Н У Х Т

Нормативно-законодавчі зміни щодо якості та безпечності харчових продуктів за 2023 рік

24 січня 2024

Нормативно-законодавчі зміни щодо якості та безпечності харчових продуктів за 2023 рік

На кафедрі експертизи харчових продуктів вже традицією стає починати рік із ознайомлення зі змінами у харчовому законодавстві за попередній рік. За зазначений напрямок на кафедрі відповідає професорка, академік УАН Оксана Шульга, яка 24 січня провела для колег методичний семінар, на якому зробила дуже ґрунтовний огляд змін у нормативно-законодавчих галузевих актах.

Україна – на шляху євроінтеграції, тому законодавство нині знаходиться на етапі змін із метою упорядкування до вимог ЄС.

У червні 2023 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва», який набув чинності 26.10.2023 р. Він передбачає зміни до сімнадцяти законів України (ЗУ): ЗУ «Про пестициди і агрохімікати»; ЗУ «Про захист рослин»; ЗУ «Про племінну справу у тваринництві»; ЗУ «Про державну підтримку сільського господарства України»; ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»; ЗУ «Про карантин рослин»; ЗУ «Про ветеринарну медицину»; ЗУ «Про загальну безпечність нехарчової продукції»; ЗУ «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності»; ЗУ «Про адміністративні послуги»; ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»; ЗУ «Про безпечність та гігієну кормів»; ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»; ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»; ЗУ «Про ветеринарну медицину»; ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами».

Основні зміни у цих законах передбачають:

- упровадження організаційно-правових засад державної реєстрації, наповнення та ведення Реєстрів об’єктів санітарних заходів (новітні харчові продукти, харчові добавки, харчові ароматизатори, харчові ензими, твердження про користь для здоров’я);
- спрощення визнання особливостей державної реєстрації виробників ремісничих харчових продуктів і харчових продуктів тваринного походження на малих потужностях з виробництва харчових продуктів тваринного походження;
- визначення міжнародних стандартів ISO/TS 19657:2017 щодо критеріїв натуральних харчових інгредієнтів та ISO 23662:2021 щодо критеріїв для продуктів харчування і харчових інгредієнтів, придатних для вегетаріанців або веганів;
- удосконалення положень щодо надання споживачам інформації про споживчі якості відповідних продуктів у доступній формі задля попередження введення їх в оману;
- посилення державного контролю щодо виробництва та обігу харчових продуктів і відповідальності за порушення відповідного законодавства;
- зміну механізму видачі експлуатаційних дозволів, проведення державної реєстрації, видачі, анулювання та поновлення міжнародних ветеринарних сертифікатів.

Крім згаданих змін також було прийнято ЗУ «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції» від 23.08.2023 № 3339-IX, який набуде чинності 16.09.2026 року.

Також у 2023 році були видані накази Мінагрополітики у сфері санітарних і фітосанітарних заходів, які стосуються різних аспектів харчових продуктів: «Про затвердження Вимог до курячих яєць» від 7 березня 2023 року № 360; «Про затвердження Вимог до фруктових соків та деяких подібних харчових продуктів» від 31 липня 2023 року № 1450; «Про затвердження форм актів, складених за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного контролю (інспектування) стосовно дотримання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин, а також інших форм розпорядчих документів» від 8 серпня 2023 року № 1503; «Про затвердження національних символів для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів із зареєстрованими назвами місця походження товару, географічними зазначеннями, традиційними гарантованими особливостями, а також Правил та Вимог до них» від 20 вересня 2023 року; «Про затвердження Вимог до письмової декларації про відповідність матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, та переліку документів, які підтверджують відомості, зазначені в декларації» від 2 жовтня 2023 року № 1743; «Про затвердження Гігієнічних вимог до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг продуктів бджільництва» від 15 листопада 2023 року № 1968; «Про внесення змін до Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин на період воєнного стану » від 10 лютого 2023 № 159; «Про затвердження Вимог до складання та подання заяви про початок застосування особливого показника якості» від 24 листопада 2023 року № 2036; «Про затвердження Порядку оформлення, подання та розгляду заяви про початок використання схеми якості» від 12 грудня 2023 року № 2150.

Операторам ринку, викладачам і здобувачам вищої освіти також потрібно враховувати, що в березні 2023 року опубліковано наступну версію FSSC 22000 v.6.0, аудити за якою розпочнуться з 1 квітня 2024 року. У січні 2023 року опубліковано IFS Food 8, який є обов’язковим з жовтня 2023 року, аудити – з 1 січня 2024 року. BRC Food v. 9 розпочав свою дію з 1 лютого 2023 року.

Законодавство – досить динамічний процес і для формування та підтримання професійних компетентностей необхідно постійно відслідковувати законодавчі зміни, що і роблять наші викладачі та науковці.

Опублікований: 24-01-2024
Читайте також:
Неізольовані можливості студентів-маркетологів: тренди інтернет-маркетингу 2020

Студенти кафедри маркетингу – творча та цілеспрямована молодь, яка в курсі усіх подій, а особливо тих, що стосуються інтернет-трендів. Кажуть, тільки обмеж студента, як він почне навчатися. Може, самоізоляція – це такі ж рамки? Так чому ж не присвятити цей час саморозвитку? Аби уникнути освітнього голоду – найгіршої з дієт, багато освітніх компані...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Неізольовані можливості студентів-маркетологів: тренди інтернет-маркетингу 2020 18 травня 2020

Вступ до аспірантури: алгоритм дій вступників

Незабаром розпочнеться вступна кампанія до аспірантури. Цьогоріч вступ до аспірантури уперше відбуватиметься онлайн із поданням заяв через електронні кабінети. Алгоритм дій вступників: - зареєструйте (у кого ще не зареєстрований) е-кабінет на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/ - з 3 вересня до 17:00 8 вересня зареєструйте заяви на вступні випробув...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вступ до аспірантури: алгоритм дій вступників 25 серпня 2025

Підсумували свою виробничу практику четвертокурсники кафедри  технології м'яса і м'ясних продуктів

Традиційно на кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів щорічно на загальних зборах проводиться підсумкова конференція студентів по результатах проходження технологічної практики на  виробництві. Ось і в цьому році 4 жовтня відповідальним по кафедрі за практичну підготовку студентів, доцентом Олегом Галенко була організована конференція за резу...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Підсумували свою виробничу практику четвертокурсники кафедри технології м'яса і м'ясних продуктів 04 жовтня 2019

Майже фініш – переддипломна практика магістрів

Для здобувачів-біотехнологів другого року навчання освітнього ступеня «Магістр» навчальний рік розпочався з переддипломної практики. Анастасія Охмакевич, Анна Воробей, Дар’я Благодир, Ростислав Коваль, Олена Доценко і Тетяна Сліпчук проходять її на кафедрі біотехнології і мікробіології. Магістранти глибше занурилися у практичні аспекти своєї спеці...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Майже фініш – переддипломна практика магістрів 12 вересня 2024