Н У Х Т

Плідно попрацювала вчена рада університету на плановому засіданні

25 листопада 2021

Плідно попрацювала вчена рада університету на плановому засіданні

25 листопада 2021 року в дистанційному режимі відбулося планове засідання  вченої ради університету.

Розпочали традиційно, привітавши членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями. А потім перейшли до розгляду питань порядку денного.

Першими розглянули кадрові питання. Кандидатури на присвоєння вчених звань професора та доцента представила вчена секретарка Наталія Ткачук. На розгляд вченої ради надійшли клопотання про присвоєння вченого звання професорки кафедри готельно-ресторанної справи Тетяні Сильчук і професора кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олегу Кузьміну, доцентів кафедри готельно-ресторанної справи Ользі Пушці, Олександру Люльці, Оксані Кирпіченковій, Асьят Абрамовій, Олегу Бортнічуку, Вячеславу Губені, доцентки кафедри іноземних мов професійного спрямування Олені Галинській, доцентки кафедри фізичного виховання Валентині Хоміцькій, доцентки кафедри технології консервування Ользі Дущак, доцентки кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Наталії Стукальській, доцентки кафедри маркетингу Оксані Данкеєвій, доцента кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління Олегу Клименку. До складу лічильної комісії обрали завідувача Проблемної науково-дослідної лабораторії Андрія Мариніна, заступницю проректора з правових питань Олену Негоду, начальника відділу кадрів Сергія Беседу. Процедура таємного голосування відбувалася на платформі дистанційного навчання університету.

Поки працювала лічильна комісія, аналіз результатів вибору здобувачами вищої освіти дисциплін вільного вибору представила проректорка з науково-педагогічної та виховної роботи Лариса Арсеньєва. Доповідачка проінформувала, що загальна кількість дисциплін, запропонованих для здійснення вибору здобувачам вищої освіти у весняному семестрі 2020-2021 н. р., становила 392, в осінньому семестрі 2021-2022 н. р. – 417, із яких здобувачами денної форми навчання були обрані 175 і 211 дисциплін відповідно (без урахування блоків дисциплін). Співробітниками навчального відділу був наданий доступ здобувачам освіти до переліків вибіркових дисциплін відповідних освітніх програм, проаналізовані результати усіх етапів вибору, створені збірні групи здобувачів і міжфакультетські/інститутські лекційні потоки, складений розклад навчальних занять за обраними дисциплінами. Також проректорка навела дисципліни, за якими не сформовані групи повної чисельності, та рекомендації щодо удосконалення вибору дисциплін здобувачами університету, надані експертними групами з акредитації освітніх програм, проведених в університеті у 2019-2021 рр.

До обговорення долучилися ректор Олександр Шевченко, перший проректор Володимир Яровий, деканка факультету біотехнології та екологічного контролю Наталія Грегірчак, декан факультету автоматизації і комп’ютерних систем Андрій Форсюк, заступник директора Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Михайло Масліков, начальниця навчального відділу Тетяна Янюк, завідувачка кафедри іноземних мов професійного спрямування Олена Галинська.

За результатами розгляду цього питання вчена рада ухвалила переглянути переліки дисциплін загальноуніверситетського каталогу вибіркових дисциплін із урахуванням досвіду вибору у весняному семестрі 2020-2021н. р. та осінньому семестрі 2021-2022 н. р.; у загальноуніверситетському каталозі вибіркових дисциплін для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» об’єднати дисципліни гуманітарної, економічної та природничо-наукової підготовки в єдиний перелік; забезпечити доповнення загальноуніверситетського каталогу вибіркових дисциплін для здобувачів освітнього ступеня «магістр» дисциплінами, спрямованими на формування «м’яких» навичок soft skills.

