Н У Х Т

Навчання протягом життя – потреба часу!

08 серпня 2025

Навчання протягом життя – потреба часу!

Сучасний фахівець не зупиняється після отримання диплома. Знання швидко змінюються, з’являються нові вимоги, методики, рецепти. Саме тому постійне підвищення квалiфiкацiї – не розкіш, а необхiднiсть. І особливо для тих, вiд кого залежить здоров’я i розвиток дитини.

В Iвано-Франкiвському фаховому коледжі ресторанного сервісу i туризму НУХТ тривають курси підвищення квалiфiкацiї за професією «Кухар» для працівників дитячих садків i шкіл, які щодня не просто готують, а виховують здорове харчування з дитинства.

Днями відбулося насичене практичне заняття, у ході якого, працюючи з рецептами зі збірника Євгена Клопотенка, слухачі курсів довели, що доступні продукти – це простір для кулінарного натхнення. Навчання проходило на практиці: з гарбуза, сиру, яєць, фруктів створювали смачні й поживні страви для дитячого меню.

До меню практики увійшли страви, які одночасно відповідають нормам МОЗ, легко готуються в умовах ЗДО/шкіл, подобаються дітям. Зокрема, аранчіні – хрусткі рисові кульки з сиром – ситно, цікаво, поживно; курячий кебаб із сиром – білкова страва у зручному форматі, яку діти їдять із задоволенням; крученики з яблуками і горіхами – м’яке м’ясо з ароматною начинкою, вітаміни і смак; ліниві голубці – класика у сучасній інтерпретації; сирний пиріг із гарбузом – солодкий, ніжний, з користю для зору й імунітету; запіканка сирна з бананом – природна солодкість і кальцій в одній страві; яєчна полента з овочами – легка, поживна, яскрава; яєчні мафіни (омлет у формі мафіна) – красиво, зручно, смачно; зрази – пюре з начинкою, знайоме й улюблене поєднання.

Усі страви слухачі готували власноруч за технологічними картами, із дотриманням норм, правил подання й натхненням, що має значення саме в роботі з дітьми. Вони отримали і рецепти, і знання про ефективність, економію та креатив. Із простого набору продуктів учасники створювали повноцiннi збалансовані страви, які дітям смакують i приносять користь. Адже кухар у дитсадку чи школі – це не тільки професія. Це – партнер дитини в підтриманні та покращенні здоров’я. Саме в дитсадках формується ставлення до овочів, каш, фруктів. Якщо з дитинства навчити дитину любити корисну їжу – маємо шанс виростити здорове покоління.

Особливу атмосферу під час заняття створила викладачка кулінарних дисциплін коледжу Любов Стасюк. Її вміння передавати знання, надихати й заохочувати до експериментів зробили заняття надзвичайно корисним і глибоко емоційним. Пані Любов щиро ділиться досвідом i вірить у кожного учня.

Сучасні кухарі повинні вміти не лише готувати, а й раціонально планувати меню, розумно використовувати бюджет, враховувати вподобання дітей. Саме це i лягло в основу навчального процесу.

Програма курсової підготовки за професією «Кухар» у нашому Івано-Франківському коледжі включає: безкоштовне навчання за ваучерами Центру зайнятості; можливість підвищити квалiфiкацiю або здобути нову професію; практику в професійно обладнаних лабораторіях; свідоцтво державного зразка після атестації.

Навчання в дорослому вiцi – це прояв вiдповiдальностi, готовності змінюватися i надихати інших. Вдячні тим, хто творить зміни: викладачам i майстрам – за вiдданiсть справі й підтримку; слухачам – за вiдкритiсть до нового; ЗСУ – за можливість навчати у вiльнiй країні!

Опублікований: 08-08-2025
Читайте також:
Фініш: на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися  захисти кваліфікаційних робіт магістрів

На кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися  захисти кваліфікаційних робіт магістрів денної та заочної форм навчання. Представлені для публічного захисту роботи були не тільки цікавими по змісту, а також і у практичному сенсі. Магістранти опрацювали великий сегмент наукової літератури, були проведені особисті дослідження ...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фініш: на кафедрі біотехнології продуктів бродіння і виноробства завершилися захисти кваліфікаційних робіт магістрів 21 лютого 2020

Особливості організації технологічного процесу у закладах ресторанного господарства від фахівчині-практика

10 листопада 2022 року для здобувачів освіти ІІ курсу спеціальності 241 «Готельно-ресторанна справа» в межах вивчення дисципліни «Технологія продукції ресторанного господарства» відбувся гостьовий лекторій «Побудова технологічного процесу в ресторані» від фахівчині з розвитку персоналу мережі закладів ресторанного господарства «Євразія» Ольги Зілін...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Особливості організації технологічного процесу у закладах ресторанного господарства від фахівчині-практика 11 листопада 2022

Стартували захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів з виробництва продуктів оздоровчого спрямування

9 червня на кафедрі технології оздоровчих продуктів стартували захисти бакалаврських кваліфікаційних робіт. В умовах карантину процедура захисту відбувалася у дистанційному режимі у форматі відеоконференції з використанням платформи Zoom. До складу екзаменаційної комісії увійшли доценти кафедри Ірина Гойко та Алла Башта, очолила комісію завідувачк...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Стартували захисти кваліфікаційних робіт бакалаврів з виробництва продуктів оздоровчого спрямування 10 червня 2020

День захисника України по-свалявськи

У Свалявському технічному коледжі нашого університету на вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг народу відбулося свято Дня захисника України. У рамках святкування працювала виставка творчих робіт про Збройні Сили України. Відбулися змагання студентів під гаслом «Коз...

ЧИТАТИ ДАЛІ

День захисника України по-свалявськи 16 жовтня 2018