Н У Х Т

Першачки-біотехнологи зачаровані Українським Парламентом

16 квітня 2019

Першачки-біотехнологи зачаровані Українським Парламентом

Студенти-біотехнологи першого курсу разом із куратором Віктором Удимовичем відвідали єдиний законодавчий орган нашої Батьківщини – Верховну Раду України.

Екскурсію Верховною Радою проводила головний консультант Апарату ВРУ Людмила Савон. Почалася вона з історичного екскурсу про український парламентаризм – від скликання віча на майданах стародавніх міст до сучасної Верховної Ради. Було цікаво почути про традиції українського парламентаризму, які починалися з давньоруського віча – всенародних зборів середньовічної громади чи міста. У 15 столітті, у литовсько-польську добу, на українських землях з'явилася практика проведення зібрань шляхти – сеймів. У 16 столітті, під впливом традицій шляхетського сейму та елементів староруського віча, в Україні оформилася традиція проведення козацьких рад.

Першим попередником Верховної Ради України була Центральна Рада Української Народної Республіки, утворена 17 березня 1917 року. Вона розпочала розбудову української державності шляхом видання Універсалів. Найвагомішим став IV Універсал, ухвалений 22 січня 1918 року, який проголосив одним із важливих завдань створення Конституції України. На останньому засіданні Центральної Ради 29 квітня 1918 року був ухвалений проект Конституції Української Народної Республіки – «Статут про державний устрій, права і вольності УНР».

Безпосереднім конституційним попередником Верховної Ради України була Верховна Рада Української радянської соціалістичної республіки. Після прийняття Акта проголошення незалежності України вона перетворилася на Верховну Раду України.

Потім екскурсанти пройшлися кулуарами парламенту, де побачили історичні документи та символи державності. І, нарешті, дійшли до самої сесійної зали. Студенти мали можливість побачити саме те місце, де народні депутати голосують і ухвалюють закони. Сама сесійна зала має досить великі площі, внизу знаходяться робочі місця депутатів, посередині президія ВРУ, по боках місця для міністрів і почесних гостей, на другому поверсі розташована ложа преси. Помітне місце в залі займає величезна люстра, яка важить 4 тонни.

Виявляється, екскурсія до Верховної Ради України – пізнавальна і цікава подія, відмітили для себе першачки-біотехнологи.

Опублікований: 16-04-2019
Читайте також:
Усім, хто цікавиться наукою: вийшов черговий номер журналу «Наукові праці Національного університету харчових технологій»

Навіть карантинні обмеження не стають на заваді роботі нашого колективу. І у таких непростих умовах наші науковці продовжують свої дослідження й оприлюднюють їх результати. У дистанційному режимі довелося працювати редколегіям наших наукових журналів, проте, це жодним чином не вплинуло на якість підготовлених і випущених номерів. Зокрема, можемо ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усім, хто цікавиться наукою: вийшов черговий номер журналу «Наукові праці Національного університету харчових технологій» 20 серпня 2020

Чергове поповнення докторів філософії на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів

На кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів відбувся захист дисертаційної роботи «Удосконалення технології цукерок кристалічної структури з використанням різних цукрів» аспіранткою Оксаною Дорожинською. Робота виконана під керівництвом к.т.н., доцентки кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Олени Кохан. Засіда...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чергове поповнення докторів філософії на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів 08 грудня 2023

Дієві заходи зі впровадження дуального навчання

На кафедрі технології м’яса і м’ясних продуктів у змішаному офлайн-онлайн форматі 4 листопада 2022 р. відбулася зустріч здобувачів освітнього ступеня «магістр» освітньо-професійних програм «Технології зберігання, консервування і переробки м’яса» та «Промислові та крафтові технології для HоRеCа в туризмі» і здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» о...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Дієві заходи зі впровадження дуального навчання 07 листопада 2022

Експертне оцінювання харчової продукції опановують наші студенти

1 лютого 2016 року Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму НУХТ за ініціативи досвідченого викладача товарознавства Олесі Стахів відбулася навчальна лекція з питань стандартизації та оцінки харчової продукції для студентів І-ІІ курсів комерційно-економічного напряму, яку прочитала начальник випробувального центру ДП Івано-Франків...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Експертне оцінювання харчової продукції опановують наші студенти 01 лютого 2017