Н У Х Т

Педагогічна практика: методи оцінювання хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae

28 лютого 2025

Педагогічна практика: методи оцінювання хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae

Важливість практичного навчання у процесі підготовки майбутніх фахівців з біотехнології є незаперечною. Таке опанування дисциплін дозволяє не тільки закріпити теоретичні знання, а й розвинути навички аналізу та експериментальної роботи, що є ключовими для успішної професійної діяльності.

У рамках педагогічної практики лабораторне заняття № 2 «Продукти біотехнології. Аналіз готової продукції» з дисципліни «Загальна біотехнологія» було проведено здобувачем освітньо-наукового ступеня PhD Олександром Воронцовим у присутності старшої викладачки кафедри біотехнології і мікробіології Тетяни Белемець.

Під час проведення лабораторної роботи на прикладі чистої культури хлібопекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae визначали щільність та розміри клітин, осмочутливість, а також стійкість і кислотність пресованих дріжджів.

Здобувачі освіти ознайомилися з фізико-хімічними характеристиками пресованих дріжджів, включаючи їхню вологість, кислотність, стійкість при зберіганні та підйомну силу; основним методами визначення розміру та щільності дріжджових клітин, зокрема за допомогою закону Ньютона та закону Стокса; центрифугуванням, як способом розділення клітин у суспензії та методами підрахунку клітин із використанням камери Горяєва; методами аналізу ферментативної активності дріжджів, такими як оцінювання зимазної та мальтазної активностей; методами визначення вологості продуктів за допомогою приладу Чижової та інших технологічних підходів.

Виконання цих завдань дозволило здобувачам освіти засвоїти основні методики аналізу продуктів біотехнології та оцінити їх якість відповідно до нормативних стандартів. Такі заняття сприяють не лише розвитку практичних навичок, але й формують критичне мислення та здатність до аналізу експериментальних даних, що є важливим аспектом підготовки майбутніх спеціалістів.

Опублікований: 28-02-2025
Читайте також:
До програми співпраці між виноробними регіонами Франції і України долучився Свалявський технічний коледж НУХТ

З 22 листопада у Закарпатській області стартувала довгострокова програма міжрегіонального партнерства «Бордо – Закарпаття» – співробітництво з провідними фахівцями виноробства Франції, мета якої – розвиток бренду «Вино Закарпаття», сприяння підвищенню якості місцевих вин через вдосконалення професійних знань і навичок виноробів, розвиток винного ту...

ЧИТАТИ ДАЛІ

До програми співпраці між виноробними регіонами Франції і України долучився Свалявський технічний коледж НУХТ 27 листопада 2019

Доцентка кафедри експертизи харчових продуктів розпочала стажування у Жешувському університеті (Польща)

За пропозиціями країн-партнерів України проводяться конкурси на різноманітні програми наукового стажування. Серед них Національним науковим центром у місті Краків (Польща) був проведений конкурс на річне наукове стажування для науково-педагогічних працівників України, які співпрацюють із польськими вищими освітніми закладами. За результатами конку...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Доцентка кафедри експертизи харчових продуктів розпочала стажування у Жешувському університеті (Польща) 03 червня 2022

Викладач кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування став сертифікованим фахівцем з Autodesk Revit MEP

З метою розвитку професійних навиків і впровадження сучасних САПР-технологій у навчальний процес старший викладач кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування Андрій Слюсенко здобув навички роботи в програмі Autodesk Revit MEP. Очне навчання проходило у навчальному центрі «Успіх», діяльність якого здійснюється за ліцен...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладач кафедри технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проєктування став сертифікованим фахівцем з Autodesk Revit MEP 19 січня 2024

Команда студентів НУХТ «Unity» познайомилася з агрорішеннями зі світової стартап-столиці

Наші студенти талановиті в усьому. Прагнення до пізнання нового, поєднане з вивченим в університеті та незаангажованістю думок, підтримка викладачів плюс креативність і дрібка везіння – і у підсумку перемога з-поміж 200 претендентів у хакатоні Student Agritech Challenge й головний приз – поїздка до одного з інноваційних парків Ізраїлю. Переможці в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Команда студентів НУХТ «Unity» познайомилася з агрорішеннями зі світової стартап-столиці 11 липня 2018