Н У Х Т

Проблемна науково-дослідна лабораторія університету дивує своїми можливостями здобувачів-біотехнологів

20 жовтня 2023

Проблемна науково-дослідна лабораторія університету дивує своїми можливостями здобувачів-біотехнологів

Зазвичай у середині жовтня в Києві відбувалися визначні події – Міжнародна виставка обладнання та технологій для фармацевтичної промисловості «PHARMATechExpo» та Міжнародний конгрес фармацевтичної промисловості. Здобувачі освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» нашого університету в рамках навчальної дисципліни «Мікробіологія, санітарія та гігієна з основами НАССР» з цікавістю відвідували виставкові площі, де знайомилися з найсучаснішим фармацевтичним обладнанням з усього світу, та слухали доповіді провідних науковців галузі. До повномасштабного вторгнення виставка працювала щорічно, в тому числі і в час пандемії, але в умовах воєнного стану забезпечити візити представників іноземних компаній та цілковиту безпеку відвідувачів неможливо.

Заповнити ці прогалини викладачі кафедри біотехнології і мікробіології намагаються всіма можливими способами. Зокрема, з метою практичного ознайомлення зі сучасним лабораторним обладнанням, яке застосовується в тому числі і на підприємствах біотехнологічної галузі, в рамках вивчення теми «Сучасні методи мікробіологічних досліджень», було вирішено організувати екскурсію науково-дослідними ділянками нашого університету. І четвертокурсники переконалися, що науково-дослідна база НУХТ є сучасною, унікальною, неповторною!

Цікаву і детальну екскурсію провів завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії, к.т.н., старший науковий співробітник Андрій Маринін.

Сучасне обладнання для аналізу якості продукції та різних речовин вразило здобувачів освіти.

Для визначення структурно-механічних властивостей у науково-дослідній лабораторії є реометр із програмним відображенням результатів дослідів. Прилад дозволяє характеризувати реологічні показники – в’язкість, текучість, можна визначати міцність, оцінити пружно-пластичні деформації.

Також у лабораторії є аналізатор розміру частинок, який дозволяє визначити однорідність структури продукту і оцінити якість проведення певних технологічних операцій.

Студенти познайомилися з цими приладами не лише наочно, а практично – для них провели майстер-клас, дослідними продуктами були молоко та сметана.

У лабораторії здійснюють контроль якості продуктів за допомогою фотометричного визначення наявності і кількості фосфатів, нітратів, сульфатів, каламутності зразків.

Важливим показником якості продуктів є аналіз вмісту білків, який здійснюють у лабораторії за методом К’єльдаля на автоматизованому аналізаторі. У цьому приладі застосовується автоматична система мінералізації дистиляції зразків, мінералізації та титрування.

Для визначення якості молока використовують аналізатор молока і молочних продуктів. Він дозволяє виявити його фальсифікацію, оцінити багато фізико-хімічних показників такі, як от вміст жиру, білку, кислотність, активну кислотність, провести вимірювання густини молока, також за допомогою цього приладу можна виявити навіть додавання води та інгібуючих речовин!

Майбутні біотехнологи дізналися, що науковці університету тісно співпрацюють у лабораторії з підприємствами харчової промисловості. Вони можуть відправляти свої зразки для аналізу, що дозволяє їм виявляти можливі проблеми, удосконалювати свою продукцію, встановлювати точки контролю.

Здобувачі освіти зазначили, що лабораторія наповнена великою кількістю високотехнологічного обладнання, і це перетворює її на місце для високопродуктивних досліджень. Вона є прикладом високоспеціалізованого наукового підрозділу, який може вирішувати важливі завдання у різних сферах.

Екскурсанти висловили подяку завідувачу кафедри біотехнології і мікробіології Віктору Стабнікову за ініціативу та завідувачу Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрію Мариніну за цікаву екскурсію в світ сучасного, високотехнологічного та часом унікального обладнання, яке вірою та правдою служить науковцям університету.

Опублікований: 20-10-2023
Читайте також:
Зростає кількість цитувань наших науковців: оприлюднений січневий Transparent Ranking: Google Scholar

За даними січневого випуску Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles 2023 (version 15.2) від Webometrics, наш університет із показником 29 809 цитувань посів 8 місце серед закладів вищої освіти Києва, 24 місце серед 62 ЗВО України та 2052 місце серед близько 5000 міжнародних установ, представлених у рейтингу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зростає кількість цитувань наших науковців: оприлюднений січневий Transparent Ranking: Google Scholar 01 лютого 2023

До нових викликів цифрового світу готуються студенти-управлінці

25 квітня у Міжнародному виставковому центрі відбувся iForum Інтернет-діячів – наймасштабніша офлайн-конференція східної Європи, яка проводиться на волонтерських засадах активними ІТ-компаніями вже вдесяте, і цьогоріч зібрала рекордні 13000 відвідувачів. Студенти та викладачі Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ не могли залиш...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До нових викликів цифрового світу готуються студенти-управлінці 26 квітня 2018

Одна з найбільших і найуспішніших консалтингових компаній світу «Baker Tilly» запрошує на роботу випускників НУХТ

На кафедрі обліку і аудиту за ініціативи доцента Наталії Кудренко відбулася зустріч здобувачів спеціальності «Облік і оподаткування» освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» із фахівцями однієї з найбільших і найуспішніших консалтингових компаній світу й України «Baker Tilly». Захід відбувся в рамках започаткування дуальної форми освіти. Провідний...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Одна з найбільших і найуспішніших консалтингових компаній світу «Baker Tilly» запрошує на роботу випускників НУХТ 13 грудня 2019

Підвищення кваліфікації фахівців ГУ Держпраці здійснили в Інституті післядипломної освіти НУХТ

У 2017 році вступили в дію нові Правила охорони праці для працівників, зайнятих на роботах зі зберігання та перероблення зерна, а також нові Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв. Правила поширюються на всіх суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності та організаційно-правової форми та є...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підвищення кваліфікації фахівців ГУ Держпраці здійснили в Інституті післядипломної освіти НУХТ 11 січня 2018