Н У Х Т

Тенденції та виклики розвитку дуальної освіти обговорювали викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів

31 січня 2022

Тенденції та виклики розвитку дуальної освіти обговорювали викладачі кафедри технології оздоровчих продуктів

Інтенсифікація структурних змін, що відбуваються у харчовій промисловості України, визначає попит на фахівців нової формації, які здатні успішно реалізовувати виробничі завдання щодо створення продукції оздоровчого та профілактичного призначення для населення України. Тенденції розвитку ринку праці та високі вимоги працедавців до підготовки молодих фахівців зумовлюють процеси трансформації та вдосконалення освітнього середовища, оновлення завдань і змісту вищої освіти.

За таких умов одним із першочергових завдань, що потребує вирішення, стає підготовка конкурентоспроможних фахівців з харчових технологій. Реалізація цього завдання пов’язана зі впровадженням дуальної освіти як ефективної форми підготовки фахівців, що сприяє посиленню практичної складової навчального процесу, підвищує якість надання освітніх послуг, забезпечує інтеграцію виробництва, ринку праці та закладів вищої освіти.

Дуальна форма здобуття освіти – це спосіб навчання, за яким теоретичний матеріал опановується у закладі з викладачем, а практичне навчання проходить на виробництві. Такий підхід суттєво відрізняється від «практичних відпрацювань», оскільки в його основі відбувається не тільки закріплення теорії на практиці, а саме навчання в умовах виробництва. Механізми реалізації дуальної форми здобуття освіти спрямовані на формування у здобувачів мобільності, креативності, професійно значущих якостей їх особистості. Вони забезпечують адаптацію майбутніх фахівців до умов і вимог виробництва ще під час навчання.

27 січня завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів Галина Сімахіна та доцентка Наталія Стеценко брали участь у вебінарі у рамках проєкту ITeachers Meet-Ups – серії онлайн-зустрічей для викладачів від компанії SoftSerce, які спрямовані на те, щоб краще розуміти потреби викладачів, підтримувати двосторонній діалог і формувати стале ком’юніті, готове до впровадження спільних проєктів та покращення ефективності сучасної освіти. Тема зустрічі була актуальною і надзвичайно цікавою – «Тенденції та виклики дуальної освіти».

Спікер, генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН, член Національної команди експертів із реформування вищої освіти України Олег Шаров зосередив увагу присутніх на питаннях: принципи та нормативне забезпечення дуальної освіти; результати та уроки експерименту запровадження дуальної освіти; як співпрацюють заклади освіти та бізнес аби модернізувати освітні програми; навчальні можливості для викладачів, які прагнуть працювати за умов дуальної освіти; як відбувається зарахування результатів навчання у дуальній освіті.

Зокрема, у доповіді були надані відповіді на питання, які наші викладачі задавали під час реєстрації: яким має бути зміст договору про дуальну освіту; як зацікавити роботодавців до участі у дуальній освіті?

Спікер поділився напрацюваннями щодо етапів запровадження дуальної освіти, формування змісту договорів про дуальну освіту, рекомендаціями щодо розподілу часу у графіку освітнього процесу і тими основними труднощами, які наразі існують при запровадженні дуальної освіти. Також присутні були ознайомлені з основними питаннями Проєкту положення про дуальну освіту.

Член Національного агентства кваліфікацій, член Національної команди експертів із реформування вищої освіти України Юрій Рашкевич поділився власним досвідом підготовки до запровадження дуальної освіти, яка займає досить тривалий час. Вона включає стажування лекторів дисциплін, чітку домовленість між ЗВО та роботодавцями про графік навчання в університеті та роботи у компанії, розроблення особливостей оцінювання результатів навчання, де бажано 25-60% складових обраховувати гнучко з врахуванням специфіки дисципліни. При цьому повинні бути чітко сформульовані програмні результати навчання, які формуються під час роботи на підприємстві або у компанії.

Досвід колег показує, що доцільно починати реальне дуальне навчання з 3 курсу. При цьому здобувачі вищої освіти мають усвідомлювати, що їм доведеться приділяти увагу одночасно і роботі, і навчанню, тому працювати доведеться не 40, а принаймні 60 годин на тиждень.

Зустріч була цікавою та інформативною. Основні результати будуть найближчим часом обговорені на методичному семінарі кафедри технології оздоровчих продуктів і враховані при перегляді магістерської освітньо-професійної програми «Технології харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення».

Опублікований: 31-01-2022
Читайте також:
Удосконалюють свої знання із забезпечення академічної доброчесності викладачки кафедри економіки праці та менеджменту

Викладачки кафедри економіки праці та менеджменту Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ узяли участь у вебінарі «Полегшуємо перевірку на плагіат разом із Unicheck». Старша викладачка, відповідальна секретарка кафедральних конференцій Олена Кутас і доцентка, секретарка екзаменаційної комісії із захисту кваліфікаційних робіт здоб...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Удосконалюють свої знання із забезпечення академічної доброчесності викладачки кафедри економіки праці та менеджменту 03 червня 2021

Науковець Університету Гайзенхама (Німеччина) в гостях у НУХТ

У 2018 р. кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства спільно з відділом міжнародних зв’язків НУХТ налагодила контакти з Університетом Гайзенхама  (Німеччина, Гессен (Hochschule Geisenheim University) у рамках підготовки документів до участі у програмі Erasmus+. НУХТ заключив договір про співпрацю з цим університетом. Hochschule Geisenh...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковець Університету Гайзенхама (Німеччина) в гостях у НУХТ 04 березня 2020

Стипендія Кабінету Міністрів України для молодої науковиці НУХТ

Комітет з Державних премій України в галузі науки і техніки ухвалив рішення щодо продовження виплати стипендій Кабінету Міністрів України для молодих вчених у 2023 році. Відповідний наказ був оприлюднений на офіційному веб-сайті Комітету. Приємно, що серед обраних і молода науковця нашого університету, докторантка кафедри технології хлібопекарськи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стипендія Кабінету Міністрів України для молодої науковиці НУХТ 29 червня 2023

Мікробіологія в житті фахівця з харчових технологій

Для технолога харчового виробництва знання мікробіології є невід'ємною частиною професії. Адже мікроорганізми використовуються для виробництва багатьох продуктів харчування – йогуртів, сирів, вина, пива, квашеної капусти тощо. Розуміння процесів бродіння та інших мікробіологічних перетворень дозволяє технологам-харчовикам створювати смачні, безпечн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Мікробіологія в житті фахівця з харчових технологій 18 квітня 2024