Н У Х Т

МОН розробило та затвердило Концепцію розвитку англійської мови в університетах

15 липня 2019

МОН розробило та затвердило Концепцію розвитку англійської мови в університетах

Міністерство освіти і науки розробило та затвердило Концепцію розвитку англійської мови в університетах. Документ передбачає організацію мовних курсів та інтенсивів, володіння англійською мовою на рівні не менш як В1 стане обов’язковою умовою для вступу, В2 – для випуску, частину профільних дисциплін пропонують зробити англомовними та проводити регулярні «скринінги знань», зокрема, запровадити обов’язкове ЗНО з іноземної мови після бакалаврату.

У Концепцію закладено, що до 2023 року рівень володіння англійською на рівні В1 буде обов’язковим під час вступу на бакалавра. Це передбачає:

- Проходження обов’язкового «скринінгового» тесту з англійської мови всіма вступниками (наприклад, ЗНО або стандартизовані іноземні тести) з метою встановлення рівня володіння мовою.

- Якщо рівень вступника нижче В1, це не позбавляє його права брати участь у конкурсі на вступ до закладів вищої освіти в звичайному режимі, але такі вступники до початку навчального року (до 1 вересня або до 1 жовтня) повинні пройти мовний інтенсив для досягнення рівня В1.

Забезпечується рівний доступ до цього мовного інтенсиву для досягнення рівня В1 (очний, дистанційний).

Через стандарти вищої школи буде прописано вимогу, що обов’язково студент бакалаврату, незалежно від спеціальності, мусить засвоїти іноземну мову на рівні В1+, якщо він хоче отримати диплом. Для старших рівнів – магістри та доктори філософії з академічним компонентом – обов’язковим буде рівень В2.

Для заохочення університетів до викладання і студентів до вивчення англійської мови під час бакалаврату концепція передбачає збільшення годин і зміни змісту мовних дисциплін. Планується, що надалі широко використовуватимуть іспити для підтвердження рівня володіння англійської мови на рівні В2. Якщо говорити про конкретні кроки, то це передбачає:

- У короткостроковій перспективі поширити Єдиний вступний іспит (ЗНО в магістратуру з іноземної мови) на всі магістерські спеціальності для підтвердження рівня B2.

- Для впливу на зміст англійської мови та компетенції, які викладаються на рівні бакалавра, будуть розроблені докладні специфікації ЄВІ та визначена конкретна програма та структура змісту іспиту. Мета цих змін – стимулювання розвитку повного спектру мовної компетентності та вплив на вивчення англійської мови під час бакалаврату.

У середньостроковій перспективі (5-7 років) планується замінити іспит ЄВІ обов'язковим стандартизованим єдиним вихідним (кваліфікаційним) іспитом з англійської мови для всіх студентів бакалаврату.

Окрім цього, аби створити живі стимули для університетів і студентів до підтримки рівня англійської мови на рівні В2 у студентів під час магістратури, концепція пропонує:

- запровадити оцінювання англійської мови як компонента єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) для більшості спеціальностей, у режимі «склав/не склав»;

- для спеціальностей, для яких не передбачений ЄДКІ, рекомендувати університетам проводити оцінювання володіння англійською мовою під час атестації магістрів.

Концепція також рекомендує вишам включити оцінювання якості викладання англійської мови окремим пунктом у своїй системі внутрішнього забезпечення якості освіти закладу, а НАЗЯВО – зробити цей критерій обов’язковою частиною зовнішньої системи забезпечення якості.

Документ також передбачає, що заохочуватиметься розвиток безкоштовних он-лайн курсів для самостійного вивчення учнями та студентами англійської мови. Такий формат має стати доповненням до регулярного вивчення мови в школі та університеті, а також для різних рівнів учнів. Ці курси допоможуть студентам, які прагнуть вступити до бакалаврських, магістерських і докторських програм і які повинні досягти певного рівня англійської мови.

Ключове – стимулювання викладання закладами вищої освіти фахових дисциплін англійською мовою. Для того, щоб підтримувати рівень володіння мовою, потрібна постійна практика. Університет – єдине місце, де студент може зануритися в англомовне середовище завдяки саме таким програмам.

Також МОН разом із Британською Радою та іншими партнерами розробило рекомендації для закладів вищої освіти щодо викладання англійської мови у ЗВО в Україні та викладання фахових дисциплін англійською мовою. 

Опублікований: 15-07-2019
Читайте також:
Кращі доповідачі секції «Іноземні мови професійного спрямування» 85-ї наукової конференції відзначені дипломами

На урочистому засіданні кафедри іноземних мов професійного спрямування відбулося нагородження учасників секції «Іноземні мови професійного спрямування» 85-ї Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті». В.о. завідувача кафедри Олена Галинська...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кращі доповідачі секції «Іноземні мови професійного спрямування» 85-ї наукової конференції відзначені дипломами 19 квітня 2019

Практична підготовка як фактор підвищення конкурентоздатності майбутніх випускників

Практична підготовка є невід’ємною складовою освітньо-професійної програми «Харчові технології». Вона відіграє важливу роль у підготовці майбутніх спеціалістів, адже дозволяє здобувачам освіти посилити формування своїх професійних навичок, здобути практичний досвід, зрозуміти потреби ринку праці та краще підготуватися до майбутньої кар’єри на підпр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практична підготовка як фактор підвищення конкурентоздатності майбутніх випускників 07 грудня 2023

Спортивні звитяги

5 жовтня 2023 року відбулася ІХ звітно-виборна конференція ГО «Футбольна Асоціація Студентів міста Києва», у якій взяли участь і представники НУХТ. На порядку денному Конференції було обрання президента ГО «Футбольна Асоціація Студентів м. Києва». Серед запрошених гостей на зустрічі були присутні заступниця міністра молоді і спорту України Людмил...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Спортивні звитяги 06 жовтня 2023

Інклюзивність і безбар'єрність в ресторанно-готельному бізнесі – викладачі й здобувачі освіти дізнаються деталі

Викладачі кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції та здобувачі освітніх програм «Технології харчування», «Технології дієтичної та аюрведичної харчової продукції» і «Технології в ресторанному господарстві» взяли участь у онлайн-зустрічі «Інклюзивність та безбар'єрність в ресторанно-готельному бізнесі». Організатори зустрічі – директо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Інклюзивність і безбар'єрність в ресторанно-готельному бізнесі – викладачі й здобувачі освіти дізнаються деталі 13 листопада 2023