21 жовтня 2024 року відповідно до плану роботи кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбулася відкрита лекція доцентки Наталії Фалендиш з дисципліни «Нормативно-правова база виробництва органічних харчових продуктів для здобувачів першого курсу освітнього ступеня «Магістр», що навчаються за освітньо-професійною програмою «Технології органічних харчових продуктів». Тема лекції – «Правила та порядок експорту та імпорту органічної продукції». На лекції були присутні завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Володимир Ковбаса, викладачі та аспіранти кафедри.
Лекторка ознайомила здобувачів із законодавством України та Європейського Союзу щодо імпорту-експорту органічної продукції, обсягами експорту української органічної продукції; зупинилася на важливості простежуваності органічної експортної продукції та алгоритмі подання документів для оформлення сертифікату інспекції на експорт.
Особливу увагу викладачка приділила змінам у законодавстві ЄС щодо імпорту органічної продукції з третіх країн і змінах у правилах торгівлі з третіми країнами. Зупинилася на сертифікації ISCC, що є одним із найважливіших стандартів, який підтверджує екологічність і стійкість виробництва сільськогосподарських культур, таких як ріпак, кукурудза, соя, соняшник.
Матеріал лекції був актуальним, відповідно структурований, викладений у доступній для здобувачів освіти формі. Лекція прочитана на високому науково-методичному рівні, з використанням нової нормативно-правової бази України та Європейського Союзу. Інформація, отримана здобувачами, буде використана при виконанні курсового проєкту та кваліфікаційної роботи.