Н У Х Т

Оздоровче харчування – основа співпраці медицини та харчових технологій

08 april 2024

Оздоровче харчування – основа співпраці медицини та харчових технологій

Дедалі тіснішою стає співпраця нашого університету з медичними закладами та установами, набуває нових форм, нового контенту, нового звучання. Адже, незважаючи на різні сфери нашої діяльності, і у медиків, і у харчовиків мета одна – здоров’я кожного нашого громадянина, здоров’я української нації.

До цієї мети ми йдемо різними шляхами: медики лікують хворих, допомагають проводити профілактику здоровим, і основним інструментом їхнього впливу на організм пацієнтів, особливо у галузях гастроентерології, дієтології, токсикології, є той асортимент харчових продуктів, який виробляється харчовою промисловістю.

Початок нашої плідної взаємодії був покладений у 2021 році, коли за ініціативи ректора університету Олександра Шевченка та голови Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрія Задніпряного було концептуально обґрунтовано та сформовано довгостроковий проєкт, орієнтований на вирішення проблем масштабного і різнобічного виробництва продуктів оздоровчого призначення. Одним зі шляхів реалізації цього проєкту стало щорічне проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи» («Healthy Eating from Childhood to Longevity: Integrated Approach, Status and Prospects»).

У рамках цієї конференції університет тричі поспіль гостинно приймав представників медичних закладів Національної академії медичних наук України, відомих в Україні і за кордоном профільних фахівців різних медичних спеціальностей. А цього разу уже наших науковців запросили 6 квітня до участі у Всеукраїнському симпозіумі «Академія здорового харчування» у межах проведення XXVI Національної школи гастроентерологів, гепатологів України «Сучасні підходи до профілактики, діагностики та лікування захворювань органів травлення та супутніх патологій». НУХТ представляли Юрій Задніпряний і завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів, професорка Галина Сімахіна.

Галина Сімахіна виступила з доповіддю «Нутриціологічне коригування та профілактика аліментарних захворювань», яка викликала велику зацікавленість в усіх присутніх. І з’ясувалося, що медики дуже слабко уявляють особливості харчових галузей, специфіку розроблення нових продуктів. Доповідачка наголосила на тому, що основні зусилля технологів-харчовиків у нинішній час зосереджено на конструюванні, виробництві і доведенні до столу споживача продуктів оздоровчого, профілактичного, лікувального призначення, які стали мегатрендом на світовому ринку. Науковиця окреслила основні відмінності оздоровчих продуктів від традиційних, ті нові вимоги, які ставляться до оздоровчого харчування, і переконливо обґрунтувала тезу, що оцінити ефективність нової продукції можна лише спільними зусиллями медиків-клініцистів, дієтологів і науковців харчових технологій.

Із великою повагою професорка проінформувала присутніх про ті харчові підприємства, які вже стали на шлях виробництва оздоровчих продуктів. Безумовно, орієнтиром у цьому є підприємство з виробництва молочної продукції «Фавор», яке очолює генеральна директорка Раїса Михайлова. Це підприємство уже 30 років спеціалізується на високоякісній продукції для дитячого харчування лише з натуральної сировини і без будь-яких штучних добавок. І це не просто виробництво молочної продукції, це – місія, надзвичайно важлива для держави та для кожної родини. Недаремно гаслом «Фавора» є вислів «Здорові діти – щаслива родина». Галина Сімахіна переконливо порадила і медикам, присутнім на симпозіумі, і їхнім пацієнтам звернути увагу на продукцію «Фавора».

У доповіді були зазначені ті нововведення, які уже стали надбанням науки про харчові продукти, зокрема йдеться про науку нутригеноміку, яка розглядається як галузь, що вивчає взаємодію між харчуванням та організмом людини. Доповідачка навела приклади з практичної діяльності зарубіжних медиків-дієтологів, які вже працюють за спеціально розробленими програмами, що дають можливість установити зв’язок між харчуванням людини і її геномом. А в майбутньому такі нововведення дозволять медикам за допомогою дієти активно впливати на роботу генів і, що дуже важливо, підбирати персоналізоване харчування для кожного окремого пацієнта.

Після закінчення доповіді у присутніх виникло багато запитань – і теоретичного, і практичного характеру, на які Галина Сімахіна дала обґрунтовані відповіді.

Юрій Задніпряний анонсував проведення в університеті у жовтні поточного року чергової конференції з питань здорового харчування і запросив представників різних медичних закладів до участі у заході. Тому можна прогнозувати, що 24-25 жовтня цього року наша конференція набуде ще більше прихильників, і питання розроблення, експертизи і споживання оздоровчих продуктів спільними зусиллями виробників, науковців та представників медицини вийдуть на новий виток свого розвитку, і частка продукції оздоровчого призначення з нинішніх 5-8% (до загальної маси виробництва харчових продуктів) найближчим часом зросте хоча б удвічі.

Published on: 08-04-2024
Read also:
Волонтерські будні наших випускників

Гордість нашого університету – наші випускники. Вони завжди вирізнялися не тільки високим професіоналізмом і відповідальністю, але й неабиякими людськими якостями. І у час тяжких випробувань, принесених військовою агресією проти нашої України, наші вихованці просто діють за покликом душі, кожний роблячи те, що знає і вміє краще за все. От і ще одна...

READ YOURSELF

Волонтерські будні наших випускників 20 june 2022

20 перемог наших здобувачів у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт 2020-2021 навчального року

Міністерство освіти і науки України підвело підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020-2021 навчальному році. Наказом МОН №865 від 28 липня 2021 року затверджений перелік переможців Конкурсу та рекомендовано керівникам закладів освіти відзначити студентів-переможців, їх наукових керівників...

READ YOURSELF

20 перемог наших здобувачів у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт 2020-2021 навчального року 11 august 2021

Науковці обговорили європейські виміри сталого розвитку

У нашому університеті відбулася ІV Міжнародна науково-практична конференція «Європейські виміри сталого розвитку». Захід відбувся в рамках проєктів програми ЄС ЕРАЗМУС+ Центр досконалості Жана Моне JM ECO та Підтримка Асоціацій Жана Моне EU for UA, що реалізуються на базі кафедри екологічної безпеки та охорони праці. Протягом двох днів інтенсивної...

READ YOURSELF

Науковці обговорили європейські виміри сталого розвитку 24 october 2022

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер»

Здобувачі вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» на дисципліні «Світові технології борошняних і кондитерських виробів» продовжують вивчати технології кондитерських виробів інших країн. На черзі торт «Sacher» («Захер»). Торт «Sacher» є одним із солодких...

READ YOURSELF

Магістри продовжують вивчати світові технології кондитерських виробів – торт «Захер» 14 may 2020