Н У Х Т

Знайомство з ПрАТ «ІНДАР» – підприємством з виробництва генно-інженерних інсулінів

08 травня 2023

Знайомство з ПрАТ «ІНДАР» – підприємством з виробництва генно-інженерних інсулінів

Здобувачі молодших курсів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» відвідали ПрАТ «ІНДАР» – підприємство з повним технологічним циклом виробництва генно-інженерних інсулінів – від субстанції до готових лікарських форм.

Під час екскурсії їх ознайомили з історією заводу, розповіли про структуру підприємства, про весь процес виробництва інсуліну, починаючи з отримання сировини і закінчуючи пакуванням готового продукту, про забезпечення холодового ланцюгу від виробництва до споживача, що таке логери та для чого їх використовують.

Здобувачі освіти дізналися, що експорт виконується до багатьох країн світу, і також «Індар» бере участь у гуманітарних програмах – проводять лекції, навчання, в тому числі навчають самих пацієнтів. Крім основної продукції, також випускають допоміжні препарати, що полегшують використання.

Наші екскурсанти побачили етапи виробництва інсуліну: ферментацію, отримання ТВ, рефолдинг (надання білку бажаної форми), очищення та формулювання ГЛЗ і заповнення первинних упаковок. Вони дізналися, що існує кілька видів інсуліну: звичайний розчинний та ізофан інсулін (у вигляді кристалів). Майбутніх біотехнологів вразила бездоганна організація виробництва та використання новітніх технологій, які дозволяють отримувати продукт високої якості з мінімальними ризиками для здоров'я людей. Кваліфікація обладнання, валідація технологічних процесів і комп’ютерних систем виконуються з дотриманням вимог FDA.

З жовтня 2000 року завод почав випуск препаратів під своїми торговими марками: «ХУМОДАР» (інсуліни людини рекомбінантні), «МОНОДАР» (інсуліни свинячі монокомпонентні), а також препарати інших груп – антикоагулянти (гепарин) та гемостатичні лікарські засоби (протаміну сульфат).

Також студентам було цікаво дізнатися про процес контролю якості продукту на кожному етапі виробництва – на кожний крок є інструкція, абсолютно всі дії підлягають документуванню. Завод має належні сертифікати відповідності міжнародним стандартам якості ISO 9001 та ISO 13485. Крім того, підприємство регулярно проходить перевірки відповідних міжнародних органів контролю якості – FDA, EMA та WHO, щоб забезпечити високу якість своєї продукції. Здобувачів надихнуло, що компанія дбає про те, щоб кожна партія інсуліну була перевірена і відповідала всім стандартам якості, що є особливо важливим для медичних препаратів. Вони вдячні організаторам екскурсії за цікавий досвід й інформацію, що дозволили краще зрозуміти всі особливості процесів виробництва інсуліну.

Опублікований: 08-05-2023
Читайте також:
Ресторатори діляться зі студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» власним досвідом

Цей тиждень на кафедрі готельно-ресторанної справи став тижнем зустрічей із рестораторами. Лекцію для студентів 3 курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» прочитав Рудольф Краєвський, засновник і бренд-шеф мережі закладів ресторанного господарства вегетаріанського спрямування «Vegano Hooligano Family», веган, лідер веган-спільноти і ор...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Ресторатори діляться зі студентами спеціальності «Готельно-ресторанна справа» власним досвідом 19 квітня 2019

З інноваціями у галузі онлайн-освіти знайомляться викладачі університету

22 січня 2021 р. викладачі кафедри фінансів взяли участь у онлайн-конференції, проведеній розробниками та викладачами навчальних курсів «Зимової школи GESI», де обмінялися досвідом викладання та інноваціями у галузі онлайн-освіти. У рамках заходу обговорювали особливості новітніх методик онлайн-викладання та взаємодії із учасниками; техніки «ice b...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З інноваціями у галузі онлайн-освіти знайомляться викладачі університету 26 січня 2021

Як на кафедрі туристичного та готельного бізнесу гостей зі Щасливського навчально-виховного комплексу зустрічали

У День відкритих дверей НУХТ 6 жовтня 2018 року на кафедру туристичного та готельного бізнесу у гості завітали учні 10-11 класів Опорного навчального закладу Щасливського навчально-виховного комплексу «Ліцей-загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дитячий садок». Дружнє знайомство було насичене цікавою програмою, що розпочалась з оглядової екскурсії ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як на кафедрі туристичного та готельного бізнесу гостей зі Щасливського навчально-виховного комплексу зустрічали 08 жовтня 2018

Безпечність і якість продукції підприємств пиво-безалкогольної галузі за принципами НАССР обговорюють в університеті

4 грудня 2019 року у нашому університеті розпочався інформаційно-консультаційний практикум «Законодавство України щодо безпечності та якості продукції підприємств пиво-безалкогольної галузі за принципами НАССР. Сучасні підходи до експертизи та контролю якості». У заході беруть участь представники підприємств пиво-безалкогольної галузі України, віт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Безпечність і якість продукції підприємств пиво-безалкогольної галузі за принципами НАССР обговорюють в університеті 05 грудня 2019