Н У Х Т

Про дистанційне навчання, коли іншого нема: роздуми викладача

01 квітня 2020

Про дистанційне навчання, коли іншого нема: роздуми викладача

Дистанційна освіта сьогодні розглядається як якісно новий, прогресивний вид навчання, що виник на підставі ідеї відкритої освіти завдяки новим технологічним та  інформаційним можливостям.  Відоме визначення: «Дистанційна освіта - це навчання на відстані. Навчання реалізується завдяки поєднанню поштового, радіо-, телевізійного, електронного зв'язків, телефону і газет за обмеженого безпосереднього контакту того, хто навчається, з викладачем або за повної його відсутності». В основу цього виду навчання покладено самостійну інтерактивну роботу студента зі спеціально розробленими навчальними матеріалами, тобто це, по суті, модифіковане заочне навчання.

Це переважно самостійна освіта (самоосвіта), що включає в тій чи іншій формі зворотний зв'язок із викладачем. Але слід зазначити, що при дистанційному навчанні студент найчастіше має справу з текстом чи презентацією, у якому немає можливостей для зчитування жестів, міміки, інтонації. У процесі контактного навчання викладач, залежно від його здатності до рефлексії, аналізує і корегує свої дії та доступність викладення матеріалу, емоційно впливає на аудиторію, чого не може зробити машина.

Однак використання цих технологій дозволяє студентам поповнити перелік вмінь і навичок, які в подальшому стануть у нагоді в будь-якій сфері діяльності. До них відносять вміння самостійно планувати свою діяльність, приймати рішення, робити вибір і нести за нього відповідальність, працювати в інформаційному просторі (відбирати необхідну інформацію, структурувати і використовувати її для прийняття рішення по певній задачі) та навички самоосвіти.

Це теорія, яка справедлива тільки у випадку суворої самодисципліни. Як відомо з давніх-давен, для успішного навчання завжди необхідні дві складові: батіг і цукерка. При дистанційній освіті вплив цих чинників суттєво нівелюється.

Мікробіологія не є винятком, навпаки практично необмежена кількість інформації в інтернеті дає можливість отримання матеріалів у візуальному вигляді, що спрощує його до примітиву. Використання сучасних технічних засобів збереження та доставки інформації, масової комунікації, не сприяє створенню розвинених наукових теорій та стимуляції творчості (особиста думка).

Для того, щоб все це не було просто прісним текстом, пропоную всім охочим навести мікробіологічне обґрунтування, чи  спростування наведеного на фото способу противірусного захисту.

Не хворійте, оптимізму й найкращого!

Олександр Воронцов
доцент кафедри біотехнології і мікробіології

Опублікований: 01-04-2020
Читайте також:
Щирі вітання з успішним захистом дисертаційної роботи приймає асистент кафедри технології молока і молочних продуктів

У спеціалізованій вченій раді Д 26.058.03 відбувся захист дисертаційної роботи «Удосконалення технологій молоковмісних продуктів шляхом використання харчових емульсій» асистента кафедри технології молока і молочних продуктів Ігоря Устименка, яка була виконана під керівництвом професора Галини Поліщук. Ігор Устименко представив результати наукових ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Щирі вітання з успішним захистом дисертаційної роботи приймає асистент кафедри технології молока і молочних продуктів 19 червня 2019

Сучасні тенденції індустрії гостинності та туристичні продукти взяли на «озброєння» студенти Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ

Студенти ІІІ та IV курсів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ з викладачами циклової комісії готельного обслуговування взяли участь у Львівському міжнародному форумі індустрії туризму та гостинності-2019. У рамках Форуму одночасно працювали XX Міжнародна виставка-ярмаро...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сучасні тенденції індустрії гостинності та туристичні продукти взяли на «озброєння» студенти Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ 04 листопада 2019

Побудова ефективної системи управління ресторанним бізнесом: досвідом ділиться керівниця-партнерка мережі Gastrofamily

11 грудня 2023 р. здобувачі-бакалаври освітньо-професійної програми «Технології харчування» разом із гарантом програми, професором кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олегом Кузьміним взяли учать у вебінарі «Як побудувати ефективну систему управління ресторанним бізнесом: формула успіху від Олени Борисової», присвяченому перспект...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Побудова ефективної системи управління ресторанним бізнесом: досвідом ділиться керівниця-партнерка мережі Gastrofamily 12 грудня 2023

Лекції від французьких експертів

Здобувачі освіти Свалявського технічного фахового коледжу нашого університету, що навчаються за спеціальностями «Бродильне виробництво і виноробство» та «Туристичне обслуговування» прослухали лекції з винного туризму та виноробства від експертів з регіону Бордо (Франція). Захід був організований на базі відомого на Закарпатті винного комплексу «Ша...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лекції від французьких експертів 03 червня 2021