Н У Х Т

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

17 december 2020

Нова наукова висота: старша викладачка кафедри готельно-ресторанної справи успішно захистила дисертаційне дослідження

16 грудня у спеціалізованій вченій раді Д 26.058.06 відбувся захист дисертації «Удосконалення технології формованих картопляних чіпсів підвищеної харчової цінності» старшою викладачкою кафедри готельно-ресторанної справи Аліною Ковтун на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук. Науковий керівник – завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів нашого університету, професор, д.т.н. Володимир Ковбаса.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з епідеміологічною ситуацією, захист відбувався у режимі реального часу у форматі відеоконференції на платформі Zoom.

Дисертаційна робота виконувалася відповідно до тематики кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів «Розробка прогресивних ексклюзивних технологій харчоконцентратів підвищеної харчової цінності, швидкого приготування, дитячого, лікувально-профілактичного призначення».

У своїй доповіді здобувачка обґрунтувала вибір теми дослідження, навела мету і завдання свого дослідження, довела його актуальність, вказала на наукову новизну отриманих результатів. Зокрема, вперше були сформульовані теоретичні й практичні передумови використання запропонованих добавок – висівок, жмиху, кріопорошків при виробництві формованих картопляних чипсів; розроблені математичні моделі технологічного процесу й оптимізовані параметри їх виготовлення.

Варто зауважити, що науковицею були розроблені технологічні інструкції та рецептури на  нові види формованих картопляних чипсів з висівками жита, ячменю, жмихом гарбузового насіння, кріопорошками броколі і червоного буряка, які були затверджені спеціальною галузевою дегустаційною комісією з оцінювання якості кондитерських виробів, харчових концентратів, кави, чаю та напоїв на їх основі Асоціації «Укркондпром». Також отримані три деклараційні патенти України на корисну модель, результати наукових досліджень апробовані в промисловому виробництві на підприємстві ТОВ «АГАТ».

Офіційними опонентами виступили завідувачка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів Одеської національної академії харчових технологій, професорка Катерина Іоргачова та завідувачка кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів Харківського державного університету харчування та торгівлі, професорка Ольга Самохвалова. Обидві опонентки, надавши незначні зауваження щодо змісту і оформлення дисертаційної роботи, зазначили її високий науково-методичний рівень і відповідність встановленим вимогам за актуальністю, обсягом виконаних досліджень, науковим рівнем, новизною, практичною цінністю та виваженістю висновків. Професорки наголосили, що здобувачка заслуговує на присудження наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.01 – «Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів».

Після представлення роботи та ґрунтовних, впевнених відповідей науковиці на запитання членів спецради, відбулася процедура таємного голосування. За його результатами Аліні Ковтун одноголосно був присуджений науковий ступінь кандидата технічних наук.

Вітаємо молоду науковицю з підкоренням наукової висоти! Бажаємо творчої наснаги й подальших успіхів у професійному та особистому розвитку! 

Published on: 17-12-2020
Read also:
Менеджери персоналу посіли всі призові місця у всеукраїнському конкурсі!

Наприкінці вересня 2025 року на базі кафедри менеджменту та маркетингу Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку (м. Одеса) відбувся Всеукраїнський конкурс кваліфікаційних робіт зі спеціальності 073 «Менеджмент». Вітаємо переможців освітньої програми «Менеджмент персоналу»: за другим (магістерським) рівнем вищої освіти: • І мі...

READ YOURSELF

Менеджери персоналу посіли всі призові місця у всеукраїнському конкурсі! 13 october 2025

Кафедра електропостачання і енергоменеджменту розширює співпрацю з компанією «Сіменс Україна»

Викладачі кафедри електропостачання і енергоменеджменту к. т. н., доцентка Юлія Куєвда, доктор філософії, асистент Петро Зінькевич і старший викладач Олег Мащенко відвідали компанію «Сіменс Україна» та зустрілися з керівником відділу продажів «Електроенергетика та автоматизація» Антоном Онуфрійчуком. Зустріч відбулася в рамках програми розширення ...

READ YOURSELF

Кафедра електропостачання і енергоменеджменту розширює співпрацю з компанією «Сіменс Україна» 05 february 2024

Реалії сьогодення та перспективи майбутнього в технологіях водопідготовки обговорювали науковці

25 жовтня 2022 р. в  нашому університеті за участі Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського Національної академії наук України (ІКХХВ), Асоціації виробників мінеральних та питних вод України, а також кафедри технології цукру і підготовки води проведено ІV Міжнародну науково-практичну конференцію «Перспективи майбутнього та реалі...

READ YOURSELF

Реалії сьогодення та перспективи майбутнього в технологіях водопідготовки обговорювали науковці 26 october 2022

Кембриджська експертка розкрила таємниці реконструкції генома на лекції для здобувачів-біотехнологів

Днями здобувачі спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» освітніх ступенів «бакалавр», «магістр», освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» та викладачі кафедри біотехнології і мікробіології мали унікальну нагоду віртуально відвідати один із провідних світових наукових центрів і зануритися у світ передових генетичних технологій. Із над...

READ YOURSELF

Кембриджська експертка розкрила таємниці реконструкції генома на лекції для здобувачів-біотехнологів 13 may 2025