Н У Х Т

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

17 december 2020

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

16 грудня у спеціалізованій вченій раді Д 26.058.06 відбувся захист дисертації «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» старшою викладачкою кафедри готельно-ресторанної справи Аліною Ковтун на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету, професор, д.т.н. Володимир Ковбаса.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з епідеміологічною ситуацією, захист відбувався у режимі реального часу у форматі відеоконференції на платформі Zoom.

Дисертаційна робота виконувалася відповідно до тематики кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів «Розробка прогресивних ексклюзивних технологій харчоконцентратів підвищеної харчової цінності, швидкого приготування, дитячого, лікувально-профілактичного призначення».

У своїй доповіді здобувачка обґрунтувала вибір теми дослідження, навела мету і завдання свого дослідження, довела його актуальність, вказала на наукову новизну отриманих результатів. Зокрема, вперше були сформульовані теоретичні й практичні передумови використання запропонованих добавок – висівок, жмиху, кріопорошків при виробництві формованих картопляних чипсів; розроблені математичні моделі технологічного процесу й оптимізовані параметри їх виготовлення.

Варто зауважити, що науковицею були розроблені технологічні інструкції та рецептури на  нові види формованих картопляних чипсів з висівками жита, ячменю, жмихом гарбузового насіння, кріопорошками броколі і червоного буряка, які були затверджені спеціальною галузевою дегустаційною комісією з оцінювання якості кондитерських виробів, харчових концентратів, кави, чаю та напоїв на їх основі Асоціації «Укркондпром». Також отримані три деклараційні патенти України на корисну модель, результати наукових досліджень апробовані в промисловому виробництві на підприємстві ТОВ «АГАТ».

Офіційними опонентами виступили завідувачка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів Одеської національної академії харчових технологій, професорка Катерина Іоргачова та завідувачка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів Харківського державного університету харчування та торгівлі, професорка Ольга Самохвалова. Обидві опонентки, надавши незначні зауваження щодо змісту і оформлення дисертаційної роботи, зазначили її високий науково-методичний рівень і відповідність встановленим вимогам за актуальністю, обсягом виконаних досліджень, науковим рівнем, новизною, практичною цінністю та виваженістю висновків. Професорки наголосили, що здобувачка заслуговує на присудження наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.01 – «Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів».

Після представлення роботи та ґрунтовних, впевнених відповідей науковиці на запитання членів спецради, відбулася процедура таємного голосування. За його результатами Аліні Ковтун одноголосно був присуджений науковий ступінь кандидата технічних наук.

Вітаємо молоду науковицю з підкоренням наукової висоти! Бажаємо творчої наснаги й подальших успіхів у професійному та особистому розвитку! 

Published on: 17-12-2020
Read also:
Здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – учасники Всеукраїнського кулінарного конкурсу

Не зважаючи на складні умови сьогодення, наукова спільнота кафедри готельно-ресторанної справи разом зі здобувачами вищої освіти впевнено продовжують тримати освітній фронт і підтримувати Збройні Сили України! Студенти другого і третього курсів спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» Анна Огієнко, Андрій Довгаюк, Вікторія Ковальчук, Катерин...

READ YOURSELF

Здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» – учасники Всеукраїнського кулінарного конкурсу 13 december 2022

Ще одна перемога здобувачки-менеджерки персоналу у Всеукраїнському конкурсі кваліфікаційних робіт!

На базі Київського національного університету технологій та дизайну відбулася підсумкова конференція Всеукраїнського конкурсу кваліфікаційних робіт студентів за спеціальністю 073 «Менеджмент» (спеціалізацій «Менеджмент персоналу», «Менеджмент бізнес-структур»), де було представлено 120 робіт освітнього ступеня «бакалавр» і 67 робіт освітнього ступе...

READ YOURSELF

Ще одна перемога здобувачки-менеджерки персоналу у Всеукраїнському конкурсі кваліфікаційних робіт! 26 october 2023

Делегація викладачів НУХТ із дружнім візитом відвідала Білостоцьку політехніку (Польща)

З 10 по 14 червня 2019 р. викладачі НУХТ перебували в Білостоцькому політехнічному університеті (Politechnika Białostocka) у Польщі. До складу делегації увійшли декан факультету автоматизації і комп’ютерних систем Андрій Форсюк, професор кафедри мехатроніки та пакувальної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.Гулого...

READ YOURSELF

Делегація викладачів НУХТ із дружнім візитом відвідала Білостоцьку політехніку (Польща) 25 june 2019