Навчально-науковий інститут харчових технологій вдруге запропонував майбутнім вступникам відчути себе студентом на два дні. Під керівництвом директорки інституту, професорки Оксани Кочубей-Литвиненко 27-28 жовтня 2025 року відбулася міні освітня програма «Харчові технології: технологічні студії для школярів 2.0». Її учасниками стали учні школи І-ІІІ ступенів №282 Деснянського району м. Києва разом із вчителькою Оленою Кроніковською, учні Миронівського академічного ліцею №2 Миронівської міської ради Київської області, ОЗО «Миронівський академічний ліцей №3», Ліцей №142 м. Києва та школи №5 Печерського району м. Києва.
Гостей зустрічали й супроводжували здобувачки освіти Софія Криклива, Анастасія Діхтяр, Єлизавета Негрук, Богдана Дячук, Ірина Ігнатенко та відповідальна за профорієнтаційну роботу в інституті, професорка кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Шульга.
Спочатку учасники заходу зібралися за круглим столом у залі Науково-технічної бібліотеки університету, де Оксана Кочубей-Литвиненко презентувала всі структурні підрозділи НУХТ та ознайомила з вимогами щодо вступу до нашого закладу освіти.
Далі міні освітню програму практичним заняттям «Сам собі нутріціолог: як харчуватись розумно» продовжила доцентка кафедри технології оздоровчих продуктів Алла Башта.
Практичний аспект реалізації освітньої програми «Харчові технології» був представлений майстер-класом «Авторський десерт», який провели доцентка кафедри технології молока і молочних продуктів Анастасія Пухляк, доцентка кафедри технології зберігання і переробки зерна Олена Супрун-Крестова та доцент кафедри технології цукру і підготовки води Євген Омельчук. Майстер-клас розпочався з чаювання зі смаколиками, а далі учасники під керівництвом викладачів змогли реалізувати свою фантазію, створюючи індивідуальні десерти, якість яких оцінили під час дегустації.
На завершення першого дня технологічних студій їх учасники відвідали урок хімії на тему «Класи неорганічних сполук. Використання неорганічних сполук як харчових добавок», який провели доцентка кафедри харчової хімії Віра Іщенко та старша викладачка кафедри Христина Чабаненко. Учасники власноруч під керівництвом викладачів виконали якісні реакції та переконалися у важливості навчальної дисципліни хімія.
Другий день учасники міні освітньої програми розпочали з майстер-класу з виготовлення майонезу на кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, який провели завідувачка кафедри, професорка Тамара Носенко та доцент Володимир Бахмач.
Подальше знайомство з харчовими технологіями продовжили на кафедрі технології консервування, де доцентка Катерина Рубанка провела інтерактивний «Herbal Mood: майстер-клас з альтернативних видів чаю», на якому наші гості дегустували нетрадиційні види чаю та дізналися про корисні властивості цього напою.
Далі учасники студій взяли участь у виготовленні фінського окрайця на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів під керівництвом доценток Юлії Бондаренко та Людмили Бурченко. Після дегустації випечених окрайців, слухачі студій вирушили до бібліотеки, де директорка інституту Оксана Кочубей-Литвиненко та її заступниця Наталія Пушанко вручили їм сертифікати й пам’ятні подарунки.
Сподіваємося цікава, насичена різноманітними воркшопами програма студій допоможе нашим гостям із визначенням майбутньої спеціальності, й ми зустрінемося із сьогоднішніми учасниками міні освітньої програми в наступному році уже як зі здобувачами освіти нашого університету.