Н У Х Т

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

17 грудня 2020

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

16 грудня у спеціалізованій вченій раді Д 26.058.06 відбувся захист дисертації «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» старшою викладачкою кафедри готельно-ресторанної справи Аліною Ковтун на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету, професор, д.т.н. Володимир Ковбаса.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з епідеміологічною ситуацією, захист відбувався у режимі реального часу у форматі відеоконференції на платформі Zoom.

Дисертаційна робота виконувалася відповідно до тематики кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів «Розробка прогресивних ексклюзивних технологій харчоконцентратів підвищеної харчової цінності, швидкого приготування, дитячого, лікувально-профілактичного призначення».

У своїй доповіді здобувачка обґрунтувала вибір теми дослідження, навела мету і завдання свого дослідження, довела його актуальність, вказала на наукову новизну отриманих результатів. Зокрема, вперше були сформульовані теоретичні й практичні передумови використання запропонованих добавок – висівок, жмиху, кріопорошків при виробництві формованих картопляних чипсів; розроблені математичні моделі технологічного процесу й оптимізовані параметри їх виготовлення.

Варто зауважити, що науковицею були розроблені технологічні інструкції та рецептури на  нові види формованих картопляних чипсів з висівками жита, ячменю, жмихом гарбузового насіння, кріопорошками броколі і червоного буряка, які були затверджені спеціальною галузевою дегустаційною комісією з оцінювання якості кондитерських виробів, харчових концентратів, кави, чаю та напоїв на їх основі Асоціації «Укркондпром». Також отримані три деклараційні патенти України на корисну модель, результати наукових досліджень апробовані в промисловому виробництві на підприємстві ТОВ «АГАТ».

Офіційними опонентами виступили завідувачка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів Одеської національної академії харчових технологій, професорка Катерина Іоргачова та завідувачка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів Харківського державного університету харчування та торгівлі, професорка Ольга Самохвалова. Обидві опонентки, надавши незначні зауваження щодо змісту і оформлення дисертаційної роботи, зазначили її високий науково-методичний рівень і відповідність встановленим вимогам за актуальністю, обсягом виконаних досліджень, науковим рівнем, новизною, практичною цінністю та виваженістю висновків. Професорки наголосили, що здобувачка заслуговує на присудження наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.01 – «Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів».

Після представлення роботи та ґрунтовних, впевнених відповідей науковиці на запитання членів спецради, відбулася процедура таємного голосування. За його результатами Аліні Ковтун одноголосно був присуджений науковий ступінь кандидата технічних наук.

Вітаємо молоду науковицю з підкоренням наукової висоти! Бажаємо творчої наснаги й подальших успіхів у професійному та особистому розвитку! 

Опублікований: 17-12-2020
Читайте також:
Студенти-філологи серед переможців вікторини до Міжнародного дня рідної мови!

Національна комісія зі стандартів державної мови опрацювала відповіді 2867 учасників вікторини до Міжнародного дня рідної мови. За результатами аналізу, на всі запитання правильно відповіли 215 осіб, які й стали переможцями вікторини. Приємно, що серед них – здобувачі першого курсу освітньої програми «Мовнокомунікативні студії в кіберпросторі» Арт...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студенти-філологи серед переможців вікторини до Міжнародного дня рідної мови! 28 лютого 2025

Фахівці кафедр технології зберігання і переробки зерна і технології хлібопекарських і кондитерських виробів провели спільну лабораторну роботу

Доцент кафедри технології зберігання і переробки зерна Олег Євтушенко за участю асистента кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів Віталія Пічкура провів для студентів групи ТХ-4-4 лабораторну роботу з дисципліни «Низькомолекулярні та екструзійні технології». Для студентів демонструвалася робота екструдера при переробленні кукуру...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фахівці кафедр технології зберігання і переробки зерна і технології хлібопекарських і кондитерських виробів провели спільну лабораторну роботу 05 вересня 2018

ІІ Зимова школа програмування завершила роботу у Волинському коледжі НУХТ

Завершила роботу ІІ Зимова школа програмування, що працювала у Волинському коледжі НУХТ під час зимових канікул. Мета школи – надати школярам, учням і студентам можливість проявити свою майстерність у мистецтві розроблення алгоритмів і складанні програм мовами високого рівня, підвищити рівень знань із предметів, які передбачають програмування та ал...

ЧИТАТИ ДАЛІ

ІІ Зимова школа програмування завершила роботу у Волинському коледжі НУХТ 29 січня 2019

Приймальна комісія НУХТ радо допоможе вступникам пільгових категорій подати електронні заяви на вступ

Як повідомляють у МОН, цього року в ЄДЕБО реалізований новий модуль «Особи зі спеціальними умовами вступу», завдяки якому вступникам пільгових категорій надана можливість подання електронних заяв. Особи, які мають спеціальні умови щодо участі у конкурсному відборі під час вступу та мають хоча б один сертифікат ЗНО 2017-2020 років (2018-2020 у разі...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Приймальна комісія НУХТ радо допоможе вступникам пільгових категорій подати електронні заяви на вступ 10 серпня 2020