Н У Х Т

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

17 грудня 2020

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

16 грудня у спеціалізованій вченій раді Д 26.058.06 відбувся захист дисертації «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» старшою викладачкою кафедри готельно-ресторанної справи Аліною Ковтун на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету, професор, д.т.н. Володимир Ковбаса.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з епідеміологічною ситуацією, захист відбувався у режимі реального часу у форматі відеоконференції на платформі Zoom.

Дисертаційна робота виконувалася відповідно до тематики кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів «Розробка прогресивних ексклюзивних технологій харчоконцентратів підвищеної харчової цінності, швидкого приготування, дитячого, лікувально-профілактичного призначення».

У своїй доповіді здобувачка обґрунтувала вибір теми дослідження, навела мету і завдання свого дослідження, довела його актуальність, вказала на наукову новизну отриманих результатів. Зокрема, вперше були сформульовані теоретичні й практичні передумови використання запропонованих добавок – висівок, жмиху, кріопорошків при виробництві формованих картопляних чипсів; розроблені математичні моделі технологічного процесу й оптимізовані параметри їх виготовлення.

Варто зауважити, що науковицею були розроблені технологічні інструкції та рецептури на  нові види формованих картопляних чипсів з висівками жита, ячменю, жмихом гарбузового насіння, кріопорошками броколі і червоного буряка, які були затверджені спеціальною галузевою дегустаційною комісією з оцінювання якості кондитерських виробів, харчових концентратів, кави, чаю та напоїв на їх основі Асоціації «Укркондпром». Також отримані три деклараційні патенти України на корисну модель, результати наукових досліджень апробовані в промисловому виробництві на підприємстві ТОВ «АГАТ».

Офіційними опонентами виступили завідувачка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів Одеської національної академії харчових технологій, професорка Катерина Іоргачова та завідувачка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів Харківського державного університету харчування та торгівлі, професорка Ольга Самохвалова. Обидві опонентки, надавши незначні зауваження щодо змісту і оформлення дисертаційної роботи, зазначили її високий науково-методичний рівень і відповідність встановленим вимогам за актуальністю, обсягом виконаних досліджень, науковим рівнем, новизною, практичною цінністю та виваженістю висновків. Професорки наголосили, що здобувачка заслуговує на присудження наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.01 – «Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів».

Після представлення роботи та ґрунтовних, впевнених відповідей науковиці на запитання членів спецради, відбулася процедура таємного голосування. За його результатами Аліні Ковтун одноголосно був присуджений науковий ступінь кандидата технічних наук.

Вітаємо молоду науковицю з підкоренням наукової висоти! Бажаємо творчої наснаги й подальших успіхів у професійному та особистому розвитку! 

Опублікований: 17-12-2020
Читайте також:
Кайдзен на SMART-лекторії кафедри мехатроніки та пакувальної техніки

Керівник групи менеджменту виробництва Дмитро Полатайло представив на SMART-лекторії кафедри мехатроніки та пакувальної техніки ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця». У події взяли участь понад 50 учасників – викладачі і здобувачі вищої освіти освітньо-професійної програми «Прикладна механіка» (спеціальність 131 «Прикладна механіка») та освітньо-про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Кайдзен на SMART-лекторії кафедри мехатроніки та пакувальної техніки 30 жовтня 2023

Отримані знання на практиці випробовують здобувачі-екологи

Тривають виробнича та переддипломна практики здобувачів спеціальності 101 «Екологія». Базами практики в цьому навчальному році стали підприємства: ТОВ «Криворізький хлібокомбінат», ПАТ «Карлсберг Україна», ТОВ «Пирятинський сирзавод», ПрАТ «Славутський пивоварний завод», ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», Філія ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинсь...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Отримані знання на практиці випробовують здобувачі-екологи 29 січня 2021

Аніме у студентських проєктах

Останнім часом аніме став одним із найпоширеніших напрямків у малюванні серед талановитої молоді. Сьогодні він заполонив фактично увесь світ. Зацікавившись цією темою, здобувачі вищої освіти другого курсу спеціальності «Реклама та зв’язки з громадськістю» Навчально-наукового інституту економіки і управління НУХТ разом із викладачкою кафедри маркет...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Аніме у студентських проєктах 30 грудня 2020

Черговий кіносеанс на кафедрі іноземних мов професійного спрямування

24 травня студентам ІІІ курсу спеціальності «Туризм» старший викладач кафедри іноземних мов професійного спрямування Лада Коваленко представила фільм німецького режисера Вольфганга Беккера «Гуд бай Ленін». Картина розповідає історію німецької сім’ї Кернерів під час падіння Берлінської стіни. Батько сімейства, поїхавши у відрядження на територію ФРН...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Черговий кіносеанс на кафедрі іноземних мов професійного спрямування 27 травня 2019