23-24 жовтня 2025 року в нашому університеті уже вп’яте відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи».
Жодні виклики сьогодення не стають на заваді науковцям-харчовикам, медикам, виробникам харчової продукції, громадським діячам, іноземним колегам і партнерам консолідуватися у пошуку відповідей на актуальні питання сьогодення щодо сучасних тенденцій у сфері здорового харчування, популяризації наукових підходів до формування раціону людини та визначення перспектив розвитку харчової науки. У офлайні, онлайні чи змішаному форматі, як от нині, вони активно долучаються до роботи нашого науково-практичного івенту. Про важливість наукового напряму конференції свідчить широке представництво підприємств харчування, закладів медицини та освіти, і тих, що уже традиційно беруть у ній участь, й тих, хто вперше долучився до обговорення питань першого пріоритету – здоров’я і гарне самопочуття нації.
Відкрив роботу конференції, тепло привітавши її учасників і гостей, ректор університету, доктор технічних наук, професор Олександр Шевченко. Він зазначив, що здорове харчування – уже давно всесвітній тренд, і подібні заходи сприяють обміну досвідом між науковцями та практиками, а також формуванню єдиного міждисциплінарного підходу до вирішення питань здорового харчування від раннього дитинства до похилого віку. Ректор побажав плідних дискусій й корисної інформації, зауваживши, що незмінним залишається одне – наша спільна відповідальність за здоров’я української нації.
Із початком роботи V-ї конференції учасників у прямому зверненні привітали перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Предстоятель Православної Церкви України, митрополит Київський і всієї України Єпіфаній, президент Національної академії наук України, академік Анатолій Загородній.
Незмінним модератором роботи наукового заходу виступив ініціатор заснування проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття», активний організатор конференції, голова Київського Науково-технічного товариства харчової промисловості України Юрій Задніпряний.
У межах роботи конференції були представлені доповіді, присвячені питанням раціонального харчування, біотехнологій у виробництві продуктів, упровадження інновацій у харчовій промисловості, просвітницьким і комунікаційним стратегіям популяризації здорового способу життя тощо.
Практичні висновки і перспективи впровадження державної програми «Харчування дітей в закладах освіти як основа формування здорових харчових звичок» були наведені у спільній доповіді керівника команди реформи шкільного харчування, голови правління ГО «Національна асоціація громадського харчування» Ореста Степаняка та д.т.н., доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету, менеджерки з міжнародної співпраці та експертки з норм і принципів харчування команди реформи шкільного харчування Анастасії Шевченко.
Про А2-молоко, як новий стандарт здорового харчування дітей і дорослих розповіли завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, український патофізіолог, генетик, д.м.н., професор Віктор Досенко та співвласниця Ічнянського заводу сухого молока і масла Вікторія Ясенівка.
Інна Гара, к.м.н., лікарка-невролог вищої категорії, медична директорка Eurolab, рефлексотерапевтка, доцентка кафедри неврології, психіатрії, наркології та медичної психології, вказала шлях до здоров’я та гармонії за ланцюжком «стрес, сон, емоційний баланс та харчування».
Рекомендації по харчуванню онкологічних хворих надала д.м.н., член-кореспондентка НАМН України, завідувачка кафедри гастроентерології, дієтології і ендоскопії НУОЗ України імені П.Л. Шупика, членкиня Президії правління Української гастроентерологічної Асоціації, експертка МОЗ з гастроентерології, професорка Наталія Харченко. Її доповідь була сформульована за підсумками круглого столу «Харчування і онкологія: стандартні підходи та індивідуальні рішення», який відбувся в нашому університеті у рамках проєкту «Здорове харчування від дитинства до довголіття» 7 травня 2025 року.
Велику зацікавленість також викликала інформаційна доповідь «Електронні системи як фактор цифрової трансформації шкільного харчування» від фахівчинь Автоматизованого проєкту харчової промисловості «СУПІК: система управління продуктами і кухнею 2».
Жвавий нетворкінг відбувся і в рамках панельних дискусій.
У фокусі уваги учасників першої з них були актуальні тенденції та наукові напрямки у сфері здорового харчування населення; вегетаріанство та веганство: уподобання, мода, і необхідність; обмін науковими досягненнями, досвідом упровадження функціональних та оздоровчих продуктів; визначення напрямів міждисциплінарної співпраці у формуванні культури харчування; освітній компонент: формування свідомого ставлення до харчування.