Про моніторинг ЕНМКД на платформі дистанційного навчання доповіла начальниця відділу дистанційного навчання Оксана Петруша. Вона повідомила, що протягом осіннього семестру 2021-2022 н. р. сформовані 1300 курсів для забезпечення навчального процесу для здобувачів денної форми навчання та зареєстровані понад 1200 здобувачів. Для здобувачів стаціонару протягом шести перших тижнів весняного семестру 2021-2022 н. р. – з 10 січня до 18 лютого 2022 р. буде проводитись дистанційний період, для чого повинні бути наповненні та оновлені 1300 ЕНМКД. На заочну дистанційну форму навчання у 2021 році були зареєстровані на платформі дистанційного навчання близько 150 здобувачів. Для забезпечення заочної/дистанційної форми навчання актуалізований перелік курсів на поточний навчальний рік. Консультації з особливостей роботи у системі дистанційного навчання надаються очно та дистанційного через форум для викладачів, електрону пошту та через месенджери.

Заслухавши та обговоривши доповідь, вчена рада ухвалила продовжити практику використання технологій дистанційного навчання для студентів стаціонару у весняному семестрі впродовж 6 тижнів; начальниці відділу дистанційного навчання здійснити підключення здобувачів денної форми навчання до ЕНМКД весняного семестру, забезпечити актуалізацію курсів для організації зимової сесії для здобувачів 1 курсу освітнього ступеню «магістр», розробити порядок взаємодії зі структурними підрозділами з питань актуалізації переліку дисциплін вільного вибору.

Далі заслухали аналіз кадрового забезпечення підготовки здобувачів вищої освіти за освітніми програмами, представлений директором Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності університету Ігорем Житнецьким. Доповідач зазначив, що питання відповідності науково-педагогічних працівників освітнім компонентам, які вони викладають, а також наявність у них досягнень у професійній діяльності відповідно п.п. 37 та 38 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, є актуальною стратегічною задачею. Слід врахувати, що у наступному навчальному році заплановано провести акредитацію 21 освітньої програми бакалавра та 20 освітніх програм магістра, а питання відповідності кадрового складу є одним із визначальних. Тому вченою радою було ухвалено директорам інститутів, деканам факультетів до 3 грудня перевірити достовірність внесених даних стосовно відповідності науково-педагогічних працівників дисциплінам, які вони викладають на освітніх програмах, та оновити досягнення у професійній діяльності у Єдиній державній електронній базі з питань освіти; забезпечувати своєчасність подання достовірної інформації для внесення до ЄДЕБО двічі на рік – у вересні та березні; завідувачам кафедр, гарантам освітніх програм при розподілі навчального навантаження перевагу надавати науково-педагогічним працівникам, що мають не менше 4 пунктів досягнень у професійній діяльності за останні п’ять років; членам конкурсної комісії по відбору претендентів на заміщення вакантних посад звертати особливу увагу на наявність у претендентів необхідної кількості досягнень у професійній діяльності.

Наостанок розглянули низку поточних питань.

Першим обговорили клопотання Інституту післядипломної освіти НУХТ щодо структурних змін – об’єднання трьох кафедр – виробництва цукру та сахаридів, охорони праці та хлібопекарського, кондитерського та бродильного виробництв у один підрозділ – кафедру харчових виробництв із 14 штатними одиницями, а також ліквідації навчальної лабораторії охорони праці. Заслухавши аргументи на користь об’єднання, вчена рада ухвалила підтримати клопотання.

Підсумки Ярмарку вакансій, що відбувся в університеті 16-19 листопада, навела начальниця відділу працевлаштування випускників Світлана Садокова. Було зазначено, що свої презентації й відкриті вакансії представили 21 українська й міжнародна компанія, за чотири дні кар’єрного івенту до його заходів долучилися 1457 учасників. 14 компаній висловили подяку університетові за організацію такого корисного заходу й високий рівень його проведення. Вчена рада взяла до відома цю інформацію, а ректор Олександр Шевченко висловив подяку усім, хто доєднався до організації Ярмарку.

