Н У Х Т

Навчальна гастроекскурсія другокурсників освітньої програми «Туризм і рекреація»

11 вересня 2025

Навчальна гастроекскурсія другокурсників освітньої програми «Туризм і рекреація»

11 вересня 2025 року здобувачі другого курсу спеціальності «Туризм і рекреація» разом із доцент кою кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяною Мірзодаєвою провели виїзне заняття у форматі гастрономічної екскурсії. Метою заходу було вивчення еволюції культури сніданку та кави на головній вулиці Києва – Хрещатику протягом ХХ-ХХІ століть.

Екскурсія мала формат «гастромарафону», що передбачав відвідування шести знакових локацій за одну годину.

Хід екскурсії:

- Пам'ятник Городецькому у Пасажі. Було наголошено на ролі Пасажу як осередку європейської культури та елегантності. Увагу звернули на фігуру Владислава Городецького, який сам був архітектором і гастрономом.

- Кафе «Жорж». Ця зупинка була уявною. На місці, де раніше розташовувалася легендарна кав'ярня, викладачка розповіла студентам про її роль у житті київської богеми та еліти на початку XX століття. Обговорювалося значення цього закладу як центру соціального та культурного життя, де можна було скуштувати вишукану випічку та каву.

- Кафе «Грот». На цій локації відбулося занурення в радянську епоху. Студенти дізналися про «Грот», як місце зустрічей молоді, що був символом радянського сервісу із елементами західної культури.

- Центральний універмаг (ЦУМ). На цій зупинці учасники порівняли гастрономічний відділ ЦУМу радянських часів і сучасний фуд-корт. Підкреслено, як змінилися асортимент, ціни та культура споживання.

- «Котлета по-київськи». Окрему увагу було приділено «котлеті по-київськи» як гастрономічному символу столиці. Студенти обговорили, як традиційна страва інтегрувалася в сучасне меню ресторанів, ставлення до неї як туристів, так і місцевих жителів.

- Бессарабський ринок. Фінальною точкою екскурсії став Бессарабський ринок. Цю локацію використали для ілюстрації еволюції від традиційного ринку до сучасного фуд-хабу. Було обговорено, як ринок перетворився на місце, де можна не лише купити продукти, а й скуштувати найрізноманітніші страви світової кухні.

Особливістю заходу стала онлайн-участь здобувачки Карини Ющенко, яка не змогла долучитися офлайн, але підготувала розповідь про ЦУМ. Це є прикладом успішної адаптації освітнього процесу до сучасних реалій і підтверджує, що навчання може бути ефективним і захопливим, незалежно від фізичного розташування.

Проведене виїзне заняття продемонструвало ефективність практичного підходу до вивчення дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України». Здобувачі отримали цінні знання та навички для подальшої професійної діяльності у сфері туризму, а також можливість відчути історичний і культурний контекст гастрономії Києва.

Опублікований: 11-09-2025
Читайте також:
Про професійні трансформації дізналися студенти-управлінці

Професійна трансформація не закінчується ніколи. В цьому викладачі та студенти-управлінці персоналом (спеціальність «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність») переконалися на лекції «Draw me a line» від Юлії Кескін, HR Business Partner у сервісній компанії Ezetech, координатора спільноти iOS/Swift інженерів CocoaHeads Ukraine і активного іве...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Про професійні трансформації дізналися студенти-управлінці 12 квітня 2018

Фінішувала сертифікатна програма «Технології в готельно-ресторанному бізнесі»

На кафедрі готельно-ресторанної справи завершилося навчання чергового набору слухачів сертифікатної програми «Технології в готельно-ресторанному бізнесі». У цей непростий для нашої країни час викладачі кафедри з модераторкою, професоркою Тетяною Сильчук організували на високому методичному рівні заняття із залученням компетентних науково-педагогічн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Фінішувала сертифікатна програма «Технології в готельно-ресторанному бізнесі» 20 грудня 2022

Науково-технічна бібліотека університету презентує Інструкцію для пошуку навчально-методичної літератури у фонді бібліотеки

Фахівці Науково-технічної бібліотеки університету постійно працюють над удосконаленням системи надання послуг користувачам. У поміч їм була розроблена покрокова «Інструкція для пошуку у фонді Науково-технічної бібліотеки навчально-методичної літератури з навчальних дисциплін», за допомогою якої можна ознайомитись, здійснити підбір та проаналізуват...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науково-технічна бібліотека університету презентує Інструкцію для пошуку навчально-методичної літератури у фонді бібліотеки 07 лютого 2017

Різдвяний Movie Club

Наближається Різдво Христове – чудове свято любові та надії, найбільше свято в історії людства для усіх християн світу. Старші викладачки кафедри іноземних мов професійного спрямування Людмила Юрчук і Лариса Яненко провели чергове засідання Movie Club зі здобувачами першого курсу, груп ТІ-1-1 і ТІ-1-2 Навчально-наукового інституту харчових техноло...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Різдвяний Movie Club 15 грудня 2023