Н У Х Т

Про впровадження Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників дізнавалися наші фахівці

28 липня 2021

Про впровадження Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників дізнавалися наші фахівці

Днями фахівці нашої Приймальної комісії долучилися до презентації Міністерством освіти і науки України візії та плану дій зі впровадження Єдиної міжвідомчої інформаційної системи (Єдина система) щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти.

Новацію презентували заступник міністра з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко, заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький та директорка державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти» Олена Шаповалова.

Головна мета впровадження Єдиної системи – забезпечення прозорого процесу вступу іноземців та осіб без громадянства до українських закладів вищої освіти.

Андрій Вітренко окреслив основні зміни у процесі набору й вступу іноземців на навчання. За його словами, навчання іноземців на підготовчому факультеті, відділенні (у підрозділі) можливе лише за наявності хоча б однієї  акредитованої освітньої програми ступеня бакалавра або магістра.

До Єдиної системи не буде вноситися інформація про агента. Електронний кабінет для агентів в Єдиній системі створюватися не буде. Заклад вищої освіти самостійно обиратиме іноземного вступника з-поміж поданих заявок.

Вхід до електронного кабінету ЗВО та робота в Єдиній системі буде можлива лише з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Електронне запрошення на навчання (стажування) формується засобами Єдиної системи з накладенням електронної кваліфікованої печатки закладу вищої або кваліфікованого електронного підпису уповноваженої особи. У разі потреби та за бажанням іноземця електронне запрошення може бути роздруковане та передане іноземцеві.

В Єдиній системі не передбачені можливості внесення змін у вже сформоване електронне запрошення, як-от помилка в перекладі прізвища, зміна країни отримання візи, зміна рівня освіти/спеціальності/освітньої програми тощо.

Артур Селецький презентував проєкт Єдиної системи, ознайомивши присутніх покроково з процесом вступу іноземця на навчання. Він наголосив на тому, що це прототип Єдиної системи та закликав заклади вищої освіти активно підключатися та працювати у своїх електронних кабінетах, щоб разом із МОН розвивати та вдосконалювати пропоновані технічні рішення.

Уже з 1 серпня 2021 року планується запуск електронних кабінетів закладів вищої освіти Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників. Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України від 16 червня 2021 року № 686 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо організації набору до закладів вищої освіти і навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства з використанням Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти».

Також під час презентації наголошувалося на необхідності вчасно та в повному обсязі вносити інформацію на сторінку закладу вищої освіти за покликанням англійською та українською мовами, адже без такої інформації робота в Єдиній системі буде неможливою.

Крім того, з метою забезпечення успішної реалізації вступної кампанії іноземців та осіб без громадянства до українських закладів освіти Міністерством освіти і науки України було схвалене рішення про функціонування одночасно двох систем – Єдиної системи та АС «Електронний журнал» до 15 грудня 2021 року включно.

Заклад освіти та іноземний вступник на свій розсуд ухвалюють рішення про оформлення електронного запрошення на навчання за допомогою Єдиної системи або паперового запрошення на навчання – в АС «Електронний журнал».

Після 15 грудня 2021 року планується, що функціонуватиме лише Єдина система.

Опублікований: 28-07-2021
Читайте також:
Блискучі захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів

14 червня в оnline-форматі на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія». Екзаменаційну комісію очолив завідувач кафедри, професор Василь Пасічний. До складу ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Блискучі захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів 14 червня 2024

Посилення науково-педагогічного потенціалу Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ

Рішенням Атестаційної колегії Міністерства освіти і науки щодо присвоєння вчених звань і присудження наукових ступенів від 23 жовтня 2018 року присвоєно вчене звання доцента кафедри економічної теорії кандидату економічних наук Ксенії Омельченко. У науковому доробку викладача понад 40 наукових праць, із яких підручники, статті та виступи на науков...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Посилення науково-педагогічного потенціалу Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ 16 листопада 2018

Unicheck – помічник на стражі плагіату

Незабаром настане час захистів випускових кваліфікаційних дипломних проєктів здобувачів на отримання освітнього ступеня «Бакалавр». Робота з підготовки до цієї значущої події на кафедрі біотехнології і мікробіології кипить: здобувачі в тисячний раз перечитують дипломи і виправляють знайдені помилки, а секретарі екзаменаційної комісії готуються до п...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Unicheck – помічник на стражі плагіату 26 травня 2020

Стан харчової промисловості у 2022 році й що формує галузь обговорювали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

28 жовтня 2022 р. викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу імені проф. В.Ф. Доценка відвідали міжнародний вебінар «Стан харчової промисловості 2022: Що формує галузь». Модератор вебінару – головний редактор журналу «Харчова інженерія» Деррік Тіл, який має 22 роки досв...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стан харчової промисловості у 2022 році й що формує галузь обговорювали викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 31 жовтня 2022