Н У Х Т

У фокусі уваги здобувачів ступеня PhD – нанотехнології!

28 august 2025

У фокусі уваги здобувачів ступеня PhD – нанотехнології!

27 серпня 2025 року у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся успішний захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» ще одного випускника аспірантури Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ. Своє дослідження на тему «Обґрунтування застосування наночастинок SiO₂ та ZnO в технологіях харчових продуктів на основі сироватки молочної», виконане під керівництвом д.т.н., професорки кафедри технології молока і молочних продуктів Оксани Кочубей-Литвиненко, представив Олександр Висоцький.

Дисертаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню можливостей застосування наночастинок пірогенного кремнезему та оксиду цинку в технології харчових продуктів на основі сироватки молочної для підвищення якості, безпечності та ефективності виробництва харчових продуктів. Дослідження виконувалися у Проблемній науково-дослідній лабораторії, лабораторіях кафедр технології молока і молочних продуктів, технології хлібопекарських та кондитерських виробів нашого університету, а також в інших наукових установах України.

Окрему увагу здобувач приділив оцінюванню безпечності запропонованих нанотехнологічних рішень. Шляхом ґрунтовних досліджень у лабораторіях нашого університету і партнерських наукових установ він підтвердив надійність результатів у різних експериментальних умовах, довів безпечність запропонованих нанотехнологій за умови дотримання рекомендованих концентрацій наночастинок і підтвердив можливість їх упровадження у харчове виробництво.

Соціальний ефект від упровадження наукової розробки дисертанта полягає у забезпеченні раціональної та безпечної утилізації молочної сироватки як побічного продукту молокопереробної галузі, що дозволяє зменшити екологічне навантаження на довкілля, скоротити втрати цінних харчових речовин і створити нові продукти функціонального призначення. Розроблена технологія сприяє підвищенню продовольчої безпеки завдяки збагаченню харчових продуктів біодоступними мікронутрієнтами. Крім того, запропоновані рішення відповідають принципам сталого розвитку, сприяють розширенню асортименту інноваційних продуктів харчування і можуть бути адаптовані на підприємствах малого та середнього бізнесу.

Разова спеціалізована вчена рада працювала у складі: голови ради – завідувачки кафедри технології молока і молочних продуктів, докторки технічних наук, професорки Галини Поліщук; рецензенток – кандидаток технічних наук, доценток кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ Алли Тимчук і Олени Онопрійчук; опонентів – доктора біологічних наук, професора кафедри харчової біотехнології та хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Володимира Юкала та кандидатки технічних наук, доцентки кафедри харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва Білоцерківського національного аграрного університету Галини Калініної.

Члени ради відзначили обґрунтованість представленого дослідження, його актуальність з наукової точки зору, значний економічний ефект і перспективи для подальшого розвитку. Також фахівці високо оцінили високу наукову підготовку здобувача, його володіння сучасними методами дослідження, грамотно сформульовані висновки, продемонстровані практичні результати, отримані в умовах виробництв молочної і хлібопекарської галузей.

Тепло підтримала молодого науковця його наукова керівниця, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко. Вона охарактеризувала дослідницькі, професійні й особисті якості здобувача, його здатність самостійно ретельно спланувати експеримент і підібрати комплекс методів, застосувати як загальноприйняті, так й спеціалізовані інструментальні методики з використанням сучасного аналітичного обладнання, сформулювати висновки та грамотно презентувати їх широкому загалу.

За результатами публічного захисту члени разової спеціалізованої вченої ради одноголосно ухвалили присвоїти Олександру Висоцькому науковий ступінь доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Наукова школа кафедри технології молока і молочних продуктів поповнилася ще одним талановитим науковцем. Вітаємо Олександра та його наукову керівницю, професорку Оксану Кочубей-Литвиненко з блискучим завершенням цього напруженого й складного етапу! Дякуємо силам оборони за можливість вирішувати стратегічно важливі наукові завдання!

Published on: 28-08-2025
Read also:
Керівник Народної студії естрадного співу університету отримав чергову відзнаку

Керівник Народної студії естрадного співу нашого університету, музикант, співак, звукорежисер Андрій Бут відповідно до рішення про нагородження № 897 від 11 серпня 2024 року нагороджений міжнародною премією «Культурна дипломатія». Міжнародну премію «Культурна дипломатія» вручають за зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток культури й ми...

READ YOURSELF

Керівник Народної студії естрадного співу університету отримав чергову відзнаку 16 august 2024

Наша збірна – срібний призер Кубку України з пляжного футболу

Напередодні Дня фізичної культури і спорту столична «Гідропарк-Арена» стала епіцентром спортивної боротьби, де студентські команди з різних куточків України запекло змагалися за право підняти над головами Кубок України з пляжного футболу. У боротьбі серед юнаків інтрига трималась до останнього свистка. Наша збірна у фіналі грала з командою Київськ...

READ YOURSELF

Наша збірна – срібний призер Кубку України з пляжного футболу 20 september 2024

Старий, добрий Геловін….

Багато років поспіль кафедра іноземних мов професійного спрямування відзначає це свято з давньокельтським корінням, залучаючи здобувачів вищої освіти нашого університету. Доцентка Інна Форостюк, старші викладачки Людмила Юрчук, Лариса Яненко та Надія Шерстюк до дня Геловін у співпраці з Науково-технічною бібліотекою організували і провели чергове ...

READ YOURSELF

Старий, добрий Геловін…. 31 october 2025

Аспірант кафедри технології консервування здобув науковий ступінь «Доктор філософії»

Науковий навчальний рік в університеті завершився успішним захистом ще одного дисертаційного дослідження на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології». Дисертацію «Розроблення технології розчинних напоїв на основі солодових екстрактів», виконану під науковим керівництво...

READ YOURSELF

Аспірант кафедри технології консервування здобув науковий ступінь «Доктор філософії» 19 june 2024