Н У Х Т

Презентуємо сучасні можливості університетської науки

19 august 2025

Презентуємо сучасні можливості університетської науки

12 серпня 2025 року в нашому університеті за участі представників Міністерства освіти і науки України – генерального директора директорату розвитку науки Григорія Мозолевича, керівниці експертної групи з питань розвитку та роботи з дослідницькою та критичною інфраструктурою директорату розвитку науки Зої Петренко, державної експертки Олени Заїки та начальниці відділу державно-приватного партнерства директорату інновацій та зв'язків науки з реальним сектором економіки Антоніни Заєць відбулася презентація інформації щодо наукового обладнання Центру колективного користування науковим обладнанням (ЦКККНО) «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» та можливостей наукової спільноти НУХТ представникам виробничої сфери.

У зустрічі також взяли участь представники групи компаній «Молочний Альянс», до складу якої входять провідні підприємства молочної галузі України: Золотоніський маслоробний комбінат, Пирятинський сирзавод, Яготинський маслозавод і філія «Яготинське для дітей», та представники компанії Novonesis – провідного глобального партнера у галузі біологічних рішень.

Проректор університету з наукової роботи Сергій Токарчук наголосив на важливості та потребі співпраці виробничників з науковцями НУХТ, що сприятиме досягненню результатів і буде надзвичайно корисною для усіх залучених сторін.

Григорій Мозолевич відзначив важливість діяльності ЦКККНО, як інноваційних осередків наукової діяльності ЗВО, й наголосив на розумінні необхідності підтримки з боку МОН для розвитку та розширення можливостей дослідницької інфраструктури.

Координатор Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрій Маринін представив присутнім структуру та взаємодію наукових підрозділів університету, динаміку розвитку матеріально-технічної бази для провадження наукової і науково-технічної діяльності ЦККНО за період 2024-2025 років.

Особлива увага була приділена приладовій базі Центру та її технічним можливостям. На прикладі реальних харчових продуктів була продемонстрована робота обладнання із зазначенням технологічних особливостей приладів і характеристик методів. На заході були представлені сучасні методи оптимізації технологічних процесів: можливості ЦККНО «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування», засновником якого є Національний університет харчових технологій.

У рамках представлення можливостей навчально-наукових лабораторій НУХТ і ЦККНО завідувачем кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів Василем Пасічним були презентовані можливості R&D-лабораторії МХП кафедри з розроблення нової харчової продукції для промислових і крафтових виробництв та можливості технологічного відпрацювання процесів виробництва м’ясної і молочної продукції для сфери HoReCa.

Фахівець компанії Novonesis Олег Рибачук поділився з учасниками заходу – представниками Молочного Альянсу та Міністерства освіти і науки України – досвідом ефективної співпраці з нашим університетом. Він розповів про успішні проєкти, реалізовані спільно з НУХТ, спрямовані на оптимізацію виробництва та зниження собівартості кисломолочних продуктів завдяки використанню сучасних біологічних рішень. Пан Олег також акцентував на важливості науково-практичної взаємодії між бізнесом і освітніми установами та окреслив плани щодо розширення партнерства у 2026 році – зокрема в напрямках дослідження ферментативних процесів, упровадження інноваційних технологій для покращення якості продукції та підготовки молодих фахівців для потреб галузі.

Також у заході взяв участь завідувач кафедри біотехнології і мікробіології Віктор Стабніков, який наголосив на важливості мікробіологічних досліджень, та представив можливості кафедри.

Інформація про цю зустріч була оприлюднена і на сайті МОН.

Published on: 19-08-2025
Read also:
Перемога у Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт студентів закладів вищої освіти зі спеціалізації «Економіка підприємства»

Кафедра економіки і права взяла участь у Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт студентів закладів вищої освіти зі спеціалізації «Економіка підприємства» за ступенями вищої освіти «бакалавр» і «магістр». Конкурс проходить на базі Харківського-національного автомобільно-дорожнього університету (факультет управління та бізнесі). Від кафедри були п...

READ YOURSELF

Перемога у Всеукраїнському конкурсі дипломних робіт студентів закладів вищої освіти зі спеціалізації «Економіка підприємства» 01 may 2023

НУХТ – традиційно у ТОП-10 найкращих столичних закладів вищої освіти

Порталом Освіта.ua складений щорічний Консолідований рейтинг українських закладів вищої освіти, згідно з яким наш університет посів 33 місце з-поміж 242 закладів вищої освіти України. Як і минулого року, для складання рейтингу були використані відомі рейтинги університетів країни – «Топ-200 Україна», «Scopus» і «Бал ЗНО на контракт», кожний із яки...

READ YOURSELF

НУХТ – традиційно у ТОП-10 найкращих столичних закладів вищої освіти 08 july 2021

Лекція аспірантки для менеджерів персоналу

6 травня 2024 року у рамках проходження педагогічної практики аспірантка Анастасія Рудова прочитала лекцію «Кадрові ризики та заходи їх попередження» з дисципліни «Менеджмент персоналу для здобувачів третього курсу групи МП3-8 освітньо-професійної програми «Менеджмент персоналу» та груп МН3-7, МН3-6 освітньо-професійної програми «Менеджмент». Анас...

READ YOURSELF

Лекція аспірантки для менеджерів персоналу 07 may 2024

Передостання сходинка до здобуття омріяної кваліфікації «магістр з промислової та фармацевтичної біотехнології»

Як відомо, теорія з’являється у результаті практичних потреб, тому відпрацювання практичних навичок є невід’ємною частиною якісного навчання та поглибленого пізнання аспектів майбутньої професійної діяльності на основі здобутих раніше знань.  Тож для магістрантів освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» другого рок...

READ YOURSELF

Передостання сходинка до здобуття омріяної кваліфікації «магістр з промислової та фармацевтичної біотехнології» 19 september 2024