Н У Х Т

Скіли крутого комунікатора від Корпорації «Артеріум»

31 жовтня 2022

Скіли крутого комунікатора від Корпорації «Артеріум»

У межах дисципліни «Ділова комунікативність» для студентів-біотехнологів третього курсу було проведено тренінг із побудови ефективної комунікації. Захід організували у співпраці з фармацевтичною компанією «Корпорація Артеріум». Тренінг провела керівниця навчальних проєктів компанії «Триглав Інтернешнл» (партнера АТ «Артеріум») Тетяна Ковтонюк.

Лекторка розповіла здобувачам, на що варто звертати увагу під час спілкування з людьми, зокрема у професійній діяльності. З її слів, левова частка кар’єрного успіху залежить від вміння ефективно комунікувати: правильно доносити свою думку до колег і партнерів, щоб досягати потрібного результату у робочих проєктах і ділових перемовинах.

Зазвичай гостьові лекції – це монолог спікера, що читає заздалегідь заготовлений текст. Але цього разу все було інакше. З перших хвилин фахівчиня почала задавати питання, вести дискусії та усіляко взаємодіяти з аудиторією.

Усе почалося з питання «Як думають люди?»: що лежить в основі процесів мислення, уяви та сприйняття інформації? І у ході дискусії знайшлася відповідь – люди думають образами і відчуттями. Слова і речення – лише посилання на той чи інший образ у свідомості. І для кожної людини цей образ неповторний. Щоб підтвердити це, гостя давала учасникам лекції послідовність слів і отримувала від кожного образи, що відрізнялися від образів інших учасників. Кожен по-своєму уявив, як виглядає «будинок, схожий на собаку» і хто він, «чоловік, зірка Голівуду, секс-символ епохи». І в такому інтерактивному, легкому, ігровому форматі доповідачка підвела учасників тренінгу до найбільшої проблеми будь-якої комунікації – одні і ті ж слова різні люди розуміють по-різному. Тому зриваються взаємовигідні бізнес-угоди, провалюються прогресивні ініціативи, виникають суперечки навіть між найкращими друзями. Тому, найсильніший козир, який може бути в людини – вміння говорити так, щоб співрозмовник зрозумів те, що ви кажете, саме так, як ви б хотіли, що б він це розумів. Для цього потрібно шукати спільне для вас і вашого співрозмовника, аби мислити спільними поняттями. А ще, ключ до порозуміння зі співрозмовником лежить у вмінні аналізувати свого співрозмовника: слухати і розуміти, що він говорить, слідкувати за його невербальними сигналами. Це допоможе слідкувати за емоційним станом людини, з якою ви комунікуєте, та й загалом, краще її зрозуміти. Як наголосила пані лекторка, вмілий комунікатор має не тільки досягати своєї мети в діалозі, але й робити спілкування комфортним для співрозмовника, що викликатиме у нього бажання подальшої співпраці, а також може принести непередбачену заздалегідь вигоду.

А взагалі є ще так багато комунікативних лайфхаків, що Тетяні Ковтонюк знадобилося цілих дві пари, щоб розповісти хоча б про найважливіші з них. Але за успіх комунікації відповідають обидві сторони, як ініціатор, так і отримувач інформації.

Тож ефективність навчання залежить не тільки від того, хто навчає, але й від того, хто навчається.

Опублікований: 31-10-2022
Читайте також:
Як заробити мільйон при правильному зберіганні плодів та овочів дізналися наші здобувачі освіти

На кафедрі технології консервування для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр», освітньої програми «Харчові технології та інженерія» у рамках вивчення дисципліни «Технології зберігання сировини у консервній промисловості» відбулася гостьова онлайн-лекція «Як заробити мільйон при правильному зберіганні плодів та овочів» Павла Булгакова, спеціаліст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як заробити мільйон при правильному зберіганні плодів та овочів дізналися наші здобувачі освіти 17 листопада 2021

Доцентка кафедри готельно-ресторанної справи – «Молодий вчений року-2023»

Доцентка кафедри готельно-ресторанної справи факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка Ольга Дулька стала переможницею Всеукраїнського конкурсу «Молодий вчений року-2023» в номінації «Готельно-ресторанна справа». Конкурс «Молодий вчений року», організований Радою молодих вчених при Міністерстві освіти та нау...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцентка кафедри готельно-ресторанної справи – «Молодий вчений року-2023» 23 травня 2024

Приклад ефективної наукової співпраці структурних підрозділів університету

Прикладом ефективної наукової співпраці Проблемної науково-дослідної лабораторії (ПНДЛ) та кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів став відкритий захист 23 листопада дисертаційної роботи «Удосконалення технології напівкопчених ковбас з використанням продуктів переробки молока» Віталієм Рудюком, здобувачем наукового ступеня «Доктор філософії» у...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Приклад ефективної наукової співпраці структурних підрозділів університету 28 листопада 2023

Педагогічний хист викладачів кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства відбулися відкриті заняття. Професорка, д.т.н. Марина Білько прочитала лекцію «Виробництво мадери» з дисципліни «Технологія продуктів спиртового бродіння. Модуль 4» для здобувачів 4 курсу збірної групи ТБ-4+СК напряму підготовки «Харчові технології та інженерія». Лекція проходила у вигляді ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Педагогічний хист викладачів кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства 12 жовтня 2020