Н У Х Т

Наукова школа кафедри технології молока і молочних продуктів поповнилася ще однією докторкою філософії!

25 червня 2025

Наукова школа кафедри технології молока і молочних продуктів поповнилася ще однією докторкою філософії!

23 червня ще одна аспірантка кафедри технології молока і молочних продуктів успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Своє дослідження за темою «Удосконалення технології йогурту питного з крохмалепрдуктами» Ольга Іващенко виконала під науковим керівництвом завідувачки кафедри, д.т.н., професорки Галини Поліщук.

Дисертаційну роботу присвячено удосконаленню технології йогурту нежирного питного шляхом розроблення його рецептурного складу з натуральними підсолоджуючими і структуруючими крохмалепродуктами та уточнення технологічних режимів виробництва нових видів продукту.

Дослідження виконувалися на кафедрі технології молока і молочних продуктів, кафедрі біотехнології та мікробіології, а також у Проблемній науково-дослідній лабораторії НУХТ. 

Із метою цілеспрямованого формування комплексу характерних для йогурту питного нежирного органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників здобувачкою для проведення свого дослідження було обрано продукти ферментативного гідролізу кукурудзяного крохмалю. У ході роботи науковиця довела технологічну перевагу застосування у йогурті сухих продуктів гідролізу крохмалю, зокрема мальтодекстринів і сухого глюкозного сиропу, порівняно з рідкими патоками і сиропами, які забезпечують формування належних реологічних характеристик, властивих ферментованому напою високої якості.

Щоб розширити асортиментний ряд питного ферментованого напою підвищеної харчової цінності здобувачка на основі базових рецептур йогурту розробила оригінальні рецептури з екстрактом цикорію та кунжутною пастою тахіні. Мікроструктурний аналіз і результати оцінювання органолептичних, фізико-хімічних і мікробіологічних показників нових видів йогурту з крохмалепродуктами підтверджують їх високу якість.

Аспіранткою розроблено принципову технологічну та апаратурно-технологічну схему виробництва нових видів йогурту з крохмалепродуктами та затверджено проєкт нормативної документації ТУ У 10.5-02070938-327:2024 «Йогурти питні нежирні з крохмалепродуктами». Наукова розробка промислово апробована на ПП «Дживальдіс» (Хмельницька область). Також її результати впроваджені у навчальний процес кафедри технології молока і молочних продуктів.

Роботу разової спеціалізованої вченої ради очолив завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів нашого університету, доктор технічних наук, професор Василь Пасічний. У складі ради також працювали: рецензентки – старша викладачка кафедри біотехнології і мікробіології НУХТ, кандидатка технічних наук Тетяна Белемець і професорка кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ, кандидатка технічних наук Олена Грек та опонентки – доцентка кафедри технології молока і молочних продуктів Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького, кандидатка технічних наук Любов Мусій і доцентка кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Вінницького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету, кандидатка технічних наук Лілія Крижак.

Під час обговорення дисертаційна робота отримала схвальну оцінку усіх членів разової спеціалізованої вченої ради. Наукова керівниця здобувачки, професорка Галина Поліщук відзначила, що Ольга Іващенко є сформованим молодим науковцем, творчою та енергійною особистістю, яка нині сумлінно виконує обов'язки завідувачки лабораторії кафедри технології молока і молочних продуктів, технічно та організаційно забезпечує проведення освітнього процесу на високому науково-методичному рівні.

За результатами публічного захисту члени разової спеціалізованої вченої ради одноголосно ухвалили рішення про присудження Ользі Іващенко наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 18 «Виробництво та технології» за спеціальністю 181 «Харчові технології».

Вітаємо молоду науковицю та її наукову керівницю! Бажаємо подальших успіхів у науковій і професійній діяльності!

Опублікований: 25-06-2025
Читайте також:
Коли за справу беруться справжні фанати: відкрита лекція на кафедрі харчової хімії

Знайомство з хімічними дисциплінами завжди було важливою складовою процесу підготовки майбутніх інженерів-технологів. На кафедрі харчової хімії приділяється особлива увага розробленню навчальних планів, наповненню лекційних курсів цікавим і сучасним матеріалом. Ось і дощовим ранком 7 жовтня 2020 року відбулося надзвичайно цікаве і насичене лекційн...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Коли за справу беруться справжні фанати: відкрита лекція на кафедрі харчової хімії 08 жовтня 2020

Вступникам на замітку: оприлюднений демонстраційний варіант НМТ

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив демонстраційний варіант національного мультипредметного тесту. Його можна завантажити у форматі .pdf за посиланням. Документ зручний для тих, у кого наразі повільний інтернет або немає можливості працювати упродовж 90 хвилин за комп’ютером. Окрім завдань, тут є правильні відповіді, що дає можли...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Вступникам на замітку: оприлюднений демонстраційний варіант НМТ 28 квітня 2022

Науковий семінар здобувачів освітньо-наукової програми «LEAN-виробництво харчової продукції»

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбувся вже традиційний науковий семінар, присвячений підведенню підсумків роботи здобувачів освітньо-наукової програми «LEAN-виробництво харчової продукції» у рамках дисципліни «Науково-дослідницький практикум. Модуль 1». Здобувачі представили проєкти з операційного вдосконалення процесів виробництва у ха...

ЧИТАТИ ДАЛІ

Науковий семінар здобувачів освітньо-наукової програми «LEAN-виробництво харчової продукції» 19 листопада 2024