У Києві на базі готелю «InterContinental» відбувся VIII Міжнародний форум виноробів та сомельє, мета якого – популяризація та розвиток українського виноробства, просування українського вина на внутрішній і зовнішній ринок, підвищення культури споживання українського вина, підняття престижу професії винороба.
У межах міжнародного форуму відбулися XX Всеукраїнський конкурс сомельє «Майстер-сомельє – 2022-2023», VII Всеукраїнський конкурс кавістів «Кращий кавіст України – 2022-2023» та круглий стіл виноробів і сомельє у межах «Вечері виноробів». Також на всіх гостей заходів чекали відкриті дегустації та презентації вин, міцних напоїв, сирів й інших продуктів.
Організатори форуму – Всеукраїнська асоціація виноробів і сомельє, Асоціація кавістів України і перша в Україні Школа сомельє «Майстер-Клас».
Гостями заходів стали керівники компаній-імпортерів алкогольних напоїв, керівники ресторанного бізнесу, сомельє, винороби, керівники винних компаній та винних бутиків, представники бізнес-структур, поціновувачі та любителі вин.
Форум на запрошення завідувача лабораторії інноваційних харчових технологій Інституту садівництва НААН, професора Олександра Литовченка відвідали представники НУХТ – професор кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олег Кузьмін і здобувачка освітнього ступеня «бакалавр» освітньої програми «Харчові технології та інженерія» Марія Литовченко.
Вино та виноробство є невід'ємною частиною нашої історії та самобутності і стало ключовим елементом в образі бренду країни. Професор Олег Кузьмін скористався можливістю обговорення з фахівцями актуальних проблем в області виноградарства і виноробства і шляхів їх вирішення. Отримана інформація стане в пригоді при викладанні фахових дисциплін, керівництві курсовим і дипломним проєктуванням.
Наші учасники вдячні організаторам VIII Міжнародного форуму виноробів та сомельє за професійний захід.