Н У Х Т

Перший крок на шляху до захисту кандидатської дисертації зробив аспірант кафедри біотехнології і мікробіології

14 вересня 2018

Перший крок на шляху до захисту кандидатської дисертації зробив аспірант кафедри біотехнології і мікробіології

13 вересня 2018 р. відбулася довгоочікувана для аспіранта кафедри біотехнології і мікробіології, активного учасника наукового гуртка «Biotech» Миколи Івахнюка подія – представлення на засіданні кафедри результатів кандидатської дисертації за спеціальністю 03.00.20 – «біотехнологія». Тема дисертаційної роботи – «Синтез мікробного полісахариду етаполану на олієвмісних промислових відходах», керівник – д.б.н., професор Тетяна Пирог.

Під час доповіді молодий науковець навів основні результати своєї роботи, зокрема розроблену технологію мікробного полісахариду етаполану на відпрацьованій олії, основними елементами якої є: 1) використання як джерела вуглецю пересмажених олій будь- якого виду, якості та їх суміші об’ємною часткою 5 %; 2) використання препарату «Комплевіт» як джерела пантотенату для ауксотрофного штаму-продуцента Acinetobacter sp. IMB B-7005 (0,00095 %, в перерахунку на пантотенат кальцію); 3) оптимальне співвідношення джерел азоту та вуглецю; 4) використання 10 % інокуляту, вирощеного на відповідній рафінованій олії. На основі розробленої технології складений тимчасовий технологічний регламент на виробництво культуральної рідини Acinetobacter sp. IMB B-7005 для вторинного видобутку нафти. Етаполан, одержаний згідно з розробленою технологією, був апробований як компонент косметичного крему для рук на базі СПД «ЛПМ». Ефективність технології та достовірність отриманих результатів підтверджені актом апробації мікробного екзополісахариду етаполану як складника косметичного крему.

За темою дисертаційної роботи опубліковані 30 наукових робіт, із них 2 статті у фахових виданнях («Наукові праці НУХТ»), 4 статті у журналах наукометричних баз (Ukrainian Food Journal, Biotechnologia acta), 3 статті у міжнародних журналах («Аpriori. Cерия: естественные и технические науки», Известия Национальной академии наук Беларуси. Серия биологических наук), а також 9 статей у матеріалах конференцій та 9 тез. Також отримані 2 патенти України на корисну модель та 1 патент України на винахід.

Колектив кафедри біотехнології і мікробіології вітає Миколу Івахнюка з успішним представленням результатів наукового дослідження та бажає подальших успіхів на нелегкому шляху захисту дисертаційної роботи!

 

Опублікований: 14-09-2018
Читайте також:
Університет впевнено утримує перше місце з винахідницької діяльності

Винахідницька діяльність важлива складова роботи кожного навчального закладу, оскільки є одним із вагомих показників, що враховується всіма без виключення рейтинговими системами, у тому числі й ТОП-200. Цей напрям діяльності завжди був одним із пріоритетних для нашого університету, і як результат – постійне зростання її показників і стале лідерств...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Університет впевнено утримує перше місце з винахідницької діяльності 11 січня 2017

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів завершилася навчально-виробнича практика другокурсників

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів завершилася навчально-виробнича практика для студентів ІІ курсу Навчально–наукового інституту харчових технологій. Під час практики студенти переглянули навчальні відео, що демонструють процес виробництва хлібобулочних виробів та побували на провідних підприємствах ПАТ «Київхліб». У Києв...

ЧИТАТИ ДАЛІ

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів завершилася навчально-виробнича практика другокурсників 21 лютого 2018

Наші викладачі презентують НУХТ старшокурсникам коледжів

9 лютого 2018 року в Кам’янець-Подільському коледжі харчової промисловості НУХТ відбулася зустріч викладачів університету з викладачами коледжу та студентами випускних курсів спеціальності «Експлуатація та ремонт обладнання харчового виробництва». Зокрема, учасниками зустрічі стали: завідувач кафедри машинобудування, стандартизації та сертифікації...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Наші викладачі презентують НУХТ старшокурсникам коледжів 12 лютого 2018

Майстер-клас для школярів

13 березня 2018 року. викладач Полтавського коледжу харчових технологій НУХТ Людмила Васецька провела майстер-клас «Шоколадні фантазії» для учнів 9-го класу гімназії №13. Спочатку учні із зацікавленістю спостерігали за тим, як майстерно та легко викладач виготовляє прикраси з шоколаду для кондитерських виробів. Потім із великим захопленням діти с...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майстер-клас для школярів 14 березня 2018