Н У Х Т

Основні засади ресторанного бізнесу в Україні: крутий нетворкінг із фахівчинею-практиком

30 жовтня 2025

Основні засади ресторанного бізнесу в Україні: крутий нетворкінг із фахівчинею-практиком

28 жовтня 2025 року на кафедрі готельно-ресторанної справи для здобувачів-бакалаврів спеціальності J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» у межах дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» (лекторка – доцентка Оксана Кирпіченкова) відбувся гостьовий лекторій «Про український ресторанний бізнес» від фахівчині з розвитку персоналу мережі закладів «Євразія» (м. Київ) Ольги Пистіної-Зілінської.

Лекторій був присвячений основним засадам ресторанного бізнесу в Україні та кар’єрним можливостям для молодих фахівців з готельно-ресторанної справи та кейтерингу. Тематика прямо пов’язана з навчальними результатами дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» та запитами ринку праці: мережеві оператори активно шукають кадри операційних підрозділів виробництва кулінарної продукції та менеджменту, очікуючи від випускників практичної готовності до роботи.

У першій частині зустрічі розглянули, що таке ресторанний бізнес і з яких елементів він складається. На прикладі «Євразії» обговорили шлях від ідеї та концепції до відкриття закладу, підсвічуючи важливість атмосфери, смаку, турботи про гостя та системного навчання персоналу.

Лекторка проілюструвала типову структуру управління – власники й інвестори, СЕО, операційний, маркетинговий, HR, фінансовий, технічний та ІТ напрями, відділ закупівель і блок розроблення меню на чолі з бренд шефом – із зонами відповідальності та взаємодією підрозділів.

Далі перейшли до освіти і працевлаштування: де опановують професії кухаря, бариста, сушиста, офіціанта та адміністратора; як проходить стажування в мережевих закладах; на яких майданчиках шукати вакансії. Фахівчиня наголосила, що рівень заробітку в сфері ресторанного бізнесу сьогодні є конкурентним, водночас сильно залежить від кваліфікації працівника, розташування закладу та інших чинників.

Завершився лекторій сесією запитань відповідей про перші кроки в професії, підготовку резюме та співбесіди. На прикладах із практики «Євразії» показано роботу з різними аудиторіями – сімейні формати, дитячі кімнати та pet friendly формати, а також важливість командної культури й корпоративного навчання. Учасники отримали прикладні поради, які допоможуть перетворити теорію курсу на конкретні дії під час практик і першого працевлаштування.

Слухачі висловили подяку пані Ользі за змістовну лекцію та відкритий діалог, а також доцентці Оксані Кирпіченковій за організацію події у межах навчального курсу.

Опублікований: 30-10-2025
Читайте також:
Традиційні вересневі зустрічі з першачками у Навчально-науковому інституті харчових технологій

Цьогоріч родина Навчально-наукового інституту харчових технологій поповнилася ще на 169 здобувачів, які вступили до НУХТ на освітній ступінь «Бакалавр» на основі повної загальної середньої освіти на три освітні програми спеціальностей 161 «Хімічні технології та інженерія» та 181 «Харчові технології». До найчисельнішої в університеті освітньої прогр...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Традиційні вересневі зустрічі з першачками у Навчально-науковому інституті харчових технологій 12 вересня 2024

Практичні нюанси поширення результатів досліджень на науковому семінарі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів

Наукова інформація є основою розвитку науки та освіти. Доступ до актуальних досліджень і знань є критично важливим для підвищення професійного рівня науковців, удосконалення методик дослідження і викладання. Визнаним центром обміну науковою інформацією завжди були бібліотеки, які в сучасних умовах надають як традиційний, так і цифровий доступ до зн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Практичні нюанси поширення результатів досліджень на науковому семінарі кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів 03 квітня 2024

Знайомство майбутніх експертів з Оlkom

Академічна група ХЕ-3-12 разом із наставницею, професоркою, академіком УАН Оксаною Шульгою та доценткою кафедри експертизи харчових продуктів Анастасією Чорною відвідали провідне харчове підприємство України – ПрАТ «Київський маргариновий завод» Оlkom. Студенти на практиці побачили технологію виготовлення рафінованої олії, зміну органолептичних по...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Знайомство майбутніх експертів з Оlkom 08 травня 2024

Виконання магістерської роботи під час карантину

Карантин – це час, який має бути ефективно використаний студентами. Він змушує шукати нові способи взаємодії викладачів і студентів. Тому, під час дистанційного навчання у магістрів є можливість розібратися більш детально в тематиці свого диплому, знайти цікаву і корисну інформацію, приділити увагу розрахункам і схемам виробництва.  На думку магіс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Виконання магістерської роботи під час карантину 13 квітня 2020