Н У Х Т

Скіли крутого комунікатора від Корпорації «Артеріум»

31 жовтня 2022

Скіли крутого комунікатора від Корпорації «Артеріум»

У межах дисципліни «Ділова комунікативність» для студентів-біотехнологів третього курсу було проведено тренінг із побудови ефективної комунікації. Захід організували у співпраці з фармацевтичною компанією «Корпорація Артеріум». Тренінг провела керівниця навчальних проєктів компанії «Триглав Інтернешнл» (партнера АТ «Артеріум») Тетяна Ковтонюк.

Лекторка розповіла здобувачам, на що варто звертати увагу під час спілкування з людьми, зокрема у професійній діяльності. З її слів, левова частка кар’єрного успіху залежить від вміння ефективно комунікувати: правильно доносити свою думку до колег і партнерів, щоб досягати потрібного результату у робочих проєктах і ділових перемовинах.

Зазвичай гостьові лекції – це монолог спікера, що читає заздалегідь заготовлений текст. Але цього разу все було інакше. З перших хвилин фахівчиня почала задавати питання, вести дискусії та усіляко взаємодіяти з аудиторією.

Усе почалося з питання «Як думають люди?»: що лежить в основі процесів мислення, уяви та сприйняття інформації? І у ході дискусії знайшлася відповідь – люди думають образами і відчуттями. Слова і речення – лише посилання на той чи інший образ у свідомості. І для кожної людини цей образ неповторний. Щоб підтвердити це, гостя давала учасникам лекції послідовність слів і отримувала від кожного образи, що відрізнялися від образів інших учасників. Кожен по-своєму уявив, як виглядає «будинок, схожий на собаку» і хто він, «чоловік, зірка Голівуду, секс-символ епохи». І в такому інтерактивному, легкому, ігровому форматі доповідачка підвела учасників тренінгу до найбільшої проблеми будь-якої комунікації – одні і ті ж слова різні люди розуміють по-різному. Тому зриваються взаємовигідні бізнес-угоди, провалюються прогресивні ініціативи, виникають суперечки навіть між найкращими друзями. Тому, найсильніший козир, який може бути в людини – вміння говорити так, щоб співрозмовник зрозумів те, що ви кажете, саме так, як ви б хотіли, що б він це розумів. Для цього потрібно шукати спільне для вас і вашого співрозмовника, аби мислити спільними поняттями. А ще, ключ до порозуміння зі співрозмовником лежить у вмінні аналізувати свого співрозмовника: слухати і розуміти, що він говорить, слідкувати за його невербальними сигналами. Це допоможе слідкувати за емоційним станом людини, з якою ви комунікуєте, та й загалом, краще її зрозуміти. Як наголосила пані лекторка, вмілий комунікатор має не тільки досягати своєї мети в діалозі, але й робити спілкування комфортним для співрозмовника, що викликатиме у нього бажання подальшої співпраці, а також може принести непередбачену заздалегідь вигоду.

А взагалі є ще так багато комунікативних лайфхаків, що Тетяні Ковтонюк знадобилося цілих дві пари, щоб розповісти хоча б про найважливіші з них. Але за успіх комунікації відповідають обидві сторони, як ініціатор, так і отримувач інформації.

Тож ефективність навчання залежить не тільки від того, хто навчає, але й від того, хто навчається.

Опублікований: 31-10-2022
Читайте також:
Подорож у світ енергетичної безпеки: гостьова лекція для студентів-електриків про Держенергонагляд

Початок нового навчального року став особливим для студентів-електриків НУХТ, завдяки цікавій гостьовій онлайн-лекції, що відбулася 4 вересня 2023 року. Лекцію прочитав Анатолій Замулко, заступник голови Державної інспекції енергетичного нагляду України. На цьому надзвичайно важливому для майбутньої професії заході студенти дізналися про те, як фу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Подорож у світ енергетичної безпеки: гостьова лекція для студентів-електриків про Держенергонагляд 05 вересня 2023

Всеукраїнське методичне об’єднання викладачів

Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти разом із Відокремленим структурним підрозділом «Полтавський фаховий коледж Національного університету харчових технологій» 10 травня 2023 року провели онлайн-засідання Всеукраїнського методоб’єдання викладачів освітньо-професійної програми «Експлуатація та ремонт обладнання харчових виробн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Всеукраїнське методичне об’єднання викладачів 11 травня 2023

Подискутували з актуальних наукових тем іноземними мовами учасники секцій, організованих кафедрою іноземних мов професійного спрямування

У межах 87-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті» кафедра іноземних мов професійного спрямування створила для молодих науковців чудову можливість подискутувати на актуальні наукові питання іноземними мовами, взявши участь у двох секція...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Подискутували з актуальних наукових тем іноземними мовами учасники секцій, організованих кафедрою іноземних мов професійного спрямування 17 квітня 2021

Фінішна пряма магістрантів освітньої програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції»

13 грудня 2024 р. на кафедрі технології ресторанної і аюрведичної продукції відбувся успішний захист кваліфікаційних робіт магістрантів освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» денної форми здобуття вищої освіти. Науковий доробок здобувачів оцінювала екзаменаційна комісія у складі: голови ЕК, голови пр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінішна пряма магістрантів освітньої програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» 17 грудня 2024