Н У Х Т

Оздоровче харчування – основа співпраці медицини та харчових технологій

08 квітня 2024

Оздоровче харчування – основа співпраці медицини та харчових технологій

Дедалі тіснішою стає співпраця нашого університету з медичними закладами та установами, набуває нових форм, нового контенту, нового звучання. Адже, незважаючи на різні сфери нашої діяльності, і у медиків, і у харчовиків мета одна – здоров’я кожного нашого громадянина, здоров’я української нації.

До цієї мети ми йдемо різними шляхами: медики лікують хворих, допомагають проводити профілактику здоровим, і основним інструментом їхнього впливу на організм пацієнтів, особливо у галузях гастроентерології, дієтології, токсикології, є той асортимент харчових продуктів, який виробляється харчовою промисловістю.

Початок нашої плідної взаємодії був покладений у 2021 році, коли за ініціативи ректора університету Олександра Шевченка та голови Київського науково-технічного товариства харчової промисловості Юрія Задніпряного було концептуально обґрунтовано та сформовано довгостроковий проєкт, орієнтований на вирішення проблем масштабного і різнобічного виробництва продуктів оздоровчого призначення. Одним зі шляхів реалізації цього проєкту стало щорічне проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи» («Healthy Eating from Childhood to Longevity: Integrated Approach, Status and Prospects»).

У рамках цієї конференції університет тричі поспіль гостинно приймав представників медичних закладів Національної академії медичних наук України, відомих в Україні і за кордоном профільних фахівців різних медичних спеціальностей. А цього разу уже наших науковців запросили 6 квітня до участі у Всеукраїнському симпозіумі «Академія здорового харчування» у межах проведення XXVI Національної школи гастроентерологів, гепатологів України «Сучасні підходи до профілактики, діагностики та лікування захворювань органів травлення та супутніх патологій». НУХТ представляли Юрій Задніпряний і завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів, професорка Галина Сімахіна.

Галина Сімахіна виступила з доповіддю «Нутриціологічне коригування та профілактика аліментарних захворювань», яка викликала велику зацікавленість в усіх присутніх. І з’ясувалося, що медики дуже слабко уявляють особливості харчових галузей, специфіку розроблення нових продуктів. Доповідачка наголосила на тому, що основні зусилля технологів-харчовиків у нинішній час зосереджено на конструюванні, виробництві і доведенні до столу споживача продуктів оздоровчого, профілактичного, лікувального призначення, які стали мегатрендом на світовому ринку. Науковиця окреслила основні відмінності оздоровчих продуктів від традиційних, ті нові вимоги, які ставляться до оздоровчого харчування, і переконливо обґрунтувала тезу, що оцінити ефективність нової продукції можна лише спільними зусиллями медиків-клініцистів, дієтологів і науковців харчових технологій.

Із великою повагою професорка проінформувала присутніх про ті харчові підприємства, які вже стали на шлях виробництва оздоровчих продуктів. Безумовно, орієнтиром у цьому є підприємство з виробництва молочної продукції «Фавор», яке очолює генеральна директорка Раїса Михайлова. Це підприємство уже 30 років спеціалізується на високоякісній продукції для дитячого харчування лише з натуральної сировини і без будь-яких штучних добавок. І це не просто виробництво молочної продукції, це – місія, надзвичайно важлива для держави та для кожної родини. Недаремно гаслом «Фавора» є вислів «Здорові діти – щаслива родина». Галина Сімахіна переконливо порадила і медикам, присутнім на симпозіумі, і їхнім пацієнтам звернути увагу на продукцію «Фавора».

У доповіді були зазначені ті нововведення, які уже стали надбанням науки про харчові продукти, зокрема йдеться про науку нутригеноміку, яка розглядається як галузь, що вивчає взаємодію між харчуванням та організмом людини. Доповідачка навела приклади з практичної діяльності зарубіжних медиків-дієтологів, які вже працюють за спеціально розробленими програмами, що дають можливість установити зв’язок між харчуванням людини і її геномом. А в майбутньому такі нововведення дозволять медикам за допомогою дієти активно впливати на роботу генів і, що дуже важливо, підбирати персоналізоване харчування для кожного окремого пацієнта.

Після закінчення доповіді у присутніх виникло багато запитань – і теоретичного, і практичного характеру, на які Галина Сімахіна дала обґрунтовані відповіді.

Юрій Задніпряний анонсував проведення в університеті у жовтні поточного року чергової конференції з питань здорового харчування і запросив представників різних медичних закладів до участі у заході. Тому можна прогнозувати, що 24-25 жовтня цього року наша конференція набуде ще більше прихильників, і питання розроблення, експертизи і споживання оздоровчих продуктів спільними зусиллями виробників, науковців та представників медицини вийдуть на новий виток свого розвитку, і частка продукції оздоровчого призначення з нинішніх 5-8% (до загальної маси виробництва харчових продуктів) найближчим часом зросте хоча б удвічі.

Опублікований: 08-04-2024
Читайте також:
Час на проходження національного мультипредметного тесту збільшено

3 травня 2022 року міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив, що Український центр оцінювання якості освіти проаналізував перебіг демонстраційного тесту в онлайн-середовищі та відведений час на завдання. Комісія підтвердила, що певна частка учасників не встигає виконувати останні завдання тесту. Також він зазначив, що освітяни та батьки впев...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Час на проходження національного мультипредметного тесту збільшено 04 травня 2022

Святкові заходи в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ

З нагоди святкування Дня працівників харчової промисловості та 135-річниці заснування Національного університету харчових технологій в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ відбулося свято «Смаколика». Учасники свята запропонували студентам і працівникам коледжу широкий асортимент кондитерських виробів, солодощів, десерті...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Святкові заходи в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ 22 жовтня 2019

Здобувачка освіти, викладачка і випускник факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка – серед переможців YOUNG CHEFS CHALLENGE

Одразу троє учасників – четвертокурсниця бакалаврату, викладачка і випускник захистили честь університету на цьогорічному престижному фаховому конкурсі. Тема YOUNG CHEFS CHALLENGE 2024 – «Продукт: Трансформація», відповідно до якої учасники мали створити авторську страву з дотриманням всього трьох умов: головний інгредієнт мав бути притаманний рег...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Здобувачка освіти, викладачка і випускник факультету ГРТБ імені проф. В.Ф. Доценка – серед переможців YOUNG CHEFS CHALLENGE 19 вересня 2024

Командна робота – чудовий результат!

Студенти четвертого курсу Навчально-наукового інституту харчових технологій у першому семестрі цього навчального року вивчали дисципліну «Технології хлібобулочних виробів». Її програмою передбачено вивчення методик визначення показників якості пшеничного та житнього борошна, його хлібопекарських властивостей. Проте, найцікавіше – лабораторні роботи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Командна робота – чудовий результат! 27 грудня 2023