Н У Х Т

Особливості дистанційного опанування студентами лабораторних робіт на прикладі дисципліни «Біологія клітин»

14 травня 2020

Особливості дистанційного опанування студентами лабораторних робіт на прикладі дисципліни «Біологія клітин»

Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології у період карантину підготували надзвичайно цікаві  та пізнавальні дистанційні лабораторні та практичні роботи на базі платформи MOODLE.

Із безлічі яскравих дисциплін біотехнологів варто виділити особливо вражаючі для студентів лабораторні роботи з першої, надважливої профільної дисципліни, з якої і починається любов до біотехнології – «Біології клітин». Адже саме під час вивчення морфологічних, культуральних, фізіолого-біохімічних та інших ознак живих одноклітинних і багатоклітинних мікроорганізмів, студенти вперше наочно «знайомляться» із дивовижним мікросвітом, з його безмежними можливостями у хімічних, фармацевтичних і харчових технологіях. Тому, розуміючи які сильні враження охоплюють юних біотехнологів під час мікроскопіювання їх перших, самостійно приготованих мікробіологічних препаратів (бактерій, дріжджів і міцеліальних грибів), лектор Вікторія Красінько створила ряд якісних дистанційних лабораторних робіт.

Кожна розроблена дистанційна лабораторна робота має на своїй меті не лише обов’язкове поглиблення знань студентів з даної дисципліни, а й також щире зацікавлення предметом без втрати процесу опанування необхідних для біотехнологів практичних навичок. Саме з цією метою усі лабораторні роботи з «Біології клітин» завжди супроводжують якісні інформаційні відеоматеріали, фото, рисунки та мікроскопіювання (з використанням різноманітних технік) найпоширеніших видів мікроорганізмів. Для здобуття навичок, так би мовити роботи своїми руками, до курсу лабораторних робіт були додані й тематичні відео: поетапна методика процесу приготування препаратів («роздавлена крапля», «висяча крапля»), методика приготування фіксованих (фізичний і хімічний методи фіксації) і профарбованих препаратів, методика фарбування живих клітин мікроорганізмів, а також найвідоміша методика фарбування «За Грамом» (або метод Грама).

Ці та інші матеріали допоможуть студентам під час дистанційного навчання на карантині якомога краще засвоїти та опрацювати інформацію для подальшого виконання лабораторної роботи. З метою закріплення результатів самостійного навчання на основі розробленого курсу дистанційних робіт, кожному студенту, до прикладу, необхідним є надалі власноруч у лабораторному зошиті скласти та заповнити таблиці порівняння морфологічних і практичних значень мікроорганізмів (наприклад, порівняти значення кокових (Micrococcus luteus, Lactococcus lactis, Sarcina flava, Staphylococcus aureus), паличкоподібних (Acetobacter aceti, Escherichia coli, Bacillus subtilis) за формою бактерій та актиноміцетів (Corynebacteruim glutamicum, Streptomyces griseus).

Під час виконання лабораторних робіт студентам дозволяється не лише використання електронних підручників, методичних вказівок і лабораторних практикумів, написаних викладачами кафедри, а й також використання інтернет джерел за власним бажанням. Для того, щоб впоратися з цим та іншими завданнями, відведено не більше 12 днів часу, після закінченню котрих, система автоматично блокує можливість надсилання на перевірку та оцінювання роботи. Надалі кожна лабораторна робота уважно перевіряється не тільки асистентом дисципліни, Тетяною Белемець, а й також лектором Вікторією Красінько. Усі заслужені бали виставляються до системи в електронні журнали разом із перевіреними роботами та описанням зауважень.

Тож усіх студентів-біотехнологів закликаємо дружно долучатися до дистанційної роботи!

Будьте здорові!  

Опублікований: 14-05-2020
Читайте також:
Локальний моніторинг освітніх програм фінансистів

На кафедрі фінансів відбулася робоча зустріч зі стейкхолдерами, здобувачами освіти та представниками наукової спільноти в рамках локального моніторингу освітньо-професійних програм «Фінанси, банківська справа та страхування» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа, ст...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Локальний моніторинг освітніх програм фінансистів 12 лютого 2025

У полі зору фахівців навчально-наукового комплексу НУХТ – безпечність харчових продуктів

Фахівці Одеського інституту післядипломної освіти НУХТ провели для провідних спеціалістів ПрАТ «Херсонський хлібокомбінат» виїзний навчально-консультаційний семінар «Практичні аспекти функціонування та актуалізації систем менеджменту безпечності харчових продуктів (СМБХП) згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 22000:2018». У роботі семінару ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У полі зору фахівців навчально-наукового комплексу НУХТ – безпечність харчових продуктів 18 липня 2019

Щасливої дороги випускникам 2019-го побажали у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ

У Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ відбувся випускний вечір для студентів комп’ютерно-технологічного відділення. На свято зібралася дружна родина студентів, викладачів та батьків. Із вітальним словом звернувся до всіх присутніх директор коледжу, кандидат технічних наук Анатолій Палаш. В урочистій обстановці він вручив випускникам дипло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Щасливої дороги випускникам 2019-го побажали у Полтавському коледжі харчових технологій НУХТ 01 лютого 2019

Міжнародна Зимова Школа Жана Моне «Менеджмент академічних проєктів та ефективна комунікація-2025»

Завершилася Міжнародна Зимова Школа Жана Моне «Менеджмент Академічних Проєктів та Ефективна Комунікація-2025», що успішно працювала в університеті 15-17 січня 2025 року. Захід відбувся за підтримки проєктів ProEU та EcoEurope програми Європейського Союзу Еразмус+, що реалізуються в нашому університеті, і був націлений на розвиток практичних навичо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Міжнародна Зимова Школа Жана Моне «Менеджмент академічних проєктів та ефективна комунікація-2025» 20 січня 2025