Н У Х Т

Сучасні наукові уявлення про бактерії і не тільки…

02 березня 2021

Сучасні наукові уявлення про бактерії і не тільки…

На кафедрі біотехнології і мікробіології (БТМ) відбулася чергова відкрита лекція для здобувачів освітнього рівня «бакалавр», спеціальності 161 «Хімічні технології та інженерія». Лектор – один із ветеранів кафедри, доцент Олександр Воронцов.

Не зважаючи на багаторічний досвід, викладач для кожного потоку здобувачів по новому формує стиль курсу і його наповнення, враховуючи особливості освітньо-професійних програм. Тим більше, що сьогодення вимагає від викладачів зміни форм і методів представлення матеріалу.

Окрім лектора і здобувачів на занятті був присутній майже весь колектив кафедри БТМ  на чолі з завідувачкою Тетяною Пирог. 

Лекція була присвячена бактеріям (прокаріотам) та їх класифікації. Чисельність цього царства мікроорганізмів, їх унікальні властивості, присутність буквально скрізь дозволяють зробити досить суху інформацію про принципи та структуру класифікації достатньо цікавою для аудиторії. Сучасні наукові досягнення у галузі систематики прокаріот наглядно було продемонстровано у матеріалах презентації, яку редактор Microsoft Power Point дозволяє перетворити на справжнє шоу.

Слід відзначити достатньо високий рівень відповідальності здобувачів, адже явка склала майже 90%, а проведений поточний контроль показав, що здобувачі були реально присутні на занятті хоч рідко хто з них вмикав відеокамери. Крім здобувачів денної форми навчання, були присутні і слухачі заочної та дистанційної форм.

Перехід внаслідок пандемії на дистанційне навчання створив невідомі раніше виклики щодо забезпечення якості навчального процесу. Практично відсутні емоційний зв'язок лектора з аудиторією та візуальне оцінювання рівня сприйняття інформації здобувачами, значно ускладнює регулювання темпу та рівня складності матеріалу, що викладається. Однак високі професійні знання та навички колективу кафедри дозволили в короткий термін адаптуватися до нових умов. Підтримка постійного контакту зі здобувачами в ZOOM, інших месенджерах забезпечує потрібний рівень комунікації і дозволяє вчасно реагувати на потреби аудиторії. Впровадження індивідуальних завдань, тестування та творчі завдання сприяють підтримці навчального процесу на достатньому рівні.

Після закінчення карантинних обмежень напрацьований досвід дозволить вдосконалити методику дистанційного викладання дисциплін, у тому числі для здобувачів заочної форми навчання.

Опублікований: 02-03-2021
Читайте також:
День гостинності Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ

25 березня учні-старшокласники відвідали День гостинності, який вперше організовували студенти та викладачі 10 випускових  кафедр Навчально-наукового інституту харчових технологій. На цей захід були запрошені випускники професійних ліцеїв і шкіл України та їх батьки. Наші майбутні студенти змогли ознайомитися з матеріально-технічною базою інституту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День гостинності Навчально-наукового інституту харчових технологій НУХТ 26 березня 2019

Здобувачі-фінансисти на фінішній прямій

Завершився захист кваліфікаційних робіт здобувачів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». Цього року дипломи отримали 7 здобувачів-заочників першого (бакалаврського) рівня освіти та 17 здобувачів другого (магістерського) рівня. Екзаменаційні комісії працювали у складі: по захистах першого (бакалаврського) рівня – професорки...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачі-фінансисти на фінішній прямій 23 лютого 2023

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

16 грудня у спеціалізованій вченій раді Д 26.058.06 відбувся захист дисертації «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» старшою викладачкою кафедри готельно-ресторанної справи Аліною Ковтун на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекар...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження 17 грудня 2020

День гостинності кафедри готельно-ресторанної справи

14 березня 2024 року в рамках підготовки до Дня відкритих дверей «SPRING OPEN DAY» НУХТ на кафедрі готельно-ресторанної справи факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка відбувся День гостинності. До заходу долучилися понад 50 абітурієнтів – здобувачі 10-х класів спеціалізованої школи № 80 м. Києва, а також з...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День гостинності кафедри готельно-ресторанної справи 15 березня 2024