак, тим, хто обрав професію біотехнолога, зрозуміла вся цінність «невидимих жителів»: вони здатні до синтезу вітамінів, ферментів, антибіотиків, самі можуть стати основою вакцини, запашного хліба чи смачного кефіру, без них не відбувається отримання біоетанолу чи біогазу… Насправді, цей список можна продовжувати ще дуже довго і неможливо не зазначити, що отримання усіх цих сполук не можливе без біотехнолога.

І от15 червня у рядах біотехнологів – нове поповнення. Кваліфікаційну роботу пов’язану зі синтезом триптофану – незамінної амінокислоти у житті людини з використанням бактерій Escherichia coli захистила Дарья  Богатиренко; перспективи використання бактерій роду Bacillus представили Ірина Мармаш (синтез ферменту ß-глюкозидази, яка використовується у пивоварінні), Анна Мальцева (отримання бактеріального препарату для захисту рослин) та Ольга Петренко (культивування Bacillus thuringiensis var. Israelensis для одержання ларвіцидного препарату проти грибного комарика). Не менш цікавими були роботи Ольги Волинець (отримання вітаміну В12), Влада Храпачевського (накопичення біомаси Lactobacillus acidophilus для одержання Ацидофіліну), Анастасії Пахомової та Анастасії Середи, роботи яких були присвячені отриманню таких важливих мікробних езополісахаридів як ксантан, що широко використовується в різних галузях промисловості як загущувач, стабілізатор і гелеутворювач, і курдлан – потужний імуностимулятор та імуномодулятор.

Перспективи використання дріжджів-сахароміцетів і грибів були представлені у роботах Софії Ковальчук (одержання епідермального фактору росту людини), Віти Гонтар (синтез біоетанолу другого покоління), Дар’ї Гальчинської (біосинтез ферменту інулінази), Катерини Берзіної (отримання глюконової кислоти) та Вікторії Ширай (культивування Aspergillus fumigatus для одержання Фумагіліну).

Доленосний і хвилюючий момент, до якого йшли довгі чотири роки тепер усім цим студентам буде згадуватися разом із нескінченною кількістю філіжанок кави, недоспаними ночами (не зажди пов’язаними з навчанням), опрацьованими літературними джерелами, стараннями, які вони докладали для написання і захисту курсових проєктів і робіт, що стали єдиним цілим – дипломною роботою.

Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології вітають новоспечених біотехнологів, бажають наснаги і прагнення до знань і, звичайно, чекають у магістратурі!

Опублікований: 17-06-2020
Читайте також:
Над скороченням парникових газів у сфері комерційного та промислового холодильного обладнання працюють наші викладачі

11 жовтня 2023 року відбувся Другий круглий стіл зі суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з контрольованими речовинами, присвячений майбутній ратифікації Кігалійської поправки до Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар. Захід проводило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. НУХТ представ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Над скороченням парникових газів у сфері комерційного та промислового холодильного обладнання працюють наші викладачі 13 жовтня 2023

Експериментальна і креативна кухня від професіонала для студентів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

20 березня 2018 року відбувся неймовірний майстер-клас від шеф-кухаря спеціалізованого ресторану «КазаН ДиваН» Володимира Єманова з елементами молекулярної гастрономії для студентів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Магістранти кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції спеціальності 181 «Харчові технології» (спе...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Експериментальна і креативна кухня від професіонала для студентів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 22 березня 2018

Фінішували захисти магістерських кваліфікаційних робіт за освітньою програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів»

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів завершилися захисти магістерських кваліфікаційних робіт здобувачів денної та заочної форм навчання, які навчалися за освітньо-професійною програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів». Роботу Екзаменаційних комісій очолив голова Об’єднання підприєм...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінішували захисти магістерських кваліфікаційних робіт за освітньою програмою «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» 23 лютого 2022

Вітання приймають магістри з готельно-ресторанної справи

На кафедрі готельно-ресторанної справи відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього ступеня «Магістр» денної форми навчання зі спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа», освітньо-професійної програми «Готельна і ресторанна справа». Атестація здобувачів магістерського рівня вищої освіти відбулася у формі публічного захисту ква...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітання приймають магістри з готельно-ресторанної справи 24 лютого 2022