Н У Х Т

У рядах біотехнологів – чергове поповнення

17 червня 2020

У рядах біотехнологів – чергове поповнення

Ви інколи замислювалися, яка роль мікроорганізмів і сполук, що вони синтезують у житті кожної людини? Як вони впливають на сучасний світ? Більшість думають, що бактерії, бактеріофаги та гриби тільки приносять шкоду нашому життю – спричиняють хвороби та псують продукти. Однак, тим, хто обрав професію біотехнолога, зрозуміла вся цінність «невидимих жителів»: вони здатні до синтезу вітамінів, ферментів, антибіотиків, самі можуть стати основою вакцини, запашного хліба чи смачного кефіру, без них не відбувається отримання біоетанолу чи біогазу… Насправді, цей список можна продовжувати ще дуже довго і неможливо не зазначити, що отримання усіх цих сполук не можливе без біотехнолога.

І от15 червня у рядах біотехнологів – нове поповнення. Кваліфікаційну роботу пов’язану зі синтезом триптофану – незамінної амінокислоти у житті людини з використанням бактерій Escherichia coli захистила Дарья  Богатиренко; перспективи використання бактерій роду Bacillus представили Ірина Мармаш (синтез ферменту ß-глюкозидази, яка використовується у пивоварінні), Анна Мальцева (отримання бактеріального препарату для захисту рослин) та Ольга Петренко (культивування Bacillus thuringiensis var. Israelensis для одержання ларвіцидного препарату проти грибного комарика). Не менш цікавими були роботи Ольги Волинець (отримання вітаміну В12), Влада Храпачевського (накопичення біомаси Lactobacillus acidophilus для одержання Ацидофіліну), Анастасії Пахомової та Анастасії Середи, роботи яких були присвячені отриманню таких важливих мікробних езополісахаридів як ксантан, що широко використовується в різних галузях промисловості як загущувач, стабілізатор і гелеутворювач, і курдлан – потужний імуностимулятор та імуномодулятор.

Перспективи використання дріжджів-сахароміцетів і грибів були представлені у роботах Софії Ковальчук (одержання епідермального фактору росту людини), Віти Гонтар (синтез біоетанолу другого покоління), Дар’ї Гальчинської (біосинтез ферменту інулінази), Катерини Берзіної (отримання глюконової кислоти) та Вікторії Ширай (культивування Aspergillus fumigatus для одержання Фумагіліну).

Доленосний і хвилюючий момент, до якого йшли довгі чотири роки тепер усім цим студентам буде згадуватися разом із нескінченною кількістю філіжанок кави, недоспаними ночами (не зажди пов’язаними з навчанням), опрацьованими літературними джерелами, стараннями, які вони докладали для написання і захисту курсових проєктів і робіт, що стали єдиним цілим – дипломною роботою.

Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології вітають новоспечених біотехнологів, бажають наснаги і прагнення до знань і, звичайно, чекають у магістратурі!

Опублікований: 17-06-2020
Читайте також:
Гостьовий лекційно-лабораторний практикум: практичні скіли від стейкхолдерів

У рамках проведення планових гостьових лекцій з базових і вибіркових дисциплін для здобувачів вищої освіти, за ініціативи професорки кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Ірини Шевченко 15 жовтня 2024 року з дисципліни «Інноваційні технології м’ясних і м'ясомістких продуктів» був проведений лекційно-лабораторний практикум на тему «CLEAN SMOK...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Гостьовий лекційно-лабораторний практикум: практичні скіли від стейкхолдерів 16 жовтня 2024

Математичні успіхи наших студентів

24 квітня в м. Ужгород відбувся ІІ етап Всеукраїнської олімпіади з математики серед студентів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації Закарпатської області. Команда Свалявського технічного коледжу НУХТ показала добрі результати зайнявши призові місця. Вітаємо переможців Баркасі Саболча (ІІ місце) та Євгенію Дудаш (ІІ місце)! Бажаємо нашим студентам так тримат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Математичні успіхи наших студентів 25 квітня 2019

Світовий банк перерозподілив кошти для збереження соціальних виплат у вищій освіті

Світовий банк схвалив зміни до проєкту «Удосконалення вищої освіти в Україні заради результатів», що виконується МОН України. До структури проєкту доданий ще один компонент – «Підтримка академічних стипендій, що надаються Міністерством освіти і науки, та соціальних стипендій, що надаються Міністерстовм соціальної політики, для студентів закладів ви...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Світовий банк перерозподілив кошти для збереження соціальних виплат у вищій освіті 21 березня 2022

Про актуальні travel-лайфхаки дізналися викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу

16 липня в рамках проєкту #futurenow від Kyiv Smart City відбувся вебінар «Туризм після пандемії: як коронавірус змінить подорожі», до участі у якому долучилися викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу. Від експертів учасники заходу дізналися про реальний стан туризму в Україні і в світі та отримали корисну інформацію, як спланувати по...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про актуальні travel-лайфхаки дізналися викладачі кафедри туристичного та готельного бізнесу 17 липня 2020