Н У Х Т

Навчальна гастроекскурсія другокурсників освітньої програми «Туризм і рекреація»

11 september 2025

Навчальна гастроекскурсія другокурсників освітньої програми «Туризм і рекреація»

11 вересня 2025 року здобувачі другого курсу спеціальності «Туризм і рекреація» разом із доцент кою кафедри туристичного та готельного бізнесу Тетяною Мірзодаєвою провели виїзне заняття у форматі гастрономічної екскурсії. Метою заходу було вивчення еволюції культури сніданку та кави на головній вулиці Києва – Хрещатику протягом ХХ-ХХІ століть.

Екскурсія мала формат «гастромарафону», що передбачав відвідування шести знакових локацій за одну годину.

Хід екскурсії:

- Пам'ятник Городецькому у Пасажі. Було наголошено на ролі Пасажу як осередку європейської культури та елегантності. Увагу звернули на фігуру Владислава Городецького, який сам був архітектором і гастрономом.

- Кафе «Жорж». Ця зупинка була уявною. На місці, де раніше розташовувалася легендарна кав'ярня, викладачка розповіла студентам про її роль у житті київської богеми та еліти на початку XX століття. Обговорювалося значення цього закладу як центру соціального та культурного життя, де можна було скуштувати вишукану випічку та каву.

- Кафе «Грот». На цій локації відбулося занурення в радянську епоху. Студенти дізналися про «Грот», як місце зустрічей молоді, що був символом радянського сервісу із елементами західної культури.

- Центральний універмаг (ЦУМ). На цій зупинці учасники порівняли гастрономічний відділ ЦУМу радянських часів і сучасний фуд-корт. Підкреслено, як змінилися асортимент, ціни та культура споживання.

- «Котлета по-київськи». Окрему увагу було приділено «котлеті по-київськи» як гастрономічному символу столиці. Студенти обговорили, як традиційна страва інтегрувалася в сучасне меню ресторанів, ставлення до неї як туристів, так і місцевих жителів.

- Бессарабський ринок. Фінальною точкою екскурсії став Бессарабський ринок. Цю локацію використали для ілюстрації еволюції від традиційного ринку до сучасного фуд-хабу. Було обговорено, як ринок перетворився на місце, де можна не лише купити продукти, а й скуштувати найрізноманітніші страви світової кухні.

Особливістю заходу стала онлайн-участь здобувачки Карини Ющенко, яка не змогла долучитися офлайн, але підготувала розповідь про ЦУМ. Це є прикладом успішної адаптації освітнього процесу до сучасних реалій і підтверджує, що навчання може бути ефективним і захопливим, незалежно від фізичного розташування.

Проведене виїзне заняття продемонструвало ефективність практичного підходу до вивчення дисципліни «Винний та гастрономічний туризм: досвід ЄС для України». Здобувачі отримали цінні знання та навички для подальшої професійної діяльності у сфері туризму, а також можливість відчути історичний і культурний контекст гастрономії Києва.

Published on: 11-09-2025
Read also:
Науково-практична конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі» закрила наукову програму Всеукраїнського тижня харчових технологій

21 вересня в рамках спеціалізованих виставок, що працювали у ВЦ «АККО Інтернешнл» відбулась Х Міжнародна науково-практична конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі». Модератором конференції, яка в цьому році проводилась у змішаному форматі, був завідувач кафедри технології хлібопекарських і кондитерських виробів, професор ...

READ YOURSELF

Науково-практична конференція «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі» закрила наукову програму Всеукраїнського тижня харчових технологій 22 september 2023

Виробничий світ очима здобувачів: виїзне заняття на «Хімлаборреактив»

Директорка Навчально-наукового інституту харчових технологій Оксана Кочубей-Литвиненко, викладачки Тетяна Осьмак, Ульяна Бандура, Оксана Москалюк разом зі здобувачами другого курсу спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Харчові технології та інженерія» у межах вивчення дисципліни «Комплексна дисципліна. Контроль якост...

READ YOURSELF

Виробничий світ очима здобувачів: виїзне заняття на «Хімлаборреактив» 28 october 2025

Неординарні дипломні рішення актуальних HR-проблем презентували випускники  освітньої програми «Управління персоналом та економіка праці»

Шалений ритм життя, недоспані ночі, нервування … можна видихнути і розмістити такий довгоочікуваний пост «Мамо, я бакалавр!» в Instagram. Викладачі кафедри економіки праці та менеджменту щиро вітають своїх 28 випускників освітньої програми «Управління персоналом та економіка праці» із захистом, за результатами якого третина отримала оцінку «відмін...

READ YOURSELF

Неординарні дипломні рішення актуальних HR-проблем презентували випускники освітньої програми «Управління персоналом та економіка праці» 26 june 2019