Н У Х Т

Нормативно-законодавчі зміни щодо якості та безпечності харчових продуктів за 2023 рік

24 січня 2024

Нормативно-законодавчі зміни щодо якості та безпечності харчових продуктів за 2023 рік

На кафедрі експертизи харчових продуктів вже традицією стає починати рік із ознайомлення зі змінами у харчовому законодавстві за попередній рік. За зазначений напрямок на кафедрі відповідає професорка, академік УАН Оксана Шульга, яка 24 січня провела для колег методичний семінар, на якому зробила дуже ґрунтовний огляд змін у нормативно-законодавчих галузевих актах.

Україна – на шляху євроінтеграції, тому законодавство нині знаходиться на етапі змін із метою упорядкування до вимог ЄС.

У червні 2023 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва», який набув чинності 26.10.2023 р. Він передбачає зміни до сімнадцяти законів України (ЗУ): ЗУ «Про пестициди і агрохімікати»; ЗУ «Про захист рослин»; ЗУ «Про племінну справу у тваринництві»; ЗУ «Про державну підтримку сільського господарства України»; ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»; ЗУ «Про карантин рослин»; ЗУ «Про ветеринарну медицину»; ЗУ «Про загальну безпечність нехарчової продукції»; ЗУ «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності»; ЗУ «Про адміністративні послуги»; ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»; ЗУ «Про безпечність та гігієну кормів»; ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»; ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»; ЗУ «Про ветеринарну медицину»; ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами».

Основні зміни у цих законах передбачають:

- упровадження організаційно-правових засад державної реєстрації, наповнення та ведення Реєстрів об’єктів санітарних заходів (новітні харчові продукти, харчові добавки, харчові ароматизатори, харчові ензими, твердження про користь для здоров’я);
- спрощення визнання особливостей державної реєстрації виробників ремісничих харчових продуктів і харчових продуктів тваринного походження на малих потужностях з виробництва харчових продуктів тваринного походження;
- визначення міжнародних стандартів ISO/TS 19657:2017 щодо критеріїв натуральних харчових інгредієнтів та ISO 23662:2021 щодо критеріїв для продуктів харчування і харчових інгредієнтів, придатних для вегетаріанців або веганів;
- удосконалення положень щодо надання споживачам інформації про споживчі якості відповідних продуктів у доступній формі задля попередження введення їх в оману;
- посилення державного контролю щодо виробництва та обігу харчових продуктів і відповідальності за порушення відповідного законодавства;
- зміну механізму видачі експлуатаційних дозволів, проведення державної реєстрації, видачі, анулювання та поновлення міжнародних ветеринарних сертифікатів.

Крім згаданих змін також було прийнято ЗУ «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції» від 23.08.2023 № 3339-IX, який набуде чинності 16.09.2026 року.

Також у 2023 році були видані накази Мінагрополітики у сфері санітарних і фітосанітарних заходів, які стосуються різних аспектів харчових продуктів: «Про затвердження Вимог до курячих яєць» від 7 березня 2023 року № 360; «Про затвердження Вимог до фруктових соків та деяких подібних харчових продуктів» від 31 липня 2023 року № 1450; «Про затвердження форм актів, складених за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин, а також інших форм розпорядчих документів» від 8 серпня 2023 року № 1503; «Про затвердження національних символів для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів із зареєстрованими назвами місця походження товару, географічними зазначеннями, традиційними гарантованими особливостями, а також Правил та Вимог до них» від 20 вересня 2023 року; «Про затвердження Вимог до письмової декларації про відповідність матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, та переліку документів, які підтверджують відомості, зазначені в декларації» від 2 жовтня 2023 року № 1743; «Про затвердження Гігієнічних вимог до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг продуктів бджільництва» від 15 листопада 2023 року № 1968; «Про внесення змін до Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин на період воєнного стану » від 10 лютого 2023 № 159; «Про затвердження Вимог до складання та подання заяви про початок застосування особливого показника якості» від 24 листопада 2023 року № 2036; «Про затвердження Порядку оформлення, подання та розгляду заяви про початок використання схеми якості» від 12 грудня 2023 року № 2150.

Операторам ринку, викладачам і здобувачам вищої освіти також потрібно враховувати, що в березні 2023 року опубліковано наступну версію FSSC 22000 v.6.0, аудити за якою розпочнуться з 1 квітня 2024 року. У січні 2023 року опубліковано IFS Food 8, який є обов’язковим з жовтня 2023 року, аудити – з 1 січня 2024 року. BRC Food v. 9 розпочав свою дію з 1 лютого 2023 року.

Законодавство – досить динамічний процес і для формування та підтримання професійних компетентностей необхідно постійно відслідковувати законодавчі зміни, що і роблять наші викладачі та науковці.

Опублікований: 24-01-2024
Читайте також:
Магістранти освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві» підсумували проходження переддипломної практики

Згідно з навчальним планом з 29 вересня по 12 жовтня 2021 року здобувачі другого року навчання освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві» денної форми навчання проходили переддипломну практику у провідних закладах столиці та України. Переддипломна прак...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Магістранти освітньо-професійної програми «Технології в ресторанному господарстві» підсумували проходження переддипломної практики 18 жовтня 2021

Вітаємо з успішною акредитацією ще шістьох освітньо-професійних програм!

Ще шість освітньо-професійних програм першого (бакалаврського) рівня вищої освіти нашого університету були успішно акредитовані Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти. На засіданні, що відбулося 30 травня, за результатами розгляду акредитаційних справ були одностайно ухвалені рішення щодо надання акредитації бакалаврським осві...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вітаємо з успішною акредитацією ще шістьох освітньо-професійних програм! 05 червня 2023

Сьогодні – останній день подання заяв на участь у додатковій сесії МТНК

Вступники, що зареєструвалися для проходження МКТ/МТНК, але з поважних причин не змогли взяти участь в основній сесії вступного випробування, мають змогу пройти тестування під час додаткової сесії. Для цього вони ще мають час до кінця сьогоднішнього дня. Вступникам необхідно надіслати заяву щодо участі у додатковій сесії на електронну пошту того р...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Сьогодні – останній день подання заяв на участь у додатковій сесії МТНК 26 серпня 2022

Першокурсники-біотехнологи на варті сучасних знань

Нещодавно на базі виставкового комплексу «КиївЕкспоПлаза» відбулася IX Міжнародна виставка обладнання та технологій для фармацевтичної промисловості «PHARMATechExpo», а також ХІ Міжнародна виставка «Labcomplex». Першокурсники-біотехнологи разом зі своїм наставником Віктором Удимовичем не могли пропустити цей захід. Попри те, що вони студенти лише ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Першокурсники-біотехнологи на варті сучасних знань 30 жовтня 2018