Н У Х Т

Нові матеріали з наночастинок – уже не майбутнє, а реальність!

06 травня 2024

Нові матеріали з наночастинок – уже не майбутнє, а реальність!

Вкотре здобувачі спеціальності «Біотехнології та біоінженерія» зустрілися з українським вченим, якого знають в усьому світі – професором Університету Дрекселя (США) Юрієм Гогоці , який є одним із відкривачів дивовижного матеріалу MXenes.

Зустріч відбулася за підтримки освітньої платформи Ukraine Global Faculty, де наші магістранти освітньої програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія», а також здобувачі ступеня «доктор філософії» разом із лекторкою вибіркових дисциплін «Нанобіотехнології» та «Мікробні технології наночасток благородних металів» Оксаною Скроцькою прослухали цікаву лекцію про можливості та перспективність використання йих наноматеріалів.

MXenes – це група двокомпонентних матеріалів, що складаються з шарів максену та іншого хімічного елементу або групи елементів. Юрій Гогоці розповів, що один із головних способів отримання MXenes – відшаровування вихідних матеріалів за допомогою реакції з розчинниками або кислотами, що призводить до відокремлення шарів та отримання структури MXene. Такий підхід дає можливість варіювати властивості MXenes шляхом контролю зміни вмісту та типу функціональних груп на їх поверхні. Проте, наразі перспективною технологією є використання наночастинок, синтезованих хімічним та/або біотехнологічним синтезом, з метою одержання MXenes.

У світі науки і технологій MXenes вважаються одними з перспективних матеріалів, що можуть знайти широке застосування у різних галузях завдяки своїм унікальним характеристикам і можливостям модифікації. Юрій Гогоці навів приклади їх застосування в енергетиці, електротехніці, виробництві сенсорів. Також він зауважив, що MXenes можна використовувати у косметології та медицині. Останні дослідження показують можливість використання MXenes у сонцезахисних кремах. Також встановлено їх протипухлинну активність, що може бути використано у боротьбі з різними типами раку. Крім того, з MXenes можна одержувати абсолютно нові матеріали з різноманітними властивостями. На прикладі графіту Юрій Гогоці пояснив, як на початку абсолютно непотрібна річ стала дуже важливою як для подальших відкриттів, так і для практичного застосування.

Наприкінці лекції науковець відповів на всі запитання, більш широко розкривши саме практичне застосування MXenes та особливості методів їх аналізу. Також лектор побажав натхнення усім молодим дослідникам і мотивував їх до нових звершень.

Результати цього навчання, отримані здобувачами як неформальна освіта, були перезараховані, як лекція з дисципліни «Нанобіотехнології» для магістрантів та «Мікробні технології наночасток благородних металів» для здобувачів ступеня «доктор філософії».

Опублікований: 06-05-2024
Читайте також:
Технологічні секрети і сучасні тенденції на гостьових лекторіях

Важливим елементом профорієнтаційної роботи є зустрічі зі студентами коледжів. Подвійна користь – коли на цих зустрічах вони не лише знайомляться з викладачами університету, але й отримують допомогу в опануванні свого фаху. Поєднання цих переваг досягається проведенням гостьових лекцій. Доцентка кафедри технології хлібопекарських і кондитерських в...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Технологічні секрети і сучасні тенденції на гостьових лекторіях 06 березня 2025

Викладачка кафедри готельно-ресторанної справи стажується у Токійському університеті (Японія)

За програмою підтримки науковців із України в Японії триває стажування асистентки кафедри готельно-ресторанної справи Світлани Ковальчук у Токійському університеті. Університет заснований у 1877 році як перший Імператорський університет. У складі університету 12 факультетів, на яких навчаються близько 28 тисяч студентів. Токійський університет вхо...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Викладачка кафедри готельно-ресторанної справи стажується у Токійському університеті (Японія) 05 липня 2022

Фінішував локальний моніторинг освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів»

З метою проведення локального моніторингу, відбулася зустріч професорки Олени Білик, гарантки освітньо-професійної програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» освітнього ступеня «Магістр» з учасниками робочої групи, зовнішніми та внутрішніми стейкхолдерами. У своїй доповіді Олена Білик детально розповіла про...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінішував локальний моніторинг освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» 31 січня 2025

Студентки факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу – серед переможців ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю «Харчові технології»

На базі Харківського державного університету харчування та торгівлі відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю 181 «Харчові технології», де наш університет представили студенти І курсу освітнього ступеню «Магістр» факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Леся Волинська та Анна Богомол. До журі олімпіади...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Студентки факультету готельно-ресторанного та туристичного бізнесу – серед переможців ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю «Харчові технології» 20 квітня 2018