Н У Х Т

Презентуємо сучасні можливості університетської науки

19 серпня 2025

Презентуємо сучасні можливості університетської науки

12 серпня 2025 року в нашому університеті за участі представників Міністерства освіти і науки України – генерального директора директорату розвитку науки Григорія Мозолевича, керівниці експертної групи з питань розвитку та роботи з дослідницькою та критичною інфраструктурою директорату розвитку науки Зої Петренко, державної експертки Олени Заїки та начальниці відділу державно-приватного партнерства директорату інновацій та зв'язків науки з реальним сектором економіки Антоніни Заєць відбулася презентація інформації щодо наукового обладнання Центру колективного користування науковим обладнанням (ЦКККНО) «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» та можливостей наукової спільноти НУХТ представникам виробничої сфери.

У зустрічі також взяли участь представники групи компаній «Молочний Альянс», до складу якої входять провідні підприємства молочної галузі України: Золотоніський маслоробний комбінат, Пирятинський сирзавод, Яготинський маслозавод і філія «Яготинське для дітей», та представники компанії Novonesis – провідного глобального партнера у галузі біологічних рішень.

Проректор університету з наукової роботи Сергій Токарчук наголосив на важливості та потребі співпраці виробничників з науковцями НУХТ, що сприятиме досягненню результатів і буде надзвичайно корисною для усіх залучених сторін.

Григорій Мозолевич відзначив важливість діяльності ЦКККНО, як інноваційних осередків наукової діяльності ЗВО, й наголосив на розумінні необхідності підтримки з боку МОН для розвитку та розширення можливостей дослідницької інфраструктури.

Координатор Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрій Маринін представив присутнім структуру та взаємодію наукових підрозділів університету, динаміку розвитку матеріально-технічної бази для провадження наукової і науково-технічної діяльності ЦККНО за період 2024-2025 років.

Особлива увага була приділена приладовій базі Центру та її технічним можливостям. На прикладі реальних харчових продуктів була продемонстрована робота обладнання із зазначенням технологічних особливостей приладів і характеристик методів. На заході були представлені сучасні методи оптимізації технологічних процесів: можливості ЦККНО «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», засновником якого є Національний університет харчових технологій.

У рамках представлення можливостей навчально-наукових лабораторій НУХТ і ЦККНО завідувачем кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів Василем Пасічним були презентовані можливості R&D-лабораторії МХП кафедри з розроблення нової харчової продукції для промислових і крафтових виробництв та можливості технологічного відпрацювання процесів виробництва м’ясної і молочної продукції для сфери HoReCa.

Фахівець компанії Novonesis Олег Рибачук поділився з учасниками заходу – представниками Молочного Альянсу та Міністерства освіти і науки України – досвідом ефективної співпраці з нашим університетом. Він розповів про успішні проєкти, реалізовані спільно з НУХТ, спрямовані на оптимізацію виробництва та зниження собівартості кисломолочних продуктів завдяки використанню сучасних біологічних рішень. Пан Олег також акцентував на важливості науково-практичної взаємодії між бізнесом і освітніми установами та окреслив плани щодо розширення партнерства у 2026 році – зокрема в напрямках дослідження ферментативних процесів, упровадження інноваційних технологій для покращення якості продукції та підготовки молодих фахівців для потреб галузі.

Також у заході взяв участь завідувач кафедри біотехнології і мікробіології Віктор Стабніков, який наголосив на важливості мікробіологічних досліджень, та представив можливості кафедри.

Інформація про цю зустріч була оприлюднена і на сайті МОН.

Опублікований: 19-08-2025
Читайте також:
Спіч-практикум із персонального брендингу у соцмережах

Управлінці персоналом Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ як учасники StartUP Club зустрілися з підприємцями, які вдало використовують технології селф-брендингу в соціальних мережах із метою просування власних проектів. Студенти-ейчари дізнались про те, як збільшити потік клієнтів через «розкрутку» персонального бренду, особл...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спіч-практикум із персонального брендингу у соцмережах 01 березня 2018

Чи складно бути вчителем давали відповідь учасники чергового засідання Movie Club

Спитайте студентів, чи складно їм навчатися? «Звичайно! Дуже!» – почуєте у відповідь. А чи складно бути вчителем чи викладачем? Про це студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» задумалися, переглядаючи фільм англійською мовою «Історія Рона Кларка» («The Ron Clark Story»). Виявилося, що неабиякі зусилля доводиться прикладати з обох боків,...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чи складно бути вчителем давали відповідь учасники чергового засідання Movie Club 24 листопада 2020

У біотехнологів немає кордонів!

2020 рік став складним випробуванням для наукової спільноти та здобувачів кафедри біотехнології і мікробіології. Однак, для біотехнологів не існує проблем, які вони не могли б вирішити. Якщо зачинені територіальні кордони, то вони зайдуть через наукові. Аспіранти, магістранти та студенти 4 курсу вирішили підкорювати міжнародну конференцію «ACTUAL ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

У біотехнологів немає кордонів! 30 листопада 2020

Питання конс’юмеризму вивчають студенти Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ

Конс’юмеризм як громадський рух споживачів на захист своїх прав та інтересів є актуальною проблемою, адже наближення України до вступу в Європейський Союз потребує застосування європейських стандартів якості продукції та створення передумов для реалізації права кожного громадянина на достойний рівень отриманих послуг і спожитої продукції. Міжнарод...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Питання конс’юмеризму вивчають студенти Івано-Франківського фахового коледжу ресторанного сервісу і туризму НУХТ 15 вересня 2021