Н У Х Т

У фокусі уваги здобувачів ступеня PhD – нанотехнології!

28 серпня 2025

У фокусі уваги здобувачів ступеня PhD – нанотехнології!

27 серпня 2025 року у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся успішний захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» ще одного випускника аспірантури Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ. Своє дослідження на тему «Обґрунтування застосування наночастинок SiO₂ та ZnO в технологіях харчових продуктів на основі сироватки молочної», виконане під керівництвом д.т.н., професорки кафедри технології молока і молочних продуктів Оксани Кочубей-Литвиненко, представив Олександр Висоцький.

Дисертаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню можливостей застосування наночастинок пірогенного кремнезему та оксиду цинку в технології харчових продуктів на основі сироватки молочної для підвищення якості, безпечності та ефективності виробництва харчових продуктів. Дослідження виконувалися у Проблемній науково-дослідній лабораторії, лабораторіях кафедр технології молока і молочних продуктів, технології хлібопекарських та кондитерських виробів нашого університету, а також в інших наукових установах України.

Окрему увагу здобувач приділив оцінюванню безпечності запропонованих нанотехнологічних рішень. Шляхом ґрунтовних досліджень у лабораторіях нашого університету і партнерських наукових установ він підтвердив надійність результатів у різних експериментальних умовах, довів безпечність запропонованих нанотехнологій за умови дотримання рекомендованих концентрацій наночастинок і підтвердив можливість їх упровадження у харчове виробництво.

Соціальний ефект від упровадження наукової розробки дисертанта полягає у забезпеченні раціональної та безпечної утилізації молочної сироватки як побічного продукту молокопереробної галузі, що дозволяє зменшити екологічне навантаження на довкілля, скоротити втрати цінних харчових речовин і створити нові продукти функціонального призначення. Розроблена технологія сприяє підвищенню продовольчої безпеки завдяки збагаченню харчових продуктів біодоступними мікронутрієнтами. Крім того, запропоновані рішення відповідають принципам сталого розвитку, сприяють розширенню асортименту інноваційних продуктів харчування і можуть бути адаптовані на підприємствах малого та середнього бізнесу.

Разова спеціалізована вчена рада працювала у складі: голови ради – завідувачки кафедри технології молока і молочних продуктів, докторки технічних наук, професорки Галини Поліщук; рецензенток – кандидаток технічних наук, доценток кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ Алли Тимчук і Олени Онопрійчук; опонентів – доктора біологічних наук, професора кафедри харчової біотехнології та хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Володимира Юкала та кандидатки технічних наук, доцентки кафедри харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва Білоцерківського національного аграрного університету Галини Калініної.

Члени ради відзначили обґрунтованість представленого дослідження, його актуальність з наукової точки зору, значний економічний ефект і перспективи для подальшого розвитку. Також фахівці високо оцінили високу наукову підготовку здобувача, його володіння сучасними методами дослідження, грамотно сформульовані висновки, продемонстровані практичні результати, отримані в умовах виробництв молочної і хлібопекарської галузей.

Тепло підтримала молодого науковця його наукова керівниця, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко. Вона охарактеризувала дослідницькі, професійні й особисті якості здобувача, його здатність самостійно ретельно спланувати експеримент і підібрати комплекс методів, застосувати як загальноприйняті, так й спеціалізовані інструментальні методики з використанням сучасного аналітичного обладнання, сформулювати висновки та грамотно презентувати їх широкому загалу.

За результатами публічного захисту члени разової спеціалізованої вченої ради одноголосно ухвалили присвоїти Олександру Висоцькому науковий ступінь доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Наукова школа кафедри технології молока і молочних продуктів поповнилася ще одним талановитим науковцем. Вітаємо Олександра та його наукову керівницю, професорку Оксану Кочубей-Литвиненко з блискучим завершенням цього напруженого й складного етапу! Дякуємо силам оборони за можливість вирішувати стратегічно важливі наукові завдання!

Опублікований: 28-08-2025
Читайте також:
Відбулася ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі»

18 вересня в рамках спеціалізованих конференцій у виставковому центрі «АККО Інтернешнл» відбувся ще один потужний науковий захід – ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі». Співорганізаторами конференції виступили асоціація «Укркондпром» та виставкова компанія «АККО Інтернешнл». Модератором...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Відбулася ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі» 20 вересня 2024

Активна дослідницька діяльність викладачів

Важливою складовою організації освітнього процесу Львівського фахового коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ є науково-пошукова робота. У коледжі відбулася викладацька науково-практична конференція з використанням сервісу Google Meet «З досвіду організації освітнього процесу в коледжі: проблеми, пошуки, знахідки, перспективи». Мета кон...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Активна дослідницька діяльність викладачів 06 липня 2022

Плекайте, оберігайте, вивчайте, популяризуйте солов'їну!

Кафедра гуманітарних дисциплін відзначила Міжнародний день рідної мови.  Було проведено низку заходів щодо цієї важливої дати зі здобувачами різних факультетів та інститутів. Під час тематичної бесіди доцентка Людмила Приблуда зауважила, що на тлі російської агресії українці почали глибше розуміти значення захисту державної мови як чинника безпеки...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Плекайте, оберігайте, вивчайте, популяризуйте солов'їну! 22 лютого 2024

Як відкрити світу гастрономічну Україну дізнавалися першокурсники спеціальності «Туризм»

Як відкрити світу гастрономічну Україну та познайомити людство з традиціями гостинності й культури приготування національних страв ? Про це здобувачі освіти першого курсу спеціальності «Туризм» разом із викладачкою дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України», доценткою Тетяною Мірзодаєвою слухали та дискутували на Першій вс...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Як відкрити світу гастрономічну Україну дізнавалися першокурсники спеціальності «Туризм» 15 грудня 2020