Н У Х Т

Розширюємо горизонти академічної співпраці

23 травня 2022

Розширюємо горизонти академічної співпраці

Освіта у XXI столітті – це розкриття природних здібностей, вибір здобувача, а також можливість максимально вигідно підготуватися до наступного навчання, вибору професійних компетентностей та конкуренції на ринку праці. Тобто сучасна освіта не для того, щоб усі мали однаковий мінімум знань, а для того, щоб отримати необхідне саме для свого подальшого професіонального шляху.

Кожен, хто вступає до університету, довіряє обов’язковому компоненту освітньої програми підготовки фахівця тієї чи іншої спеціальності. Такі компоненти – «основна база» для будь-якого здобувача. Але ж хочеться знати все і трохи більше. Для цього, окрім безміру пропозицій неформальної освіти, існують вибіркові дисципліни, як відкрита можливість для формування індивідуальної освітньої траєкторії. Водночас така практика викликає зацікавлення в усіх учасників освітнього процесу, адже студенти мають можливість поглибити hardskills («тверді навички», що допомагають освоїти певну професію ґрунтовніше), а викладачі – працювати з мотивованою аудиторією. Уже сама процедура вільного вибору дисциплін сприяє розвитку softskills («гнучких навичок»), як-от: міжособистісного спілкування, управління часом, вміння переконувати, креативності, роботи в команді та ін.

Для розширення можливостей формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувачами освітніх ступенів «бакалавр», «магістр», «доктор філософії» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» та творчого співробітництва ЗВО деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак взяла участь у круглому столі з колегами кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Національного університету «Львівська політехніка» за участі завідувачки кафедри, професорки Віри Лубенець, гаранток освітніх програм першого та другого освітнього рівня спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія», доцентки Зоряни Губрій і доцентки Наталії Стадницької та викладачів кафедри. Учасники зустрічі активно обговорили особливості освітніх програм обох закладів, можливості підвищення кваліфікації та стажування науково-педагогічних працівників у відповідних підрозділах сторін, організацію внутрішньої академічної мобільності, в т.ч. можливість вивчення окремих компонент за освітньо-професійними програмами, стажувань і практики для здобувачів університетів, проведення спільних  наукових досліджень як здобувачами, так і науково-педагогічним персоналом.

Розширення горизонтів співпраці між профільними кафедрами закладів вищої освіти та оновлення освітніх програм із вільним вибором дисциплін уможливлює якісні зміни внутрішнього середовища ЗВО, посилює його конкурентоспроможність на ринку освітніх послуг. Адже розширення академічної свободи – вагомий аргумент для нового покоління молоді. 

Опублікований: 23-05-2022
Читайте також:
Сучасні методи навчання кафедри фінансів

На кафедру фінансів доценткою Ганною Рогановою, яка є учасницею громадської організації «Rotary Club Kyiv International» та волонтеркою проєкту з підвищення фінансової грамотності населення «Добробут нації», в черговий раз були запрошені тренери з фінансової грамотності. Такі зустрічі зі здобувачами освіти є одним зі способів впровадження сучасних ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні методи навчання кафедри фінансів 29 листопада 2023

Професійним досвідом діляться молоді викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Доцент кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Анастасія Шевченко провела відкрите лекційне заняття «Призначення та характеристика технологічних операцій виробництва хліба» для здобувачів 2 курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технологічна е...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Професійним досвідом діляться молоді викладачі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 23 вересня 2020

Актуальну інформацію про стан і тенденції розвитку галузі отримали викладачі

На початку вересня столиця України зібрала чимало фахівців кондитерської галузі та зацікавлених осіб у рамках щорічної конференції «Кондитерський бізнес», організованої за ініціативи Marko Pack Agency та генеральних партерів заходу – компаній «ІТАК» і «Есаром Юкрейн». Не залишилися осторонь цієї події і викладачі кафедри технології хлібопекарських...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальну інформацію про стан і тенденції розвитку галузі отримали викладачі 11 вересня 2025

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції розширює співпрацю із закладами ресторанного господарства

На запрошення членів міжнародної благодійної асоціації «Supreme Master Ching Hai» (SMCHIA), адептів веганського харчування Хуо Чжу та Ірини Балицької викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, завідувачка кафедри Олександра Нєміріч, професорка Наталія Фролова, доценти Наталія Ющенко, Людмила Мамченко, Ірина Силка, Ірина Корец...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції розширює співпрацю із закладами ресторанного господарства 15 листопада 2024