Н У Х Т

Першачки-біотехнологи зачаровані Українським Парламентом

16 квітня 2019

Першачки-біотехнологи зачаровані Українським Парламентом

Студенти-біотехнологи першого курсу разом із куратором Віктором Удимовичем відвідали єдиний законодавчий орган нашої Батьківщини – Верховну Раду України.

Екскурсію Верховною Радою проводила головний консультант Апарату ВРУ Людмила Савон. Почалася вона з історичного екскурсу про український парламентаризм – від скликання віча на майданах стародавніх міст до сучасної Верховної Ради. Було цікаво почути про традиції українського парламентаризму, які починалися з давньоруського віча – всенародних зборів середньовічної громади чи міста. У 15 столітті, у литовсько-польську добу, на українських землях з'явилася практика проведення зібрань шляхти – сеймів. У 16 столітті, під впливом традицій шляхетського сейму та елементів староруського віча, в Україні оформилася традиція проведення козацьких рад.

Першим попередником Верховної Ради України була Центральна Рада Української Народної Республіки, утворена 17 березня 1917 року. Вона розпочала розбудову української державності шляхом видання Універсалів. Найвагомішим став IV Універсал, ухвалений 22 січня 1918 року, який проголосив одним із важливих завдань створення Конституції України. На останньому засіданні Центральної Ради 29 квітня 1918 року був ухвалений проект Конституції Української Народної Республіки – «Статут про державний устрій, права і вольності УНР».

Безпосереднім конституційним попередником Верховної Ради України була Верховна Рада Української радянської соціалістичної республіки. Після прийняття Акта проголошення незалежності України вона перетворилася на Верховну Раду України.

Потім екскурсанти пройшлися кулуарами парламенту, де побачили історичні документи та символи державності. І, нарешті, дійшли до самої сесійної зали. Студенти мали можливість побачити саме те місце, де народні депутати голосують і ухвалюють закони. Сама сесійна зала має досить великі площі, внизу знаходяться робочі місця депутатів, посередині президія ВРУ, по боках місця для міністрів і почесних гостей, на другому поверсі розташована ложа преси. Помітне місце в залі займає величезна люстра, яка важить 4 тонни.

Виявляється, екскурсія до Верховної Ради України – пізнавальна і цікава подія, відмітили для себе першачки-біотехнологи.

Опублікований: 16-04-2019
Читайте також:
Лайфхаки з написання ефективного резюме отримали студенти

Здобувачі спеціальності «Облік і оподаткування» ознайомилися з ключовими аспектами написання резюме, а також особливостями проведення співбесіди при працевлаштуванні. Цінні поради їм надала провідний експерт із працевлаштування, випускниця кафедри обліку і аудиту Валентина Бардадим. У ході онлайн-лекції фахівчиня розповіла, який вигляд повинна мат...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Лайфхаки з написання ефективного резюме отримали студенти 14 січня 2021

Чи можливе створення вічногоі двигуна: відповідь отримали учасники майстер-класу на кафедрі фізики

У рамках Дня відкритих дверей університету на кафедрі фізики відбувся майстер-клас «Чи можливе створення вічного двигуна?». Допомогу в організації цього заходу надали студенти групи АК-1-1, які запросили своїх молодших знайомих і друзів, що ще визначаються із вибором майбутньої спеціальності. На початку заходу завідувачка кафедри Світлана Літвинч...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Чи можливе створення вічногоі двигуна: відповідь отримали учасники майстер-класу на кафедрі фізики 12 грудня 2023

Профорієнтація від студентів-першокурсників: м. Кам’янець-Подільський

Під час травневих вихідних студентка групи БТ-1-1 Антоніна Рачковська вирішила завітати до школярів-одинадцятикласників і розповісти їм про наш університет і спеціальність «Біотехнології і біоінженерія», за якою сама успішно навчається у НУХТ. Її тепло зустріли у рідному Кам'янець-Подільському НВК №3 у складі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Профорієнтація від студентів-першокурсників: м. Кам’янець-Подільський 10 травня 2019

«АРТЕРІУМ» – це фантастика!

Триває технологічна практика майбутніх біотехнологів, яка дозволяє побачити як футуристичні технології, так і кар’єрні перспективи. Здобувачі 4-го курсу Марія Бондарчук, Юліана Забродська, Марія Парфенюк, Євгенія Салімова, Юлія Попова та Олександр Дешко проходять її на ПАТ «Київмедпрепарат», що входить до складу корпорації «Артеріум». ПАТ «Київмед...

ЧИТАТИ ДАЛІ

«АРТЕРІУМ» – це фантастика! 23 лютого 2022