Н У Х Т

Розробленню олійно-жирових продуктів і сучасним інструментальним методам їх дослідження навчали працівників підприємств наші фахівці

25 липня 2018

Розробленню олійно-жирових продуктів і сучасним інструментальним методам їх дослідження навчали працівників підприємств наші фахівці

Одеський інститут післядипломної освіти НУХТ за узгодженням з Асоціацією «Укроліяпром» провів короткотермінове підвищення кваліфікації тривалістю 48 навчальних годин для спеціалістів лабораторій і технологічних служб олійно-жирових підприємств за темою «Нормативно-правове регулювання діяльності харчових підприємств. Наукове обґрунтування розроблення олійно-жирових продуктів і сучасні інструментальні методи їх дослідження».

Свою кваліфікацію підвищили 78 працівників із 16 підприємств та організацій галузі. Категорія учасників - від заступників директорів з якості, головних технологів і завідувачів лабораторій до фахівців хіміко-технологічного контролю виробництва і готової продукції.

Огляд основних положень харчового законодавства («Закон про стандартизацію» і Порядок застосування в Україні міжнародних і регіональних стандартів, «Закон про метрологію та метрологічну діяльність», «Закон про технічні регламенти і оцінку відповідності» тощо) здійснила завідувач кафедри харчових технологій та інженерії Інституту Людмила Стоянова. Вона ж розповіла про вимоги до випробувальних лабораторій згідно з ГОСТ ISO 17025:2017, ЕА 04/10 та добровільне оцінювання вимірювальних можливостей (технічної компетентності) згідно з СОУ 74.9-02568182-004:2016 а також актуалізацію діючих систем менеджменту якості та безпечності ХП до вимог нових версій міжнародних стандартів ISO 9001:2015 та ISO 22000: 2017 та міжнародну сертифікацію СМЯ і БХП за стандартами FSSС 22000 та FSSС-Q22000.

Із практичними аспектами реалізації вимог «Технічного регламенту про фасовані товари» і «Технічного регламенту на пляшки, як мірні ємності» познайомила директор Інституту Катерина Іващенко.

Високоолеїновому соняшнику як перспективній сировині для олійно-жирової галузі присвятив свою лекцію завідувач відділу селекції соняшника селекційно-генетичного інституту НААНУ Борис Вареник.

Заняття з хіміко-технологічної характеристики високожирових продуктів харчування; технологій отримання та використання вітаміну F (есенціальні жирні кислоти) як важливого інгредієнту функціональних продуктів; наукових основ розроблення рецептур високожирових продуктів провів заступник директора Інституту стоматології НАМНУ Анатолій Левицький.

Крім того, слухачі курсів дізналися про нормування діоксинів в олійно-жирових продуктах і поточний стан НД, чинні та перспективні розробки УкрНДІОЖ у сфері нормативно-правової бази функціонування олійно-жирових підприємств від працівників УкрНДІОЖ; про пероксидацію жирів і олій та їх антиоксидантний захист і вміст у жирах та біологічну роль пальмітолеїнової кислоти від наукових співробітників НДІ стоматології НАМНУ; аналітичні прилади для лабораторій олійно-жирової галузі від керівника напряму ТОВ «Сок-трейд» та ще багато іншої корисної інформації.

Також у рамках курсів відбулися лабораторні роботи з хроматографічних методів визначення жирних кислот; високоефективної рідинної хроматографії у дослідженні поліфенолів; спектрофотометричних методів визначення якості харчових жирів; біологічного оцінювання жировмісних продуктів та практичні заняття з побудови калібрувальних графіків на персональних комп’ютерах; інноваційних методів контролю олійної сировини та олійно-жирових продуктів; метрологічної простежуваності й оцінювання невизначеності результатів досліджень.

Учасники курсів отримали електронний пакет документації, що використовувалася при навчанні, та відповідні свідоцтва державного зразка про короткотермінове підвищення кваліфікації.

Опублікований: 25-07-2018
Читайте також:
Вибори ректора НУХТ! Колектив навчально-наукового комплексу НУХТ визначився з кандидатурою ректора

11 листопада 2020 року у навчально-науковому комплексі нашого університету відбулися вибори ректора. З 9-ї ранку викладачі, співробітники та здобувачі освіти університету і 13 відокремлених структурних підрозділів – 11 фахових коледжів і 2 інститутів післядипломної освіти могли зробити свій вибір між чотирма кандидатами, що виявили бажання взяти у...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вибори ректора НУХТ! Колектив навчально-наукового комплексу НУХТ визначився з кандидатурою ректора 11 листопада 2020

Родзинки технологій італійських страв від відомого бренд-шефа для студентів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

На факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу відбувся черговий майстер-клас від шеф-кухаря спеціалізованого ресторану «КазаН ДиваН» Володимира Єманова. Представив гостя декан факультету, професор Віктор Доценко. Цього разу фахівець презентував студентам кафедр технології ресторанної і аюрведичної продукції спеціальності 181 «Харчові...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Родзинки технологій італійських страв від відомого бренд-шефа для студентів факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу 27 листопада 2018

Англомовна лекція за напрямом оздоровчого харчування від індійського науковця

2 лютого 2022 р. кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка організувала відкриту англомовну лекцію за напрямом оздоровчого харчування від індійських колег із Теланганського державного університету садівництва ім. Шрі Конди Лаксмана. Лекцію «Новітні систем...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Англомовна лекція за напрямом оздоровчого харчування від індійського науковця 02 лютого 2022

Відкрите практичне заняття на кафедрі готельно-ресторанної справи

5 квітня 2018 р. відповідно до плану змістового модулю асистент кафедри готельно-ресторанної справи Ольга Пушка провела відкрите практичне заняття «Визначення кількості відходів, маси нетто та порцій страв, приготовлених з овочів, плодів і грибів» з дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» у групі ГС-2-6. На занятті були присутн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відкрите практичне заняття на кафедрі готельно-ресторанної справи 06 квітня 2018