Н У Х Т

Особливості дистанційного опанування студентами лабораторних робіт на прикладі дисципліни «Біологія клітин»

14 травня 2020

Особливості дистанційного опанування студентами лабораторних робіт на прикладі дисципліни «Біологія клітин»

Викладачі кафедри біотехнології і мікробіології у період карантину підготували надзвичайно цікаві  та пізнавальні дистанційні лабораторні та практичні роботи на базі платформи MOODLE.

Із безлічі яскравих дисциплін біотехнологів варто виділити особливо вражаючі для студентів лабораторні роботи з першої, надважливої профільної дисципліни, з якої і починається любов до біотехнології – «Біології клітин». Адже саме під час вивчення морфологічних, культуральних, фізіолого-біохімічних та інших ознак живих одноклітинних і багатоклітинних мікроорганізмів, студенти вперше наочно «знайомляться» із дивовижним мікросвітом, з його безмежними можливостями у хімічних, фармацевтичних і харчових технологіях. Тому, розуміючи які сильні враження охоплюють юних біотехнологів під час мікроскопіювання їх перших, самостійно приготованих мікробіологічних препаратів (бактерій, дріжджів і міцеліальних грибів), лектор Вікторія Красінько створила ряд якісних дистанційних лабораторних робіт.

Кожна розроблена дистанційна лабораторна робота має на своїй меті не лише обов’язкове поглиблення знань студентів з даної дисципліни, а й також щире зацікавлення предметом без втрати процесу опанування необхідних для біотехнологів практичних навичок. Саме з цією метою усі лабораторні роботи з «Біології клітин» завжди супроводжують якісні інформаційні відеоматеріали, фото, рисунки та мікроскопіювання (з використанням різноманітних технік) найпоширеніших видів мікроорганізмів. Для здобуття навичок, так би мовити роботи своїми руками, до курсу лабораторних робіт були додані й тематичні відео: поетапна методика процесу приготування препаратів («роздавлена крапля», «висяча крапля»), методика приготування фіксованих (фізичний і хімічний методи фіксації) і профарбованих препаратів, методика фарбування живих клітин мікроорганізмів, а також найвідоміша методика фарбування «За Грамом» (або метод Грама).

Ці та інші матеріали допоможуть студентам під час дистанційного навчання на карантині якомога краще засвоїти та опрацювати інформацію для подальшого виконання лабораторної роботи. З метою закріплення результатів самостійного навчання на основі розробленого курсу дистанційних робіт, кожному студенту, до прикладу, необхідним є надалі власноруч у лабораторному зошиті скласти та заповнити таблиці порівняння морфологічних і практичних значень мікроорганізмів (наприклад, порівняти значення кокових (Micrococcus luteus, Lactococcus lactis, Sarcina flava, Staphylococcus aureus), паличкоподібних (Acetobacter aceti, Escherichia coli, Bacillus subtilis) за формою бактерій та актиноміцетів (Corynebacteruim glutamicum, Streptomyces griseus).

Під час виконання лабораторних робіт студентам дозволяється не лише використання електронних підручників, методичних вказівок і лабораторних практикумів, написаних викладачами кафедри, а й також використання інтернет джерел за власним бажанням. Для того, щоб впоратися з цим та іншими завданнями, відведено не більше 12 днів часу, після закінченню котрих, система автоматично блокує можливість надсилання на перевірку та оцінювання роботи. Надалі кожна лабораторна робота уважно перевіряється не тільки асистентом дисципліни, Тетяною Белемець, а й також лектором Вікторією Красінько. Усі заслужені бали виставляються до системи в електронні журнали разом із перевіреними роботами та описанням зауважень.

Тож усіх студентів-біотехнологів закликаємо дружно долучатися до дистанційної роботи!

Будьте здорові!  

Опублікований: 14-05-2020
Читайте також:
Новий навчальний тиждень – новий лекторій із залученням фахівця-практика індустрії гостинності

30 вересня 2024 р. у рамках вивчення дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» лекторка, доцентка кафедри готельно-ресторанної справи Оксана Кирпіченкова організувала онлайн-лекторій для здобувачі освіти другого курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа». Гостьова спікера, шеф-кондитерка кондитерської «Cake Production» ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Новий навчальний тиждень – новий лекторій із залученням фахівця-практика індустрії гостинності 03 жовтня 2024

Навчальна гастроекскурсія другокурсників освітньої програми «Туризм і рекреація»

11 вересня 2025 року здобувачі другого курсу спеціальності «Туризм і рекреація» разом із доцент кою кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяною Мірзодаєвою провели виїзне заняття у форматі гастрономічної екскурсії. Метою заходу було вивчення еволюції культури сніданку та кави на головній вулиці Києва – Хрещатику протягом ХХ-ХХІ століть. Екс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Навчальна гастроекскурсія другокурсників освітньої програми «Туризм і рекреація» 11 вересня 2025

Як знайти мотивацію та створити власну історію успіху дізналися наші студенти від зіркових гостей НУХТ

30 листопада до студентів університету завітали зіркові гості – власник мережі ресторанів «НАША КАРТА», меценат, шоумен, телеведучий, головний Ревізор країни Микола Тищенко,  чемпіон світу з брейк-дансу, мотиваційний тренер, виконавець ролі головного героя фільму «Сквот32» Олексій Богачук, кінопродюсер CEO «Garnet International Media Group», продюс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як знайти мотивацію та створити власну історію успіху дізналися наші студенти від зіркових гостей НУХТ 30 листопада 2018

Актуальна тема на гостьовій лекції асистентки кафедри експертизи харчових продуктів

10 грудня 2024 року асистентка кафедри експертизи харчових продуктів Анна Логінова прочитала гостьову лекцію для студентів груп 107-МН, 115-ІПЗ, 125-КБ фахового коледжу інженерії, управління та землевпорядкування Державного некомерційного підприємства «Державний університет «Київський авіаційний інститут». Захід відбувся за сприяння викладачки біол...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Актуальна тема на гостьовій лекції асистентки кафедри експертизи харчових продуктів 11 грудня 2024