Н У Х Т

У фокусі уваги здобувачів ступеня PhD – нанотехнології!

28 august 2025

У фокусі уваги здобувачів ступеня PhD – нанотехнології!

27 серпня 2025 року у разовій спеціалізованій вченій раді відбувся успішний захист дисертації на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології» ще одного випускника аспірантури Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ. Своє дослідження на тему «Обґрунтування застосування наночастинок SiO₂ та ZnO в технологіях харчових продуктів на основі сироватки молочної», виконане під керівництвом д.т.н., професорки кафедри технології молока і молочних продуктів Оксани Кочубей-Литвиненко, представив Олександр Висоцький.

Дисертаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню можливостей застосування наночастинок пірогенного кремнезему та оксиду цинку в технології харчових продуктів на основі сироватки молочної для підвищення якості, безпечності та ефективності виробництва харчових продуктів. Дослідження виконувалися у Проблемній науково-дослідній лабораторії, лабораторіях кафедр технології молока і молочних продуктів, технології хлібопекарських та кондитерських виробів нашого університету, а також в інших наукових установах України.

Окрему увагу здобувач приділив оцінюванню безпечності запропонованих нанотехнологічних рішень. Шляхом ґрунтовних досліджень у лабораторіях нашого університету і партнерських наукових установ він підтвердив надійність результатів у різних експериментальних умовах, довів безпечність запропонованих нанотехнологій за умови дотримання рекомендованих концентрацій наночастинок і підтвердив можливість їх упровадження у харчове виробництво.

Соціальний ефект від упровадження наукової розробки дисертанта полягає у забезпеченні раціональної та безпечної утилізації молочної сироватки як побічного продукту молокопереробної галузі, що дозволяє зменшити екологічне навантаження на довкілля, скоротити втрати цінних харчових речовин і створити нові продукти функціонального призначення. Розроблена технологія сприяє підвищенню продовольчої безпеки завдяки збагаченню харчових продуктів біодоступними мікронутрієнтами. Крім того, запропоновані рішення відповідають принципам сталого розвитку, сприяють розширенню асортименту інноваційних продуктів харчування і можуть бути адаптовані на підприємствах малого та середнього бізнесу.

Разова спеціалізована вчена рада працювала у складі: голови ради – завідувачки кафедри технології молока і молочних продуктів, докторки технічних наук, професорки Галини Поліщук; рецензенток – кандидаток технічних наук, доценток кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ Алли Тимчук і Олени Онопрійчук; опонентів – доктора біологічних наук, професора кафедри харчової біотехнології та хімії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Володимира Юкала та кандидатки технічних наук, доцентки кафедри харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва Білоцерківського національного аграрного університету Галини Калініної.

Члени ради відзначили обґрунтованість представленого дослідження, його актуальність з наукової точки зору, значний економічний ефект і перспективи для подальшого розвитку. Також фахівці високо оцінили високу наукову підготовку здобувача, його володіння сучасними методами дослідження, грамотно сформульовані висновки, продемонстровані практичні результати, отримані в умовах виробництв молочної і хлібопекарської галузей.

Тепло підтримала молодого науковця його наукова керівниця, професорка Оксана Кочубей-Литвиненко. Вона охарактеризувала дослідницькі, професійні й особисті якості здобувача, його здатність самостійно ретельно спланувати експеримент і підібрати комплекс методів, застосувати як загальноприйняті, так й спеціалізовані інструментальні методики з використанням сучасного аналітичного обладнання, сформулювати висновки та грамотно презентувати їх широкому загалу.

За результатами публічного захисту члени разової спеціалізованої вченої ради одноголосно ухвалили присвоїти Олександру Висоцькому науковий ступінь доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Наукова школа кафедри технології молока і молочних продуктів поповнилася ще одним талановитим науковцем. Вітаємо Олександра та його наукову керівницю, професорку Оксану Кочубей-Литвиненко з блискучим завершенням цього напруженого й складного етапу! Дякуємо силам оборони за можливість вирішувати стратегічно важливі наукові завдання!

Published on: 28-08-2025
Read also:
Найрідніші гості: зустріч із Янголами-охоронцями з «Азову»

«Азов» – наша гордість, наша надія, наші біль і повага! Вони стояли незламно, тримали оборону, гинули, виживали в полоні! Незабутня можливість познайомитися з відважними захисниками нашої країни і почути про їхній вражаючий досвід та життєві історії з’явилася у наших здобувачів освіти і викладачів 29 червня. Цього дня у актовій залі університету в...

READ YOURSELF

Найрідніші гості: зустріч із Янголами-охоронцями з «Азову» 03 july 2023

Плідне засідання вченої ради університету

29 лютого відбулося перше в 2024 році планове засідання вченої ради університету. Членів ради, що зібралися у залі засідань, привітав ректор Олександр Шевченко і виконав приємну місію – вручив відзнаки – нагрудні знаки «За академічні заслуги» завідувачці кафедри маркетингу Ользі Пєтуховій і завідувачу кафедри теплоенергетики та холодильної техніки ...

READ YOURSELF

Плідне засідання вченої ради університету 29 february 2024

Вітання з успішним захистом докторської дисертації приймає доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції

26 квітня 2021 року на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.04 відбувся захист дисертаційної роботи «Розроблення ефективних технологій алкогольних напоїв стабільної якості» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук доцентом кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції Олегом Кузьміним. Науковий консультант – професор,...

READ YOURSELF

Вітання з успішним захистом докторської дисертації приймає доцент кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції 28 april 2021

Підсумки й плани на останньому в навчальному році засіданні вченої ради університету

27 червня відбулося останнє у цьому навчальному році засідання вченої ради університету. Заступник голови ради, перший проректор Володимир Яровий розпочав його з вітань членів ради, що відсвяткували дні народження між засіданнями, та вручення нагрудного знаку «За академічні заслуги» професорові кафедри автоматизації та комп'ютерних технологій сист...

READ YOURSELF

Підсумки й плани на останньому в навчальному році засіданні вченої ради університету 27 june 2019