Н У Х Т

Педагогічна практика: методи оцінювання хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae

28 лютого 2025

Педагогічна практика: методи оцінювання хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae

Важливість практичного навчання у процесі підготовки майбутніх фахівців з біотехнології є незаперечною. Таке опанування дисциплін дозволяє не тільки закріпити теоретичні знання, а й розвинути навички аналізу та експериментальної роботи, що є ключовими для успішної професійної діяльності.

У рамках педагогічної практики лабораторне заняття № 2 «Продукти біотехнології. Аналіз готової продукції» з дисципліни «Загальна біотехнологія» було проведено здобувачем освітньо-наукового ступеня PhD Олександром Воронцовим у присутності старшої викладачки кафедри біотехнології і мікробіології Тетяни Белемець.

Під час проведення лабораторної роботи на прикладі чистої культури хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae визначали щільність та розміри клітин, осмочутливість, а також стійкість і кислотність пресованих дріжджів.

Здобувачі освіти ознайомилися з фізико-хімічними характеристиками пресованих дріжджів, включаючи їхню вологість, кислотність, стійкість при зберіганні та підйомну силу; основним методами визначення розміру та щільності дріжджових клітин, зокрема за допомогою закону Ньютона та закону Стокса; центрифугуванням, як способом розділення клітин у суспензії та методами підрахунку клітин із використанням камери Горяєва; методами аналізу ферментативної активності дріжджів, такими як оцінювання зимазної та мальтазної активностей; методами визначення вологості продуктів за допомогою приладу Чижової та інших технологічних підходів.

Виконання цих завдань дозволило здобувачам освіти засвоїти основні методики аналізу продуктів біотехнології та оцінити їх якість відповідно до нормативних стандартів. Такі заняття сприяють не лише розвитку практичних навичок, але й формують критичне мислення та здатність до аналізу експериментальних даних, що є важливим аспектом підготовки майбутніх спеціалістів.

Опублікований: 28-02-2025
Читайте також:
Зустріч студентів кафедри маркетингу з учнями Ліцею №11 Звягелівської міської ради

Студенти кафедри маркетингу Навчально-наукового інституту економіки і управління цікаво та інформативно поспілкувалися зі старшокласниками Ліцею №11 Звягелівської міської ради. Майбутні маркетологи мали на меті допомогти майбутнім вступникам краще зрозуміти світ маркетингу та можливості, які відкриває навчання в цій сфері. В інтерактивній формі во...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Зустріч студентів кафедри маркетингу з учнями Ліцею №11 Звягелівської міської ради 02 жовтня 2024

Досвід фахівців, або цікаво і корисно про мікробіологію

Попри надскладну ситуацію в нашій країні, початок навчального року для четвертокурсників-біотехнологів став досить насиченим. Надзвичайно цінним, як для майбутніх спеціалістів, є практичний досвід і підтримка старших колег, яку вони змогли отримати, поспілкувавшись із начальником відділу промислової мікробіології ТОВ «УКРБІО» Артемом Слободянюком н...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Досвід фахівців, або цікаво і корисно про мікробіологію 24 жовтня 2022

Стартував прийом робіт на Конкурс стартап-проектів і Конкурс інноваційних проектів

Стартував прийом робіт на Конкурс стартап-проектів і Конкурс інноваційних проектів – заявки можна подати до 28 лютого 2019 року. Обидва конкурси відбудуться у рамках щорічного Всеукраїнського фестивалю інновацій (14-16 травня 2019 року). Участь у Конкурсі стартап-проектів можуть взяти роботи, представлені вишами, науковими установами національних ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартував прийом робіт на Конкурс стартап-проектів і Конкурс інноваційних проектів 14 січня 2019

Усе про систему управління якістю випробувань харчових продуктів в акредитованій лабораторії

На запрошення гарантки освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», лекторки навчальної дисципліни «Організація роботи виробничих і випробувальних лабораторій», доцентки кафедри експертизи харчових продуктів Світлани Усатюк заступниця завідувачки лабораторії досліджень хіміко-біологічних чинників Українського державно...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Усе про систему управління якістю випробувань харчових продуктів в акредитованій лабораторії 03 грудня 2024