Одеський інститут післядипломної освіти НУХТ за узгодженням з Асоціацією «Укроліяпром» провів короткотермінове підвищення кваліфікації тривалістю 48 навчальних годин для спеціалістів лабораторій і технологічних служб олійно-жирових підприємств за темою «Нормативно-правове регулювання діяльності харчових підприємств. Наукове обґрунтування розроблення олійно-жирових продуктів і сучасні інструментальні методи їх дослідження».
Свою кваліфікацію підвищили 78 працівників із 16 підприємств та організацій галузі. Категорія учасників - від заступників директорів з якості, головних технологів і завідувачів лабораторій до фахівців хіміко-технологічного контролю виробництва і готової продукції.
Огляд основних положень харчового законодавства («Закон про стандартизацію» і Порядок застосування в Україні міжнародних і регіональних стандартів, «Закон про метрологію та метрологічну діяльність», «Закон про технічні регламенти і оцінку відповідності» тощо) здійснила завідувач кафедри харчових технологій та інженерії Інституту Людмила Стоянова. Вона ж розповіла про вимоги до випробувальних лабораторій згідно з ГОСТ ISO 17025:2017, ЕА 04/10 та добровільне оцінювання вимірювальних можливостей (технічної компетентності) згідно з СОУ 74.9-02568182-004:2016 а також актуалізацію діючих систем менеджменту якості та безпечності ХП до вимог нових версій міжнародних стандартів ISO 9001:2015 та ISO 22000: 2017 та міжнародну сертифікацію СМЯ і БХП за стандартами FSSС 22000 та FSSС-Q22000.
Із практичними аспектами реалізації вимог «Технічного регламенту про фасовані товари» і «Технічного регламенту на пляшки, як мірні ємності» познайомила директор Інституту Катерина Іващенко.
Високоолеїновому соняшнику як перспективній сировині для олійно-жирової галузі присвятив свою лекцію завідувач відділу селекції соняшника селекційно-генетичного інституту НААНУ Борис Вареник.
Заняття з хіміко-технологічної характеристики високожирових продуктів харчування; технологій отримання та використання вітаміну F (есенціальні жирні кислоти) як важливого інгредієнту функціональних продуктів; наукових основ розроблення рецептур високожирових продуктів провів заступник директора Інституту стоматології НАМНУ Анатолій Левицький.
Крім того, слухачі курсів дізналися про нормування діоксинів в олійно-жирових продуктах і поточний стан НД, чинні та перспективні розробки УкрНДІОЖ у сфері нормативно-правової бази функціонування олійно-жирових підприємств від працівників УкрНДІОЖ; про пероксидацію жирів і олій та їх антиоксидантний захист і вміст у жирах та біологічну роль пальмітолеїнової кислоти від наукових співробітників НДІ стоматології НАМНУ; аналітичні прилади для лабораторій олійно-жирової галузі від керівника напряму ТОВ «Сок-трейд» та ще багато іншої корисної інформації.
Також у рамках курсів відбулися лабораторні роботи з хроматографічних методів визначення жирних кислот; високоефективної рідинної хроматографії у дослідженні поліфенолів; спектрофотометричних методів визначення якості харчових жирів; біологічного оцінювання жировмісних продуктів та практичні заняття з побудови калібрувальних графіків на персональних комп’ютерах; інноваційних методів контролю олійної сировини та олійно-жирових продуктів; метрологічної простежуваності й оцінювання невизначеності результатів досліджень.
Учасники курсів отримали електронний пакет документації, що використовувалася при навчанні, та відповідні свідоцтва державного зразка про короткотермінове підвищення кваліфікації.