Цього місяця світові лідери зібралися в Ташкенті (Узбекистан) на 11-му Міжнародному форумі з безпеки харчових продуктів, організованому Міжнародною фінансовою корпорацією IFC. Фокус форуму був зосереджений на зменшення втрат і відходів, збагачення харчових продуктів.
Питання продовольчої безпеки в Центральній Азії обговорювали 180 учасників із 20 країн і серед них доцентки кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Вашека та Оксана Петруша, які взяли участь у роботі форуму за сприяння Всесвітньої продовольчої програми ООН. Значна увага була приділена зменшенню харчових відходів і втрат для скорочення викидів парникових газів, сприяння сталому розвитку і поліпшенню стану навколишнього середовища в регіоні.
Форму став платформою для поширення знань IFC з багаторічного досвіду щодо покращення безпечності харчових продуктів, зменшення харчових відходів і втрат, збагачення харчових продуктів і стандартів безпечності в усьому світі, щоб надати унікальну можливість представникам високого рівня як з державного, так і з приватного секторів обмінятися найкращими практиками.
У другий день форуму відбувся майстер-клас від технічної директорки FSSC Foundation та однієї зі співавторів нової версії стандарту FSSC 22000 v6 Ельзабет Метті. Навчання було присвячено особливостям версії 6 стандарту FSSC 22000, включаючи нові вимоги, зміни та процес сертифікації. Особливу увагу було приділено таким ключовим темам, як безпечність харчових продуктів та культура якості, втрати харчових продуктів, управління відходами та обладнанням. Сесія також включала інформацію про FSSC 24000, нову схему системи соціального управління.
Особистою надзвичайною подією для наших викладачок стало знайомство з випускником нашого університету, а нині доцентом Ташкентського державного аграрного університету, професором Актамом Азізовим, а також зустріч зі співвітчизниками, спеціалістами з харчової безпечності IFC Катериною Онул та Юрієм Зваженком.
Викладачки вдячні керівництву Всесвітньої продовольчої програми ООН за співпрацю та можливість участі у Міжнародному форумі з безпеки харчових продуктів!