7 травня в університеті відбулося чергове засідання круглого столу з розгляду тих нових викликів, які постають перед нашою країною, а в більш локальному масштабі – перед науковою спільнотою, задіяною у виконанні проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття».
З вітальними словами до присутніх звернулися організатори, ідейні натхненники та модератори засідання – проректор з наукової роботи НУХТ Сергій Токарчук і голова Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрій Задніпряний. Вони зазначили, що в межах виконання цього проєкту вперше порушується питання щодо розроблення нових харчових продуктів для онкохворих, тобто продуктів для спеціальних медичних цілей.
Тому цілком логічно, що в засіданні взяли участь доктор медичних наук, професор ДНП «Національний інститут раку», завідувач науково-клінічного відділення анестезіології та інтенсивної терапії Іван Лісний із доповіддю «Сучасний погляд на розвиток та негативний вплив нутритивної недостатності у онкологічних хворих, преабілітація онкологічних хворих, застосування стратегії ERAS в онкохірургії» та випускниця кафедри технології оздоровчих продуктів нашого університету, нині – нутриціологиня Національного інституту раку Ольга Акіншина з доповіддю «Нутритивна терапія на етапах лікування онкологічних хворих».
У режимі онлайн до роботи круглого столу долучилася докторка медичних наук, професорка НУОЗ України імені П.Л. Шупика Галина Анохіна з надзвичайно інформативною доповіддю «Харчування у профілактиці та лікуванні онкологічних хворих».
Про організацію харчування онкологічних хворих у медичних закладах із характеристикою вимог, недоліків і необхідних змін йшлося у виступі докторки медичних наук, професорки ДУ «Інститут громадського харчування імені О.М. Марзєєва» Марії Гуліч.
Наш університет представила докторка технічних наук, професорка, завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів Галина Сімахіна з доповіддю «Харчування як важливий компонент комплексної терапії». Вона зазначила, що це досить специфічна проблема, яка потребує нових підходів і нових результатів доказової медицини з метою створення харчових продуктів для онкохворих, оскільки таке харчування має бути різноманітним на певних етапах профілактики і лікування пацієнтів. Зокрема, харчування для профілактики онкохвороб; харчування при опроміненні та хіміотерапії для зменшення вираженості негативних побічних ефектів; харчування у до- та післяопераційний період; спеціалізоване харчування для запобігання нутритивній недостатності та виснаженню організму; харчування у реабілітаційний період і під час ремісії тощо.
Чудову презентацію функціональних молочних продуктів провела генеральна директорка ТОВ «Фірма «ФАВОР» Раїса Михайлова, і її логічно продовжила співавторка більшості продуктів Людмила Осіння – начальниця інформаційно-аналітичного відділу НВ ТОВ «Житомирбіопродукт», лікарка-терапевт, нутриціологиня.
Провідною думкою всіх виступів стала теза: те, що ми робимо, є актуальним в усі часи, адже ми працюємо заради найвищої цінності на землі – здоров’я людини. Ми впевнені, що тільки комплексний підхід до вирішення цієї проблеми з урахуванням усіх можливостей медицини, сучасних харчових технологій, поглибленого вивчення причинно-наслідкового зв’язку харчування і здоров’я може дати справді ефективний і довготривалий результат у профілактиці та лікуванні багатьох хвороб, особливо аліментарних.
Таким актуальним питанням нинішнього круглого столу стала проблема розроблення спеціальних харчових раціонів для профілактики та лікування онкологічних хвороб. Сама собою це особливо вразлива категорія захворювань, і дуже боляче сприймається тими, хто потрапив до неї. У нинішній час, коли повномасштабна війна торкнулася практично кожного українця, кожний із нас живе на межі своїх фізіологічних і психологічних можливостей. А для людей, хворих на онкологію, така ситуація критично ускладнила їхню життєдіяльність, адже вона однозначно вимагає ще більше сил для боротьби з хворобою, більших витрат енергії, ніж у мирний час, а де їх брати?
На завершення засідання було прийнято загальну резолюцію, один із пунктів якої зазначає: дуже важливо, що відповідно до потреб сьогодення ми створюємо такі інтерактивні майданчики, де представники різних напрямів науки можуть поділитися своїм досвідом, своїми методиками і практичними рекомендаціями, яким чином допомогти онкохворим – як із точки зору суто медичних практик, так і з позицій здорового харчування, знайти щось нове й істотне для підтримання ментального та фізичного здоров’я цієї категорії пацієнтів, визначити перспективні напрями подальшої діяльності.