Модерувала івент завідувачка кафедри технології оздоровчих продуктів НУХТ, д.т.н. професорка Галина Сімахін, а до участі долучилися к.м.н. завідувачка лабораторії геродієтики ДУ «Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України» Марʼяна Романенко, професор Віктор Досенко, к.м.н., лікарка-дієтологині, кардіологиня, лікарка УЗД, президентка Незалежної асоціації нутриціологів та дієтологів України Олександра Кириленко, д.м.н., спеціалістка з фармакології, гомеопатії та антропософської медицини, професорка Наталія Костинська, лікарка-терапевт вищої категорії, керівниця інформаційно-аналітичного відділу НВ ТОВ «Житомирбіопродукт» Людмила Осіння та співвласниця НВ ТОВ «Житомирбіопродукт» Наталія Складановська.
Учасники другої панельної дискусії – генеральна директорка ТОВ «Фавор» Раїса Михайлова, співвласниця Ічнянського заводу сухого молока і масла Вікторія Ясенівка, д.т.н., заступниця директора з наукової роботи Інституту продовольчих ресурсів НААН України, ст. н. с. Ірина Романчук, д.т.н., професор кафедри ресторанних і крафтових технологій Державного торговельно-економічного університету Тетяна Юдіна та інші під модеруванням д.т.н., завідувачки кафедри молока та молочних продуктів НУХТ, професорки Галини Поліщук зосередилися на обговоренні практичних питань щодо функціональних та оздоровчих молочних продуктів; сучасного стану оцінювання складу і технологічних властивостей молока та його поживної цінності, а також безлактозних продуктів. Зокрема говорили про профілактику, імунітет, збалансоване харчування та про науково обґрунтовані рецептури, у тому числі розроблені разом із фахівцями НУХТ.
Наприкінці першого дня роботи конференції відбулося нагородження переможців конкурсу в галузі здорового харчування у номінаціях «Інноваційна та впроваджена розробка», «Амбасадор здорового харчування», «Книга/публікація року», «Найкраща студентська розробка».
Протягом роботи заходу працювали виставки продукції здорового харчування та тематичних книг із фондів Науково-технічної бібліотеки університету.
Наступний день був насичений майстер-класами й семінарами на актуальні цікаві теми. Усі охочі могли долучитися до майстер-класу «Інноваційні продукти швидкого приготування з натуральної сировини» від ТОВ «БЕЙКЕРІ ФУД ІНВЕСТМЕНТ» на прикладі Street food нового формату (вареної кукурудзи в стакані) як здорової альтернативи фаст-фуду; семінару «Йога та медитація у сучасній системі оздоровлення людини» та майстер-класу з набуття практичних навичок зі зняття стресу та створення емоційної рівноваги під час війни від тренерів Міжнародної організації Хартфулнес Arnab Roychuramony, Олесі Мосесової та Василя Шевні; семінару «Натуральні оздоровчі продукти» від компанії Wild Kombucha; семінару «Дієтичне лікування раку» за підсумками круглого столу «Харчування і онкологія: стандартні підходи і індивідуальні рішення» від д.м.н., професорки кафедри гастроентерології, дієтології та гастроскопії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика Галини Анохіної; практичного кейсу «Здорове харчування. Фізична рекреація. Психосоматика» від Юрія Рябиця, практика здорового харчування, бізнес-тренера з комунікацій, автора курсу публічних виступів; семінару «Практика НАССР: інтеграція контролю якості та безпечності харчових продуктів у процеси харчування пацієнтів» від менеджерки НАССР бренду Foodicine/Академія харчування пацієнтів Валерії Бараненко.
Підсумовуючи роботу конференції, проректор з наукової роботи нашого університету Сергій Токарчук зазначив, як важливо відповідно до потреб сьогодення створювати такі інтерактивні майданчики, де представники різних напрямів науки й виробництва можуть поділитися своїм досвідом і практичними рекомендаціями для взаємозбагачення науковими досягненнями й визначення ефективних шляхів практичного застосування своїх здобутків. Він висловив подяку усім доповідачам і гостям, хто доєднався, незважаючи на складну ситуацію, й побажав учасникам конференції мирного неба, наснаги й найповнішої реалізації свого потенціалу, а також висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю й запросив долучатися до наступних заходів, щоб спільно вирішувати нагальні проблеми покращення здоров’я нації.
У травні-червні 2026 року заплановано проведення круглого столу «Здорове харчування та БАДи. Місце і роль» і вже традиційно у жовтні відбудеться VI Міжнародна науково-практична конференція «Здорове харчування від дитинства до довголіття: комплексний підхід, стан та перспективи». Місце проведення незмінне – Національний університет харчових технологій.
Найбільш продуктивною науковою ідеєю є та, час якої настав. Зараз настав час здорового харчування, тож працюємо далі над переведенням цієї ідеї у практичну площину!