Н У Х Т

Особливості процесу отримання інсуліну на ПрАТ «Індар» вивчали студенти-біотехнологи

24 травня 2018

Особливості процесу отримання інсуліну на ПрАТ «Індар» вивчали студенти-біотехнологи

23 травня студенти кафедри біотехнології і мікробіології, які навчаються за спеціальністю 162 «Біотехнології та біоінженерія», разом із викладачами Оксаною Скроцькою та Тетяною Нечипор відвідали єдиний в Україні завод із повним технологічним циклом виробництва генно-інженерних інсулінів (від субстанції до готових лікарських форм) – ПрАТ «Індар».

Студентів зустрів заступник начальника відділу кадрів Максим Ярошевський, який розповів про роботу підприємства, наявні вакансії та наголосив, що на заводі працює велика кількість випускників саме нашого університету. Далі відбувся інструктаж щодо правил поведінки відвідувачів на території ПрАТ «Індар», який провів начальник відділу аналізу і аудиту якості департаменту забезпечення якості Володимир Валігун. Після чого студентів «передали у руки» заступнику голови правління з якості Людмилі Солян.

Одягнувши одноразовий одяг і бахіли, група вирушила на дільницю ферментації (клас чистоти Е), де зустрілась із випускницею кафедри біотехнології і мікробіології Богданою Соловей-Коваль, яка нині працює провідним технологом цієї дільниці. На цьому етапі у студентів була велика кількість запитань, що стосувались особливостей процесу культивування – підготовки поживного середовища, тривалості процесу, частоти відбору проб, особливостей внесення індуктора, параметрів, які контролюють під час ферментації тощо. Особливо даний процес зацікавив Анастасію Косів, яка незабаром захищатиме дипломний проект по біосинтезу інсуліну. До речі рекомбінантний штам Еsсhеriсhiа соli, який використовують на виробництві, сконструювали фахівці ПрАТ «Індар».

Після ферментації студентам розповіли і показали обладнання, де відбуваються етапи виділення і очищення інсуліну: виділення проінсуліну, рефолдинг білка з метою формування дисульфідних зв’язків, осадження, розчинення та оброблення ферментами, очищення з використанням іонообмінної хроматографії та високоефективної рідинної хроматографії. Процес отримання субстанції готової до використання з метою виробництва лікарського засобу триває близько 20 днів і, крім культивування Еsсhеriсhiа соli та виділення інсуліну, включає проведення необхідних контролів.

Далі відвідали ділянку підготовки води (клас чистоти L). На підприємстві використовують воду не із загального водопроводу, а артезіанську зі свердловини заводу. Із неї отримують воду очищену (температура зберігання 18-20 °С) та ін’єкційну (температура зберігання 85 °С).

Наступним етапом було ознайомлення із підготовкою повітря для відповідних класів чистоти, а також для процесу аерації при культивуванні рекомбінантного штаму Еsсhеriсhiа соli. Даний процес повністю автоматизований і контролюється на кожному етапі.

Також студенти мали змогу побачити процес отримання готового лікарського засобу: миття флаконів (клас чистоти D), приготування розчину інсуліну (клас чистоти С), здійснення стерилізуючої фільтрації (клас чистоти В) та наповнення флаконів (зона А). Далі йде автоматизована лінія, де відбувається наклеювання етикеток на флакони і упаковка.

Людмила Павлівна розповіла і про особливості зберігання і транспортування препаратів інсуліну, для яких важливим фактором є температура 2-8 °С. На підприємстві інсулін зберігається у спеціальних холодильних кімнатах, а транспортується спеціальними машинами, де також підтримується відповідна температура. Враховуючи, що на шляху транспортування є ділянки, на яких неможливо забезпечити відповідний температурний режим (наприклад, вивантаження препарату з машини перед завантаженням у літак), обов’язковим є валідація упаковки. Також на контейнери з препаратом встановлюються зовнішні і внутрішні температурні логери, які фіксують температуру в процесі транспортування.

Наприкінці зустрічі студентам побажали успіху у навчанні і запросили на роботу після захисту кваліфікаційного диплому.

Студенти й викладачі щиро вдячні керівництву та колективу ПрАТ «Індар» за унікальну можливість ознайомитися з особливостями роботи підприємства та  змістовну й цікаву екскурсію!

Опублікований: 24-05-2018
Читайте також:
Своїми пропозиціями щодо організації навчального процесу поділилися здобувачі факультету біотехнології та екологічного контролю

Думка студентів стосовно організації навчального процесу завжди є важливою для фахівців факультету біотехнології та екологічного контролю. Другий тиждень навчання на факультеті розпочався з анонімного опитування здобувачів. Після нелегкого семестру дистанційного навчання студенти змогли, нарешті сидячи в аудиторії, поділитися з представниками декан...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Своїми пропозиціями щодо організації навчального процесу поділилися здобувачі факультету біотехнології та екологічного контролю 09 вересня 2021

Про традиції святкувань у різних країнах дізнаються студенти на заходах кафедри  іноземних мов професійного спрямування

23 листопада старший викладач кафедри іноземних мов професійного спрямування Олена Сподинюк провела зі студентами групи ТІ 1-1 захід, присвячений Міжнародному дню студента. Студенти підготували презентації та повідомлення англійською та українською мовою щодо історії виникнення, традицій, прикмет і святкування цього дня в різних країнах: Україні, ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про традиції святкувань у різних країнах дізнаються студенти на заходах кафедри іноземних мов професійного спрямування 26 листопада 2018

Вражаючі здобутки наших магістрантів-менеджерів

Магістранти освітньо-професійної програми «Менеджмент організацій і адміністрування» під керівництвом професорки кафедри економіки праці та менеджменту, гарантки програми Світлани Бурлуцької взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «LoNG-2021» (Look of New Generation/Погляд нового покоління) «Блокчейн приходить в Україну», що тривав з 1 жовтня по 14...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вражаючі здобутки наших магістрантів-менеджерів 20 грудня 2021

З маніпуляційними техніками в управлінні персоналом познайомилися наші студенти…

Професор кафедри економіки праці та менеджменту Олена Драган організувала для управлінців персоналом 4 курсу майстер-клас із психологом Євгенією Ейсмонт. У професійні практиці Євгенії – групові та індивідуальні психологічні консультації співробітників і топ-менеджерів відомих компаній. Зараз вона працює в освітньому проекті – школі Claris Verbis, ф...

ЧИТАТИ ДАЛІ

З маніпуляційними техніками в управлінні персоналом познайомилися наші студенти… 15 листопада 2019