Н У Х Т

Проблемна науково-дослідна лабораторія університету дивує своїми можливостями здобувачів-біотехнологів

20 october 2023

Проблемна науково-дослідна лабораторія університету дивує своїми можливостями здобувачів-біотехнологів

Зазвичай у середині жовтня в Києві відбувалися визначні події – Міжнародна виставка обладнання та технологій для фармацевтичної промисловості «PHARMATechExpo» та Міжнародний конгрес фармацевтичної промисловості. Здобувачі освітньо-професійної програми «Біотехнології: фармацевтична, промислова, харчова, природоохоронна» нашого університету в рамках навчальної дисципліни «Мікробіологія, санітарія та гігієна з основами НАССР» з цікавістю відвідували виставкові площі, де знайомилися з найсучаснішим фармацевтичним обладнанням з усього світу, та слухали доповіді провідних науковців галузі. До повномасштабного вторгнення виставка працювала щорічно, в тому числі і в час пандемії, але в умовах воєнного стану забезпечити візити представників іноземних компаній та цілковиту безпеку відвідувачів неможливо.

Заповнити ці прогалини викладачі кафедри біотехнології і мікробіології намагаються всіма можливими способами. Зокрема, з метою практичного ознайомлення зі сучасним лабораторним обладнанням, яке застосовується в тому числі і на підприємствах біотехнологічної галузі, в рамках вивчення теми «Сучасні методи мікробіологічних досліджень», було вирішено організувати екскурсію науково-дослідними ділянками нашого університету. І четвертокурсники переконалися, що науково-дослідна база НУХТ є сучасною, унікальною, неповторною!

Цікаву і детальну екскурсію провів завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії, к.т.н., старший науковий співробітник Андрій Маринін.

Сучасне обладнання для аналізу якості продукції та різних речовин вразило здобувачів освіти.

Для визначення структурно-механічних властивостей у науково-дослідній лабораторії є реометр із програмним відображенням результатів дослідів. Прилад дозволяє характеризувати реологічні показники – в’язкість, текучість, можна визначати міцність, оцінити пружно-пластичні деформації.

Також у лабораторії є аналізатор розміру частинок, який дозволяє визначити однорідність структури продукту і оцінити якість проведення певних технологічних операцій.

Студенти познайомилися з цими приладами не лише наочно, а практично – для них провели майстер-клас, дослідними продуктами були молоко та сметана.

У лабораторії здійснюють контроль якості продуктів за допомогою фотометричного визначення наявності і кількості фосфатів, нітратів, сульфатів, каламутності зразків.

Важливим показником якості продуктів є аналіз вмісту білків, який здійснюють у лабораторії за методом К’єльдаля на автоматизованому аналізаторі. У цьому приладі застосовується автоматична система мінералізації дистиляції зразків, мінералізації та титрування.

Для визначення якості молока використовують аналізатор молока і молочних продуктів. Він дозволяє виявити його фальсифікацію, оцінити багато фізико-хімічних показників такі, як от вміст жиру, білку, кислотність, активну кислотність, провести вимірювання густини молока, також за допомогою цього приладу можна виявити навіть додавання води та інгібуючих речовин!

Майбутні біотехнологи дізналися, що науковці університету тісно співпрацюють у лабораторії з підприємствами харчової промисловості. Вони можуть відправляти свої зразки для аналізу, що дозволяє їм виявляти можливі проблеми, удосконалювати свою продукцію, встановлювати точки контролю.

Здобувачі освіти зазначили, що лабораторія наповнена великою кількістю високотехнологічного обладнання, і це перетворює її на місце для високопродуктивних досліджень. Вона є прикладом високоспеціалізованого наукового підрозділу, який може вирішувати важливі завдання у різних сферах.

Екскурсанти висловили подяку завідувачу кафедри біотехнології і мікробіології Віктору Стабнікову за ініціативу та завідувачу Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрію Мариніну за цікаву екскурсію в світ сучасного, високотехнологічного та часом унікального обладнання, яке вірою та правдою служить науковцям університету.

Published on: 20-10-2023
Read also:
Яскравий і «смачний» майстер-клас на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедру технології хлібопекарських і кондитерських виробів завітала випускниця 2006 року Оксана Шипуліна, що нині є власницею студії-кондитерської й із великим задоволенням навідує Альма матер і залюбки ділиться досвідом і родзинками улюбленої професії зі студентами. 15 жовтня її привело бажання привітати університет із 135-річчям з моменту зас...

READ YOURSELF

Яскравий і «смачний» майстер-клас на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 15 october 2019

Нове покоління харчових продуктів презентує наукова молодь в рамках 88-ї конференції НУХТ

Триває робота постерних сесій 88-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Цього року учасниками постерної сесії «Технології функціональних інгредієнтів та нових харчових продуктів» стали молоді учені, аспіранти та здобувачі спеціальнос...

READ YOURSELF

Нове покоління харчових продуктів презентує наукова молодь в рамках 88-ї конференції НУХТ 26 april 2022

Keeping calm and believing in light future

For six months now the known reasons have been correcting our plans to meet a delegation of students from the Berlin University of Applied Sciences in Kyiv. And later 10 of our students have to go for an internship in Germany. Keeping calm and believing in a bright future, our students in the online meeting decided don’t waste a time and introduce...

READ YOURSELF

Keeping calm and believing in light future 29 october 2020

Із неймовірними враженнями й новими ідеями повернулися з You Camp 3 представники студентського самоврядування університету

З 16 по 20 липня 2019 року працював 3-й літній табір для українських студентів «YOU Camp-Youth, Opportunities, Unity», організований стипендіальною програмою «Завтра.UA» Фонду Віктора Пінчука за підтримки Фундації «Coca-Cola». Табір об’єднав 100 активних студентів із різних куточків України, половина з яких із тимчасово переміщених університетів і...

READ YOURSELF

Із неймовірними враженнями й новими ідеями повернулися з You Camp 3 представники студентського самоврядування університету 22 july 2019