Н У Х Т

У фокусі уваги здобувачів ступеня PhD – нанотехнології!

28 august 2025

У фокусі уваги здобувачів ступеня PhD – нанотехнології!

27 серпня 2025 року у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся успішний захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» ще одного випускника аспірантури Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ. Своє дослідження на тему «Обґрунтування застосування наночастинок SiO₂ та ZnO в технологіях харчових продуктів на основі сироватки молочної», виконане під керівництвом д.т.н., професорки кафедри технології молока і молочних продуктів Оксани Кочубей-Литвиненко, представив Олександр Висоцький.

Дисертаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню можливостей застосування наночастинок пірогенного кремнезему та оксиду цинку в технології харчових продуктів на основі сироватки молочної для підвищення якості, безпечності та ефективності виробництва харчових продуктів. Дослідження виконувалися у Проблемній науково-дослідній лабораторії, лабораторіях кафедр технології молока і молочних продуктів, технології хлібопекарських та кондитерських виробів нашого університету, а також в інших наукових установах України.

Окрему увагу здобувач приділив оцінюванню безпечності запропонованих нанотехнологічних рішень. Шляхом ґрунтовних досліджень у лабораторіях нашого університету і партнерських наукових установ він підтвердив надійність результатів у різних експериментальних умовах, довів безпечність запропонованих нанотехнологій за умови дотримання рекомендованих концентрацій наночастинок і підтвердив можливість їх упровадження у харчове виробництво.

Соціальний ефект від упровадження наукової розробки дисертанта полягає у забезпеченні раціональної та безпечної утилізації молочної сироватки як побічного продукту молокопереробної галузі, що дозволяє зменшити екологічне навантаження на довкілля, скоротити втрати цінних харчових речовин і створити нові продукти функціонального призначення. Розроблена технологія сприяє підвищенню продовольчої безпеки завдяки збагаченню харчових продуктів біодоступними мікронутрієнтами. Крім того, запропоновані рішення відповідають принципам сталого розвитку, сприяють розширенню асортименту інноваційних продуктів харчування і можуть бути адаптовані на підприємствах малого та середнього бізнесу.

Разова спеціалізована вчена рада працювала у складі: голови ради – завідувачки кафедри технології молока і молочних продуктів, докторки технічних наук, професорки Галини Поліщук; рецензенток – кандидаток технічних наук, доценток кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ Алли Тимчук і Олени Онопрійчук; опонентів – доктора біологічних наук, професора кафедри харчової біотехнології та хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Володимира Юкала та кандидатки технічних наук, доцентки кафедри харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва Білоцерківського національного аграрного університету Галини Калініної.

Члени ради відзначили обґрунтованість представленого дослідження, його актуальність з наукової точки зору, значний економічний ефект і перспективи для подальшого розвитку. Також фахівці високо оцінили високу наукову підготовку здобувача, його володіння сучасними методами дослідження, грамотно сформульовані висновки, продемонстровані практичні результати, отримані в умовах виробництв молочної і хлібопекарської галузей.

Тепло підтримала молодого науковця його наукова керівниця, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко. Вона охарактеризувала дослідницькі, професійні й особисті якості здобувача, його здатність самостійно ретельно спланувати експеримент і підібрати комплекс методів, застосувати як загальноприйняті, так й спеціалізовані інструментальні методики з використанням сучасного аналітичного обладнання, сформулювати висновки та грамотно презентувати їх широкому загалу.

За результатами публічного захисту члени разової спеціалізованої вченої ради одноголосно ухвалили присвоїти Олександру Висоцькому науковий ступінь доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Наукова школа кафедри технології молока і молочних продуктів поповнилася ще одним талановитим науковцем. Вітаємо Олександра та його наукову керівницю, професорку Оксану Кочубей-Литвиненко з блискучим завершенням цього напруженого й складного етапу! Дякуємо силам оборони за можливість вирішувати стратегічно важливі наукові завдання!

Published on: 28-08-2025
Read also:
Передостання сходинка до здобуття омріяної кваліфікації «магістр з промислової та фармацевтичної біотехнології»

Як відомо, теорія з’являється у результаті практичних потреб, тому відпрацювання практичних навичок є невід’ємною частиною якісного навчання та поглибленого пізнання аспектів майбутньої професійної діяльності на основі здобутих раніше знань.  Тож для магістрантів освітньо-професійної програми «Промислова та фармацевтична біотехнологія» другого рок...

READ YOURSELF

Передостання сходинка до здобуття омріяної кваліфікації «магістр з промислової та фармацевтичної біотехнології» 19 september 2024

Маємо ще одного чемпіона України!

У с. Яворів Львівської області на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру НКСІУ відбувся Чемпіонат України з біатлону серед юнаків і дівчат старшої вікової категорії. Насичена програма турніру включала чотири види змагань – короткі індивідуальні гонки, гонки переслідування, естафети та мас-старти. У Чемпіонаті взяли участь здобувачі освіт...

READ YOURSELF

Маємо ще одного чемпіона України! 29 december 2021

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine»

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С.Гулого НУХТ та інженерів компанії «BMSERVICE» вийшла до фіналу конкурсу «GCIP Ukraine» проєкту UNIDO/GEF «Глобальна інноваційна програма чистих технологій для МСП в Україні» з проєктом «Глобальне потепління». До складу ...

READ YOURSELF

Команда викладачів кафедри теплоенергетики та холодильної техніки та інженерів «BMSERVICE» – фіналісти конкурсу «GCIP Ukraine» 18 november 2020

Перспективи та сучасний стан підготовки фахівців-енергетиків обговорили наші викладачі зі стейкхолдерами

18 березня на кафедрі теплоенергетики та холодильної техніки відбувся круглий стіл «Перспективи та сучасний стан підготовки фахівців-енергетиків». До обговорення пропонувалися теми: освітньо-професійні програми кафедри у редакції 2021 року, розвиток зв’язків кафедри теплоенергетики та холодильної техніки з промисловістю, популяризація спеціальност...

READ YOURSELF

Перспективи та сучасний стан підготовки фахівців-енергетиків обговорили наші викладачі зі стейкхолдерами 19 march 2021