Далі підтримали клопотання про впорядкування умов оплати праці працівників Науково-технічної бібліотеки університету; про започаткування нової освітньої програми «Технології дієтичних та аюрведичних харчових продуктів» підготовки за освітнім ступенем «магістр» на факультеті готельно-ресторанного та туристичного бізнесу і нової освітньої програми «Інжиніринг автомобілів і двигунів» у Свалявському фаховому коледжі НУХТ; про створення разових спеціалізованих рад для захисту дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії; про призначення рецензентів і визначення структурного підрозділу для проведення попередньої експертизи дисертації на здобуття ступеня доктора філософії; про закордонне відрядження професора Миколи Якимчука до Польщі для участі у науковій конференції.  

Також розглянули і схвалили зміни до плану виховної роботи, внесені у зв’язку з карантинними обмеженнями – стало більше позицій щодо дистанційних заходів, популяризації академічної доброчесності та інтернаціоналізації (участі у програмах академічної мобільності), правового виховання та психологічної підтримки.

Результати таємного голосування по кадрових питаннях оприлюднив голова лічильної комісії Андрій Маринін. Переважною більшістю голосів усі кандидати на присвоєння вчених звань професора і доцента були підтримані вченою радою.

Проректор з наукової роботи Сергій Токарчук звернув увагу членів ради на документи, що знаходяться на громадському обговоренні, й попросив надавати свої зауваження і пропозиції з тим, щоб розглянути їх і затвердити на наступному засіданні, а також акцентував увагу на конкурсах для молодих учених і термінах подання документів для участі у них.

На цьому порядок денний був вичерпаний, і ректор Олександр Шевченко, закриваючи засідання, подякував усім за активну роботу та побажав здоров’я і наснаги.

Опублікований: 25-11-2021
Читайте також:
Викладачі факультету автоматизації і комп’ютерних систем розпочали тиждень з активної профорієнтації

До активної презентації нашого університету майбутнім вступникам долучаються і викладачі загальноосвітніх кафедр. 8 квітня доцент кафедри вищої математики ім. проф. В.І. Можара Володимир Листопад плідно поспілкувався з учнями трьох десятих класів Вишнівського академічного ліцею «Основа». Викладач переконливо аргументував необхідність здобуття вищо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачі факультету автоматизації і комп’ютерних систем розпочали тиждень з активної профорієнтації 09 квітня 2024

Завершилися інтенсивні кар’єрні заходи онлайн-ярмарку вакансій «NUFT Career Chance 2021»!

Цьогорічний весняний Ярмарок вакансій проходив у два етапи: 16-18 березня та 7-8 квітня у форматі онлайн-трансляцій. До кар’єрних івентів долучилися понад 30 провідних компаній країни, топ-менеджери та фахові експерти яких провели для здобувачів і випускників цікаві вебінари, панельні дискусії, підготували ґрунтовні відео-презентації та розіграші. ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Завершилися інтенсивні кар’єрні заходи онлайн-ярмарку вакансій «NUFT Career Chance 2021»! 09 квітня 2021

В університеті стартував додатковий набір вступників на навчання

Сьогодні, 8 вересня, в нашому університеті розпочався додатковий набір вступників на навчання за освітніми ступенями «Бакалавр» і «Магістр». Для вступу на навчання для здобуття ступеня «Бакалавр» потрібні результати національного мультипредметного тесту (НМТ) або зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), співбесіди (для пільгових категорій вступни...

ЧИТАТИ ДАЛІ

В університеті стартував додатковий набір вступників на навчання 08 вересня 2023

Дистанційне навчання: точки дотику

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології, крім безпосередньої підготовки фахівців-біотехнологів, забезпечує опанування основ загальної та галузевої мікробіологій для здобувачів інших навчальних структур університету. Для майбутніх технологів різних галузей харчової промисловості знання з мікробіології є невід’ємною складовою якісної професій...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дистанційне навчання: точки дотику 28 квітня 2022