У рамках співпраці з дослідження компонентного складу та біологічної цінності рослинних олій кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів НУХТ і ДП «УКРМЕТТЕСТСТАНДАРТ» завідувачка кафедри Тамара Носенко, аспірантка Ганна Вовк і партнери з Університету Природних ресурсів та природничих наук (БОКУ, Відень) відвідали науково-методичну лабораторію хроматографічних досліджень науково-дослідного центру випробувань продукції.
Інформативну екскурсію в лабораторії хроматографічних досліджень провела її завідувачка, докторка технічних наук Ірина Левчук.
Лабораторія здійснює дослідження якості та безпеки харчових продуктів за вітчизняними та міжнародними стандартами, а також є розробником власних унікальних методик, які мають визнання міжнародних органів стандартизації. Вона оснащена газовими та газово-рідинними хроматографами для визначення пестицидів, жирно-кислотного та триацилгліцерольного складу жирів, вмісту цукрів, складу ефірних олій, ароматизаторів, консервантів тощо. Оснащення лабораторії постійно оновлюється сучасними хроматографами та іншими приладами.
Особливе враження на гостей справив автоматизований комплекс для визначення таких токсикантів як монохлорпропаноли та гліцидол у харчових продуктах, переважно жирових. Установка потребує тільки зважування та внесення зразка жиру, інші операції пробопідготовки (гідроліз, екстракція) здійснюються автоматично.
Наші фахівчині вдячні Ірині Левчук за таку пізнавальну екскурсію!