Н У Х Т

Про бюджетний процес на місцевому рівні – докладно здобувачам-фінансистам від стейкхолдера

08 квітня 2025

Про бюджетний процес на місцевому рівні – докладно здобувачам-фінансистам від стейкхолдера

Здобувачі спеціальності «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» прослухали гостьову лекцію на тему «Бюджетний процес на місцевому рівні: особливості та проблеми в умовах воєнного стану», яку прочитала к.е.н., доцентка, начальниця фінансового відділу Озернянської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, а також стейкхолдерка, членкиня робочої групи освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» другого (магістерського) рівня вищої освіти Наталія Налукова.

Фахівчиня розповіла учасникам зустрічі, що є бюджетним процесом відповідно до Бюджетного кодексу України; чим займається місцевий фінансовий орган, зокрема, фінансовий відділ сільської ради; хто є учасниками бюджетного процесу на місцевому рівні. Лекторка докладно зупинилась на складнощах виконання завдань місцевого бюджету в умовах воєнного стану. Зазначила, що місцеві бюджети отримали нові правові умови до функціонування, оскільки були внесені зміни до бюджетного законодавства, які регулюють бюджетний процес на місцевому рівні в умовах воєнного стану. Наголосила на вагомих змінах, зазначивши, що наразі визначені чіткі напрямки використання коштів вільних залишків бюджетних коштів і черговість проведення видатків – насамперед, на оборону. На конкретних прикладах здобувачам освіти було продемонстровано динаміку та структуру доходів і видатків місцевого бюджету.

Цікава та практично-змістовна доповідь викликала неабиякий інтерес у майбутніх фінансистів. Вони отримали докладні відповіді на запитання щодо платників податків до місцевого бюджету, співпрацю громади з міжнародними партнерами, наскільки часто приймаються зміни до бюджету, чи вирішує громада, куди саме спрямовувати бюджетні кошти тощо.

Колектив кафедри фінансів щиро вдячний пані Наталії за практичний досвід, яким вона ділиться зі здобувачами освіти!

Опублікований: 08-04-2025
Читайте також:
Підвищення компетенції викладачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки – «Цифрові інструменти Google для освіти»

Викладачі кафедри мехатроніки та пакувальної техніки, к.т.н., доценти Костянтин Васильківський і Анастасія Деренівська пройшли стажування за базовим рівнем курсу «Цифрові інструменти Google для освіти». Загальний напрям модернізації сучасної освіти – це системні й органічні зміни в освіті з метою приведення її у відповідність до вимог сучасного жи...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підвищення компетенції викладачів кафедри мехатроніки та пакувальної техніки – «Цифрові інструменти Google для освіти» 17 жовтня 2022

Як першокласні молоді науковці проявили себе здобувачі вищої освіти кафедри маркетингу

Здобувачі вищої освіти вкотре проявили себе як першокласні молоді науковці. Цього разу маркетологи, підприємці та рекламісти взяли активну участь у 87 Міжнародній науковій конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті». Про найцікавіше у науці та практиці зі своїх ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як першокласні молоді науковці проявили себе здобувачі вищої освіти кафедри маркетингу 17 квітня 2021

Плідна зустріч магістрів-першокурсників з розробницями освітньої програми

Здобувачі першого курсу освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» зустрілися з гаранткою програми Наталією Ющенко і розробницями програми Наталією Фроловою та Іриною Силкою. Під час зустрічі обговорювались організаційні питання навчаль...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Плідна зустріч магістрів-першокурсників з розробницями освітньої програми 18 вересня 2023

Головну подію пакувальної та харчової промисловості України відвідали здобувачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

4 червня 2021 року здобувачі групи ХЧ-3-13ск кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції разом зі своєю кураторкою, асистенткою кафедри Тетяною Роман відвідали Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки (International Forum Food Industry and Packaging, IFFIP) – головну подію пакувальної та харчової промисловості України. Вони ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Головну подію пакувальної та харчової промисловості України відвідали здобувачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 07 червня 2021