Н У Х Т

Стартували традиційні вересневі зустрічі з першачками в ННІХТ

11 вересня 2025

Стартували традиційні вересневі зустрічі з першачками в ННІХТ

Для досягнення успіхів у навчанні та забезпечення якості освіти важливо з перших днів ознайомити молоде поповнення університету з основами здобуття вищої освіти на першому бакалаврському рівні, з цілями і можливостями освітніх програм, ключовими датами і дедлайнами, з нормами академічності доброчесності, з можливістю вільного формування своєї індивідуальної освітньої траєкторії тощо.

Студенти першого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій (ННІХТ) з перших днів навчання відчувають опіку дирекції та гаранток освітніх програм. Адже для них в університеті все нове, все незвідане, потребує роз’яснень, підказок і дружньої підтримки освітянської родини інституту.

З цією метою дирекція підрозділу спільно з гарантками освітніх програм бакалаврату традиційно протягом перших тижнів вересня проводить організаційні зустрічі з першокурсниками спеціальностей G1 «Хімічні технології та інженерія» і G13 «Харчові технології», які вступили до університету на основі повної загальної середньої освіти і НРК 5 (після фахових коледжів).

Так, 10 вересня 2025 року лекційна аудиторія корпусу А зібрала гамірливу юрбу першокурсників освітніх програм «Харчові технології та інженерія» та «Технологічна експертиза і безпека харчової продукції» ключової спеціальності ННІХТ.

Цього ж дня відбулася оргзустріч дирекції з першокурсниками освітньої програми «Хімічні технології косметичних продуктів та харчових добавок».

Враховуючи складні з точки зору безпеки воєнні часи, першочергово заступниця директорки Наталія Пушанко ознайомила здобувачів освіти із загальними правилами безпеки життєдіяльності, у тому числі в надзвичайних ситуаціях і закликала неуклінно дотримуватися алгоритму дій під час повітряної тривоги як в університеті, так і у гуртожитку чи вдома, надала настанови та дружні поради задля досягнення успіхів у навчанні.

Гарантки освітніх програм Оксана Кочубей-Литвиненко і Оксана Петруша розтлумачили першачкам важливі питання академічної етики, академічної культури і, власне, академічної доброчесності; дали їм зрозуміти, що Кодекс академічної етики, який діє в НУХТ, передусім, захищає їхні права від недоброчесної поведінки з боку інших учасників освітнього процесу. Цьогоріч особливий акцент був зроблений на унормованій у НУХТ політиці використання штучного інтелекту, який дедалі більше входить у наше повсякденне життя і не оминає освітній процес.

Крім того, директорка інституту, гарантка освітньої програми «Харчові технології та інженерія» Оксана Кочубей-Литвиненко зупинилася на можливих наслідках, які можуть очікувати на здобувачів освіти за недоброчесну поведінку, а для кращого сприйняття інформації – навела приклади покарань за недотримання норм академічної доброчесності та академічної етики учасниками освітнього процесу університету. Усі першокурсники підписали декларацію академічної доброчесності.

У противагу попередній інформації директорка ННІХТ Оксана Кочубей-Литвиненко зупинила увагу першачків й на «студентських плюшках», які урізноманітнять індивідуальну освітню траєкторію, сприятимуть самоосвіті, набуттю гнучких і професійних скілів, розширять горизонти за рахунок академічної мобільності.

Також Оксана Кочубей-Литвиненко і Оксана Петруша ознайомили здобувачів освіти із маршрутними картами формування індивідуальної освітньої траєкторії протягом чотирьох років навчання за їхніми освітніми програмами та можливостями перезарахування результатів навчання, здобутих у неформальній освіті.

Гарантки роз’яснили першачкам, де вони можуть знайти інформацію про освітні компоненти, які пропонуються на вибір здобувачам освітніх програм, за якими вони навчаються, а також про можливість вибору дисциплін з інших освітніх програм університету і, навіть, освітніх програм університетів-партнерів за угодами національної кредитної мобільності.

Заступниця директорки Олена Супрун-Крестова акцентувала увагу першокурсників на процедурі здійснення вибору дисциплін із загальноуніверситетського каталогу для вивчення у наступному навчальному семестрі. А також провела тестове навчання першачків з питань користування власним електронних кабінетом, який буде корисним інструментом і помічником студентам у навчанні.

Бажаємо вам успіхів, наші першачки! Але пам’ятайте, успіх любить наполегливих і працьовитих!

Опублікований: 11-09-2025
Читайте також:
Майбутні експерти опановують сучасні методи виявлення фальсифікату з фахівчинею ДП «Укрметртестстандарт»

Кафедра експертизи харчових продуктів продовжує успішно залучати зовнішніх стейкхолдерів до освітнього процесу на освітньо-професійній програмі «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Цього разу гостьовий лекторій «Сучасні методи виявлення фальсифікації олій та жирів» відбувся у рамках вивчення дисципліни «Ідентифікація і методи в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майбутні експерти опановують сучасні методи виявлення фальсифікату з фахівчинею ДП «Укрметртестстандарт» 15 грудня 2023

Корисні поради щодо дотримання академічної доброчесності отримали здобувачі кафедри теплоенергетики та холодильної техніки

У рамках Всеукраїнського тижня академічної доброчесності 14 жовтня на кафедрі теплоенергетики та холодильної техніки відбулася online-зустріч здобувачів групи ХМ-3-8ск із наставницею групи, к.т.н, доценткою Наталією Іващенко. Викладачка ознайомила здобувачів із поняттями академічної доброчесності, основними формами академічної недоброчесності. Зна...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Корисні поради щодо дотримання академічної доброчесності отримали здобувачі кафедри теплоенергетики та холодильної техніки 14 жовтня 2022

Персонал-технології та кар’єрні можливості в індустрії гостинності вивчали наші студенти-ейчари

У готельно-ресторанній індустрії, як не в жодній іншій, конкурентну боротьбу витримують тільки ті компанії, що можуть запропонувати клієнтам (гостям) висококласний сервіс, а це неможливо без професійної і згуртованої команди працівників. Як зробити її такою студенти-управлінці персоналом (спеціальність «Підприємництво, торгівля та біржова діяльніст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Персонал-технології та кар’єрні можливості в індустрії гостинності вивчали наші студенти-ейчари 16 травня 2018

Ухвалено Порядок скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації

26 серпня 2021 року на черговому засіданні Кабінету міністрів ухвалений Порядок скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації. Відтепер на державному рівні чітко визначені процедура ухвалення рішення про скасування ступеня чи кваліфікації фахівця й коло уповноважених на такі дії суб’єктів. Порядок ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ухвалено Порядок скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації 27 серпня 2021